Албанацима пада наталитет имају 1.71 деце по породици ОВЕ ЛАЖИ СЛУШАМО ГОДИНАМА

0

Мислите да Албанци имају високи наталитет? Онда се постали жртва кампање лажних вести и медијске пропаганде, јер подаци Светске банке недвосмислено показују да Албанци у Албанији и на Косову, имају негативни природни прираштај. Дневна Газета одлучила је да истражи какав је заиста наталитет Албанаца.

Мит о високој стопи рађање Албанаца, која је ненадмашива за Србе базира се на лажним вестима и дезинформацијама које се пласирају зарад политичке користи, као и подацима старим преко 30 година. Неутрални подаци Светске банке за 2016. годину показују нешто сасвим друго, то јест чињеницу да и Косово и Албанија имају негативни природни прираштај то јест стопу испод 2.07 која је прорачуната као минимум за одржавање популације.

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Идеја да просечна албанска породица има четворо деце је заоставштина 90-их година, када наталитет на Косову јесте био висок, међутим од тог тренутка наталитет Албанаца у Албанији и на Косову и Метохији вртоглаво пада.

Једноставна претрага на интернету у којој укуцате Wорлд банк биртх рате Албаниа и Wорлд банк биртх рате Косово, открива да наталитет Албанаца пада и износи испод

Деведесетих година према подацима Светске банке наталитет на Косову међу Албанцима био је 3.9 деце по брачном пару док је у Албанији износио 2.98.

Међутим у протеклих 30 година стопа рађања у Албанији је толико пала да она сада има негативан природни прираштај од 1.71 деце по породици, а Косово је 2.06 што је испод минималног прорачуна од 2.07 колико је потребно за стабилно одржавање популације (бројка мора да буде изнад 2.07 због одређеног броја деце која умиру на порођају, као и одраслих који ће умрети пре него што могу да се репродукују, у рату, несрећама, од болести итд).

Треба имати у виду и да је цифра од 2.07 најнижа процена, а многи стручњаци број потребне деце по породици дижу знатно више.

Према прорачунима Бизнис Инасјадера потреба цифра за просту репродукцију је 2.2 по жени што чини, што ставља Албанце са Косова још даље од потребног броја.

Цифре за Косово 2016. године и 1990.године:

Србија са друге стране има природни прираштај 1.45 који је мањи од албанских 1.7 , али је и стабилнији јер је 1990. године износио 1.80 за разлику од албанског који је од 1990 до данас забележио драстичан пад.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!