Прочитај ми чланак

Акцидент у Пироту није ништа наспрам тога на каквој бомби Београђани спавају

0

Цурење амонијака након што се у околини Пирота јуче поподне преврнула локомотива, услед чега је у том граду проглашена ванредна ситуација, а најмање две особе су преминуле, није ништа наспрам онога што би се догодило када би се сличан акцидент догодио у Београду јер, како је БИРН раније објавио, врачарски тунел, који се протеже испод центра Београда и којим пролазе возови натоварени опасним материјама, нема сагласност за употребу Сектора за ванредне ситуација МУП-а.

Несрећа приликом које је дошло до превртања цистерне теретне композиције која је превозила амонијак догодила се у недељу око 17.00 часова између Пирота и Беле Паланке, под још неразјашњеним околностима. Из цистерне је почео да цури амонијак, који се убрзо проширио изнад околине Пирота у виду беличастог облака, због чега је хоспитализовано више од 50 особа, а двоје је преминуло.

Из „Србија карго“ је саопштено да је реч је о теретној композицији која свакодневно саобраћа на овој деоници, превозећи сировине из Бугарске за Прахово и Шабац. Теретна композиција је у свом саставу имала двадесет вагон цистерни, које су у власништву компаније Еликсир.

Како је тачно дошло до акцидента који је узнемирио грађане требало би да буде утврђено широм истрагом. Међутим, док се све околности утврђују, није могуће а не подсетити се да се овако нешто може догодити и у Београду, будући да лежи на „темпираној бомби“.

Наиме, како је БИРН септембра 2021. године открио, врачарски тунел који пролази испод центра Београда, а којим се транспортују опасне материје, нема сагласност за употребу од Сектора за ванредне ситуације МУП-а. Тачније, документа до којих је дошао БИРН показују да не постоји могућност интервенције ватрогасно-спасилачке бригаде уколико би се опасни (отровни, запаљиви, експлозивни) терет излио у тунелу.

То значи да у случају пожара није могућа безбедна евакуација путника, уколико до њега дође у тунелу, као и бројне неправилности у противпожарној заштити подземне станице „Вуков споменик“.

Према подацима “Инфраструктура Железница Србије”, најчешће превожене опасне материје су нафтни деривати, течни нафтни гас, сумпорна, сирћетна и азотна киселина, вештачка ђубрива и амонијак.

Систем „ваљда неће“

Они су у одговору за БИРН навели да је цурење опасног терета из воза који не може да напусти тунел ”изузетно мало вероватно”, и да је предвиђено да се у случају пожара или сличног инцидента теретни возови не заустављају у тунелу већ изван њега.

“Ово није могуће уколико истовремено дође и до исклизнућа воза, али је анализа ризика показала да је вероватноћа за то изузетно мала тј. да је вероватноћа да се то деси 1 догађај у 137 година”, наводе, уз опаску да се такав догађај никад у историји није десио на територији Србије, а у целој Европи и Северној Америци су се у последњих пола века десила само два таква случаја.

„Може да оде пола Београда у ваздух“

За поменути портал тада је говорио и Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП, компаније која је пројектовала станицу „Вуков споменик“, објаснио је да се у врачарском тунелу не смеју превозити опасне материје.

“Вуков споменик и уопште наши тунели апсолутно су небезбедни за превоз опасних и експлозивних материја. Може да оде пола Београда у ваздух од експлозије, довољна је једна варница по овим температурама, а друго, шине су те које праве варнице”, казао је раније Игњатовић за БИРН.

Једна од безбедносних мера коју је применила “Инфраструктура Железница Србије” јесте потпуно раздвајање путничког саобраћаја од композиција са опасним материјама – ове потоње се кроз тунел возе ноћу, од поноћи до четири ујутру, када нема путничког саобраћаја. Такође, још једна од мера безбедности јесте да се на деоници Карађорђев парк – Вуков споменик у истом тренутку може наћи само један воз који у свом саставу има кола са ознаком РИД (ознака за Правилник о међународном железничком превозу опасне робе), што значи да се на овој прузи не могу наћи два теретна воза у исто време, те да се на возовима са РИД ознакама врше додатне провере на станицама.