Прочитај ми чланак

Активисте који бране Шодрош током протеста обилазили аутомобили и снимали их

0

Десетак еколошких активиста дежурало је ноћас на Шодрошу где су инвеститори, упркос недостатку свих потребних дозвола, почели да секу шуму и праве прилазни пут за градилиште новог моста на Дунаву. Блокаде ће се, како истичу активисти, наставити свакодневно - када ће у групама дежурати даноноћно, као и да планирају проширење блокаде.

У току ноћи, активисте је обишла и полиција, али их нису ометали да наставе протест.

„Пре свега, планирамо да развијемо један велики камп који ће подразумевати грађанску борбу, али и дружење, пријатељско провођење времена. Хоћемо да проширимо камп да покрива више места на Шодрошу и такође борићемо се максимално, колико будемо могли, и против Генералног урбанистичког плана, што на ваниституционални, што на институционални начин“, најавио је активиста

Радивоје Јововић за 021.рс наводи да одговоре од институција не добијају и да, по њиховим сазнањима, Покрајински завод за заштиту природе није издао Услове заштите за ово подручје. Према речима активиста, у току ноћи су ин константно обилазили и непознати аутомобиле, из којих су их непознати младићи снимали.

“У току од сат времена прошло је четворо кола са по четири момка који су нас снимали. Поред тога што сун ас повремено обилазили, приметили смо и да разговарају са полицијом и размењивали неке информације. Осећам се престрављено – каже Исидора, активисткиња Омладинске студентске акције од 21 годину која је, како каже “дошла да подржи своје пријатеље и уради једну добру ствар за Шодрош”, али да сад има страх ко је посматра и како ће се вратити кући по мраку.

Сеча стабала на Шодрошу почела је током викенда, због чега су активисти протестовали у недељу, 12. јуна, када су се и договорили да ће организовати дежурства.

Ово није први протест који се организује због уништавања Шодроша због изградње новог моста. Осим протестовања, активисти су учествовали и у јавним расправама о Нацрту Генералног урбанистичког плана, а и поднели су више примедби од којих се највећи број односи управо на овај простор. Примедбе су одбијене, а Генерални урбанистички план требало би да се нађе пред одборницима у јулу када би требало да буде усвојен.

Мост са приступним саобраћајницама и вијадуктом на Булевару Европе коштаће 175,5 милиона евра, иако је првобитна најављена цена 130 милиона евра. Мост ће градити кинеска компанија ЦРБЦ (China Road and Bridge Corporation, а рок за завршетак је 31 месец.