Прочитај ми чланак

Алармантно: Београд се опет гуши од загађења

0

Подаци са два сајта која се баве мерењем квалитета ваздуха показују да је у Београду данас лоше стање - ниво загађења је поново опасан по здравље. Уз то, број заражених ковидом 19 и преминулих из дана у дан расте.

Подаци на сајту Air Visual показују да је ваздух у Београду данас веома загађен и опасан за особе са хроничним стањима.

Foto: iqair.com

Мапа Београда на сајту World Air Quality Index показује да је тренутно ваздух најзагађенији у централним деловима града.

На Врачару је чак измерен веома висок ниво загађења.

Foto: Air Visual app

Прогнозе на сајту IQAir указују да ће током вечерњих часова бити још горе, јер се очекује додатно погоршање квалитета ваздуха.

Препоручују особама да носе маске, затварају прозоре, избегавају физичке активности на отвореном, и ако имају користе пречишћивач ваздуха.

С обзиром да су многи грађани тренутно оболели од коронавируса, као и да је савет да се просторије редовно проветравају баш због тога, загађење додатно отежава већ тешку ситуацију.

У актуелној ситуацији, кад свет тресе коронавирус, то је посебно значајно јер је студија с Харварда регистровала везу између загађеног ваздуха и смртности од короне. Међутим, не само да удисањем лошег ваздуха постајете подложнији корони и неким другим болестима, већ вам се и без ње могу развити неки забрињавајући симптоми.

Недавна студија сугерише да нам спољно загађење ваздуха у просеку краде скоро три године живота (2,9) – двоструко више него што су биле раније процене да чини пушење дувана.

Честице мање од 2.5 микрометара су способне да прођу нос и грло, да продру дубоко у плућа, а чак могу ући и у крвоток. Истраживања показују да загађење ваздуха повећава ризик од многих болести попут хроничне опструктивне плућне болести, астме, срчаног обољења, карцинома, дијабетеса и многих других.