Прочитај ми чланак

Аларм је упаљен: Пукотина на Грделици је гора него што смо мислили…

0

Да ли су се појавиле пукотине на санираном потпорном зиду на аутопуту у Грделичкој клисури? Коридори Србије тврде да проблем не постоји и да је са косином све у реду. Снимак који је објавила Нова.рс показује да ово предузеће није саопштило истину и да очигледно покушава да заташка проблем. Да ситуација није нимало наивна и да је неопходна хитна интервенција закључио је на основу снимка и грађевински инжењер Данијел Дашић.

Саговорник Нове.рс, инжењер са вишедеценијским искуством на инфраструктурним пројектима Данијел Дашић, каже да се на снимку јасно види да су попустили вертикални армирано-бетонски серклажи који носе бетонска платна потпорног зида.

Foto: twitter/PuruJarvi

„То показује да је дошло до лома тог дела конструкције, и угрожавања статичке стабилности самог зида. Димензије лома према приложеном снимку и фотографијама са лица места превазилази дозвољени ниво пукотина/напрслина према теорији армирано-бетонских конструкција, тако да је хитна интервенција и статичка провера носивости конструкције у том делу неопходна“, истиче наш саговорник.

Каже да постоји реална могућност за даље урушавање. Оно што се свакако види само на основу снимка јесте да је санација неизбежна и неопходна.

„Као што се не сме претеривати око опасности новог урушавања, још је опасније занемарити овакво стање“.

„Брдо ће кренути“

Како додаје, дешава се оно нашта су стручњаци упозоравали и након санације косине – „брдо ће кренути“. У самом старту посао није урађен како треба и то се на делу видело први пут 2017. када је почело прво обрушавање.

„Укратко, неодговарајући пројекат, погрешно решење стабилизације, косина, нестручно извођење радова и уграђивање неквалитетних политичара уместо квалитетних материјала, довело је до тога да имамо проблем у Грделици који је још увек, нажалост, далеко од решења“, додаје наш саговорник.

„Некада је било оно ‘на врх брда врба мрда’, сада имамо ситуацију да се цело брдо мрда и лагано ломи армиране бетонске секлаже које задњим атомима снаге покушавају да задрже непослушно брдо у медијском мраку. Видео записи, бројне фотографије о озбиљним структуралним пукотинама на зиду изгледа да не постоје за надлежне, који ће проблем највероватније приметити тек кад ескалира, као када је брдо показало моћ 2018. године“, истиче Дашић.

Додаје да је, након више претходних мањих рушења и обрушавања потпорних зидова на коридору, које су грађани такође пријављивали путем друштвених мрежа, ово урушавање из 2018. било таквог обима да није могло остати сакривено од очију јавности.

И шта је открила БИА?

„Одмах је кренула пропагандна машинерија ове власти, од ангажовања БИА, преко измештања Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у контејнере, до суманутих идеја о бомбардовању непослушног брда и комплетног уклањања истог. Четири године касније, одговоре још увек немамо“, наводи Дашић.

Подсетимо, Грделица је грађане Србије уместо 240 милиона евра коштала више од 350 милиона евра што је јавно саопштила тада министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Да проблем с пројектом постоји било је јасно још у априлу 2017. године, када се део потпорног зида код тунела Предејане први пут урушио. На истој деоници се то затим десило у марту 2018, а коначно урушавање уследило је 20. августа.

„Да ли је коначно дошло време да врховни командант изда још једну наредбу и моћним хаубицама Војске Србије сравни са земљом непослушно брду у Грделици, јер су МиГ-ови изгледа још увек заузети бранећи наше небо од дронова? Или је време за свођење рачуна и утврђивање одговорности? Докле је дошла истрага БИА? Шта је било са обећањем министарке Михајловић да ћемо до јесени 2019. имати комплетан извештај о свему што се догађало и о свим пропустима? Као и за драстично повећање трошкова, за чак 11 пута промењен пројекат, за неадекватан надзор над изградњом и још много тога“, пита Данијел Дашић.

На ова питања ни он, а ни јавност Србије још нису добили одговор.