Амерички уредник пореди Гаврила Принципа са терористима!

0

gavrilo-princip-1

Боби Гош, извршни уредник сајта qz.com, био је 2003. у ирачком граду Наџафу када је једном експлозијом покренут рат сунитских и шиитских муслимана на Блиском истоку. Он тврди да је та експлозија значила исто што и меци Гаврила Принципа за почетак Првог светског рата.

У опширном сведочењу које је пренео theatlantic.com он наводи да се експлозија десила мало иза поднева 29. августа 2003. испред светилишта Имама Алија и да је после ње са неба падало суво воће, бадеми и бомбоне које локални продавац носио на колицима.

Гош је непосредно пре експлозије, која је уздрмала зидове, ушао у уску улицу која је водила према светилишту.

– Потрчао сам да диму док је изгледало да около владала смртна тишина: привремено сам изгубио слух од удара. Сокак је постао мрачан, као да је одједном наступило помрачење Сунца – навео је Гош.

Он наводи да ће проћи године док није схватио да је бомбашки напад у Наџафу по секташки сукоб на Блиском истоку био исто што и меци Гаврила Принципа по Први светски рат – чин насиља које је разбило несигурну равнотежу етничких снага, покренуло године сукоба, односило небројено живота и постепено увлачило највеће светске силе.

Светилиште Имама Алија било је гробно место човека који је омогућио успон шиитског ислама и једно од најсветијих места за шиите. Бомба је била скривена у гепеку аутомобила постављеног близу једног од улаза у светилиште.

Намештена је да експлодира одмах након завршетка подневне молитве, када је из светилишта требало да изађе ајатолах Мохамед Бакр ал Хаким, харизматични верски вођа којег је суседни шиитски Иран спремао да постане први вођа шиита у Ираку. Страдало је скоро 100 људи, а више од 500 је рањено.

 

 

Извор: Блиц/Правда

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!