• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Амерички стрип о Дражи и четницима, 1942: Радије ћемо умријети, него се предати…

Амерички стрип о Дражи и четницима, 1942: Радије ћемо умријети, него се предати…

0

Током Другог свјетског рата, на Западу, лидер ЈВуО био је поштован као истински патриота и антифашиста, и као такав представљен америчкој читалачкој публици. О подвизима четника приликом спасавања Американаца говорило се са дивљењем

У актуелни режимски наратив о великосрпској „агресији“ на Црну Гору савршено се уклапају ликови четника из филмова Вељка Булајића, и „научни“ радови признатих комунистичких и „дворских“ историчара, спремних да зарад апанаже „докажу“ све што се од њих тражи.

Тако и велики дио режимлија свјесно пренебрегава чињеницу да већи дио свјетске јавности никада није усвојио комунистичко-брозовске теорије о Дражи Михаиловићу као зликовцу. Напротив.

Током Другог свјетског рата, на Западу, лидер ЈВуО био је поштован као истински патриота и антифашиста, и као такав представљен америчкој читалачкој публици. О подвизима четника приликом спасавања Американаца говорило се са дивљењем.

У овом стрипу из 1942. године генерала Михаиловића називају – југословенским Мекартуром.

У том контексту, не чуди ни чињеница да је још 1948, тадашњи амерички предсједник Хари Труман, постхумно одликовао генерала Драгољуба Михаиловића „Легијом за заслуге првог степена“, који одговара чину Главног команданта.

Одликовање је додијељено због учествовања у операцији спасавања америчких пилота оборених изнад Србије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!