Прочитај ми чланак

Америка увела санкције компанији из Београда

0

Власник је руски држављанин, компанија је основана у фебруару прошле године са оснивачким улогом од око 1.000 долара, док је као делатност наведена трговина на велико рачунарима, рачунарском опремом и софтверима

Пред састанак лидера земаља Г7, на којем ће једна од најважнијих тема бити и сукоб у Украјини, Сједињене Америчке Државе су у среду изрекле више од 300 нових санкција појединцима и компанијама, које директно или индиректно помажу руским ратним напорима, како наводе.

Санкције Стејт Департмента и Секретаријата за финансије усмерене су против страних компанија које Русији олакшавају вођење рата, укључујући и кинеске, затим против страних финансијских институција које послују са руском економијом, као и појединаца и компанија који омогућавају избегавање постојећих санкција, пише „Глас Америке“.

На листи санкција је и једна компанија из Београда, као и њен власник – руски држављанин.

Фирма „Басир груп д.о.о. Београд“ санкционисана је на основу Извршне одредбе председника САД Џозефа Бајдена 14024 из априла 2021. године, која се односи на блокирање имовине због штетних страних активности Владе Руске Федерације.

Према подацима Агенције за привредне регистре Србије, компанија је основана 21. фебруара 2023. године, а седиште јој је у стану у Господар Јевремовој улици. Власник је Николај Левин, руски држављанин, уз оснивачки улог од око 1.000 долара. Као делатност компаније је наведена „трговина на велико рачунарима, рачунарском опремом и софтверима“.

Одсек за контролу стране имовине (ОФАЦ), Секретаријата за финансије САД, у среду је санкционисао и Левина, наводећи да му је пуно име Николај Александрович Левин и да је рођен у мају 1985. године.

У саопштењу Секретаријата се наводи да је Левин такође власник и генерални директор компаније „ООО Мајак“, као и да је користио „мрежу компанија како би олакшао увоз америчке и стране електронике, индустријских материјала и друге робе у Русију“.

Компанија „Мајак“ – коју су САД већ санкционисале у септембру 2023. – и која се бави „велепродајом компјутера, софтвера, машинерије и индустријске опреме“ помаже руским компанијама у заобилажењу санкција. Како се наводи, то чини „преко ‘Мајакових’ трговачких кућа и консолидованих складишта у Европи, испоручујући паралелне увозе из Европе, Турске и Уједињених Арапских Емирата“.

Осим „Басир груп д.о.о. Београд“, Левин је извршни директор тајландске компаније „НАЛ солушнс компани лимитед“ и сувласник турске компаније „Експерт машинери“ која је послала електронску робу у вредности већој од 500.000 долара компанији „Мајак“ и руској компанији „ООО ТАВ“, наводи се у саопштењу Секретаријата за финансије.

САД су од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. санкционисале више од 4.000 појединаца и бизниса који су повезани са руским ратним напорима, а међу њима су били и појединци и компаније из Србије.

На пример, на другу годишњицу од почетка сукоба, изречено је готово 300 санкција, а међу санкционисанима су биле две особе и четири фирме из Србије, за које је образложено да су извозници технологије и да подржавају руску војно-индустријску базу, закључује се у извештају „Гласа Америке“.