Прочитај ми чланак

Албанци масовно купују станове у Нишу

0

Абанци са КиМ и даље покушавају на разне начине да се домогну српских пасоша, који им омогуђавају несметани пут у земље ЕУ. После разоткривених масовних лажних пријава пребивалишта у Нишу, Албанци су се неколико месеци примирили, а потом су осмислили нову шему како да легално постану Нишлије.

Како за њих српски пасош представља велико богатство, сада увелико по Нишу индиректно купују станове, да би потом законски пријавили пребивалиште на територији Србије и тако стекли услове за издавање путне исправе.

Према сазнањима “Нишких вести”, Албанци са Косова су у последњих неколико месеци постали власници преко 250 станова у Нишу, а у овом „бизнису“ увелико им помажу Срби, привремено расељена лица са КиМ, који сада живе у граду на Нишави.

– Притиснути немаштином, Срби су приморани да „шурују“ са Албанцима – прича Горан С., који је 1999. године „преселио“ из Приштине у Ниш. – Како би се прикрили и избегли евентулане проблеме, Албанци Србима дају новац да купе одређени стан у Нишу. Одмах им исплаћују надокнаду за „сарадњу“, по пар хиљада евра. А када се купродаја стана овери у Основном суду у Нишу, склапају уговор да је Албанац Србину позајмио новац, баш колико је и плаћена некретнина.

Као гаранцију за врађање новца, Србин даје управо купљени стан. А када после предвиђеног рока „нема пара“ да врати позајмицу, Албанац постаје власник „његовог“ стана. У Основном суду у Нишу потврдили су да у Одељењу за овере до сада нису имали ни један случај да је било који Албанац са КиМ дошао да му званично „аминује“ купопродајни уговор за стан у Нишу.

Међутим, како сазнајемо, у пословима продаје и куповине непокретности веома често се практикује потисивање интерних уговора, који се не оверавају у суду, како би се избегло плаћање пореза.

Албанци, иначе, не крију да су „намерачили“ куповину станова у Нишу. Тако је недавно полиција код судије за прекршаје привела једног житеља КиМ, кога су затекли на нишким улицама без личне карте. Албанац је „галантно“, без било какве примедбе, одмах платио казну од 5.000 динара.

Успут, распитовао и где у Нишу може да се купи добар стан. А поред сарадње са Србима са КиМ, који живе у Нишу, Албанци су од нишких адвоката добили додатна објашњења како до пребивалишта и српских пасоша могу да дођу – легално.

Наиме, лепо им је објашњено да је по слову закона, пребивалиште место у коме се грађанин настанио с намером да у њему стално живи и да су пунолетни грађани дужни да пријаве и одјаве пребивалиште и пријаве промену адресе стана.

Према нашим сазнањима, један број Албанаца са КиМ испробао је још један начин за добијање српског пасоша. У местима на југу централне Србије прибављали су пријаве пребивалишта, односно пријављивали су се месним канцеларијама као да су са територије КиМ отишли претходних година.

Потом су долазили у Ниш, где су после 1999. године исељена одељења матичних служни општина са Космета, и подносили захтев за издавање извода из књига рођених и уверења о српском држављанству. Када су добијали те папире, несметано су подносили захтеве за издавање нових личних карата и биометријских пасоша Србије.

Минулих година у Нишу су забележени случајеви да су Албанци са КиМ добијали неопходну документацију и „испод жита“. Тако је 2008. године избила велика афера издавања лажних уверења становницима са подручја КиМ. Ухапшено је неколико службеника матичних служби и управа за грађанска стања у Нишу и Сврљигу.

Како се сумњало, матичари су за новчану противуслугу издавали лажна документа. Изводе из матичних књига рођених и венчаних, уверења о српском држављанству и друга документа косовским Албанцима, али и припадницима других националности који и сада живе на територији Космета, издавали су „на реч”, иако нису имали никакав увид у матичне књиге.

Осумњичени матичари издавали су документа оним становницима Космета о којима у Србији не постоје писани трагови, јер нема ни матичних књига на основу којих би се могао добити валидан документ. О првих сазнања да постоји велики број лажних докумената, полиција је дошла после наглог увећања броја захтева за издавање личних докумената.

Подносили су их особе са КиМ који до сада нису могла да остваре то своје право због чињенице да не постоје матичне књиге у којима су уписани. Приликом подношења нових захтева „преко ноћи” су се појавили изводи и уверења о држављанству, која до тада није било могуће да добију.

А почетком маја прошле године, полиција је ухапсила 24 особе осумњичене за злоупотребу службеног положаја, међу којима је 16 полицијских службеника. Они су се теретили за издавање лажних докумената – извода из матичне књиге рођених, уверења о држављанству и пребивалишту.

У акцији „Божур“ тада су ухапшени, поред осталих, начелник Полицијске управе Приштина, измештене у Ниш, и начелница једног од одсека за путне исправе у Полицијској управиБеоград, у Љермонтовљевој улици.

КАМУФЛАЖА

Занимљиво је да је овај Албанац, који је у Прекрашајном суду платио казну, био „кицошки“ обучен, са шеширом на глави. Тако није упадао у очи Нишлијама. Како сазнајемо, Албанци избегавају да директно купују станове, јер су свесни да би Нишлије, када би схватиле ко је купац, итекако подигли цене својих некретнина.

ЕВИДЕНЦИЈА

Нико у Србији, бар званично, не зна колико су тачно српске власти издале пасоша Албанцима са Косова, који су до њих дошли лажним, односно фиктивним пријавама боравка у јужним крајевима Србије. Наиме, ни сам МУП Србије нема податке о пријавама пребивалишта Албанаца са КиМ и броју путних исправа које су им издати!

БЕЗ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ

Законом о путним исправама није предвиђено вођење евиденција по националној структури. Право на путне исправе се остварује без обзира на полну, старосну, верску, националну или другу припадност, односно без дискриминације приликом одучивања по основу захтева за издавање пасоша.

– Према Закону о путним исправама превиђено да сви држављани Републике Србије имају право на путну исправу, под условима који су прописани наведеним законом – указали су у МУП-у.

 

(Вестинет.рс)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!