АЛАРМ, ЗАГАЂЕЊЕ 740! У овом насељу у Србији индекс загађености је чак 10 ПУТА ВЕЋИ

0

Злокућани, центар Ваљева. Помало злокобно име, али заправо ова градска четврт је мирна и питома. Зло је, међутим, како показује апликација АирЦаре, што је ваздух у Злокућанима скоро десет пута загађенији од свих осталих делова Ваљева, које је, иначе, најзагађенији српски град.

Повољни временски услови последњих дана обезбедили су да је аерозагађење у целој Србији, у односу на праве зимске дане јануара, прилично смањено уз мање или веће „испаде“ – и то махом у Београду. Међутим, једна од популарних апликација за мерење квалитета ваздуха АирЦаре показала је да је у ваљевској четврти Злокућани која се налази у центру града, индекс аерозагађења у једном тренутку био 740 – десет пута више од било ког другог мерног места у Ваљеву!

У ваљевској четврти у центру града индекс аерозагађења у једном моменту био је невероватних 740
Иако незваничан и не увек константан, јер апликација АирЦаре показује тренутну вредност, податак заправо није претерано зачуђујући, а узрок му је дијагностикован и важећи је практично за територију целог Ваљева – грејање и саобраћај.

– Топловод јесте прошао овим делом Карађорђеве улице, али сем три школе, ниједна од старих великих стамбених зграда није прикључена на њега. Уз наше зграде, није прикључено ни неколико банака из чијих оџака се некада појави буквално облак дима – причају Злокућанци.

Кроз њихову четврт, иначе, пролази главна градска Карађорђева улица, а и са севера и југа су омеђани са прометним саобраћајницама: „дуплим тракама“ Булевара владике Николаја, односно Булеваром палих ратника, које Ваљевци за воланом масовно користе као „бајпас“ како би избегли саобраћајну гужву у најужем центру. Западна граница Злокућана пак је Хајдук Вељкова улица која води до аутобуских станица, а на истоку је Узун Миркова, која је такође прометна.

– Уопште није немогуће да је апликација АирЦаре у једном тренутку, вероватно у саобраћајном шпицу између 15 и 16 часова, регистровала енормну емисију полутаната у нашој четврти, најпре у случају када се у Карађорђевој између два семафора створи колона возила која миле и у ваздух избацују тоне издувних гасова. Аерозагађење се осећа као и у многим другим деловима града, али ипак мислимо да није констатно чак десет пута више, већ у тим деловима дана када долази до саобраћајног колапса – сматрају Злокућанци.

Званична мерна места, у надлежности локалног Завода за јавно здравље, с друге стране, као најзагађенију четврт због чађи, сумпор-диоксида и азот-диоксида, показују приградско Ново насеље.

– Праћењем параметара и поређењем са осталих пет мерних места у граду, Ново насеље остаје најкритичнија тачка када су у питању просечне дневне концентрације полутаната. Током јануара смо тако у Новом насељу имали 14 дана са вишеструким прекорачењима за чађ, а у фебруару су вредности биле изнад граничних током пет дана. У Новом насељу су узроци загађења јасни, а реч је о индивидуалним ложиштима на чврсти огрев. Поред тога, ни „географија“ насеља није повољна. Реч је о најнижој тачки у граду, које је периферно и при томе се налази дуж Колубаре, низ коју ветар, када дува из правца запада, наноси сав смог наталожен у самом градском језгру – каже Биљана Младеновић из ваљевског Завода за јавно здравље.

Да дилема које је најзагађеније насеље у граду буде потпуна, „побринуо“ се мерни инструмент Агенције за заштиту животне средине. Он се, наиме, налази у близини војне фабрике „Крушик“, која је идентификована као највећи загађивач ваздуха у Ваљеву, с обзиром на то да свакодневно сагори између 50 и 70 тона лигнита због чега је концентрација чађи девет пута већа од дозвољене. Мерно место Агенције уз то налази се у делу Булевара владике Николаја где је дневни пролазак од 15.000 аутомобила као на граничном прелазу Батровци, због чега је на сајту Агенције, Ваљево неретко у љубичастом, што представља јако загађен ваздух.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!