Аферу “дозволе за кретање” покренуо твит полицајца

0

Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП) покренуо је истрагу о издавању дозвола за кретање током полицијског часа, након што је један полицајац објавио на свом твитер профилу да "МУП не издаје дозволе за кретање". Овај "твит" је објављен у тренутку када се на друштвеним мрежама водила расправа о томе како су се хулиганске групе и присталице СНС слободно шетале и организовале бакљаде на крововима зграда у време полицијскохг часа.

Београдски центар за безбедносну политику објавио је јуче анализу понашања полиције током 52 дана ванредног стања, у којој се наводи да полиција у Србији није у потпуности примењивала демократске стандарде рада у време ванредног стања, које је било на снази од 15. марта до 6. маја 2020. године. Након тога огласио се МУП који је навео да су наводи из истраживања тенденциозни и неистинити, и да имају за циљ да дискредитују рад МУП и полицајаца који су за време ванредног стања били ангажовани даноноћно зарад очувања безбедности и здравља грађана.

Foto: mup.gov.rs

“Као што пише у уводном делу извештаја, урађен је анализом усвојених правних аката, званичних саопштења МУП-а, изјава званичника полиције и политичких представника МУП-а, медијских анализа и вести, праћењем активности различитих корисника друштвених мрежа Фацебоок и Тwиттер, извештаја међународних владиних и невладиних организација о стању у Србији током ванредног стања, као и интервјуа са полицијским службеницима који су током кризе радили на терену. Полицајци са терена су анонимно потврдили оно што је већ почетком маја било познато из редова полиције, а то је да МУП не издаје дозволе. Још су објаснили са којим проблемима су се суочавали у раду током ванредног стања и око самих дозвола, што смо детаљно описали у извештају. Добијањем потврда из више извора, објавили смо извештај”, казао је Ђоршевић за портал Нова.рс.

Он додаје да њихово истраживцање није уперено против припоадника полиције.

“БЦБП је хтео овим извештајем да подстакне контролне органе полиције да ураде свој посао, преиспитају поступање полиције током ванредног стање, како се сличне ситуације не би поновиле у будућности. Тако се обезбеђује демократски рад полиције, што и МУП треба да обезбеди према Закону о полицији”, рекао је Саша Ђорђевић.

Београдски центар за безбедносну политику издао је јуче анализу понашања полиције током 52 дана ванредног стања, у којој се наводи да полиција у Србији није у потпуности примењивала демократске стандарде рада у време ванредног стања, које је било на снази од 15. марта до 6. маја 2020. године. У међувремену, реаговао је и МУП, које је у свом саопштењу навео да су наводи из истраживања тенденциозни и неистинити, и да имају за циљ да дискредитују рад МУП и полицајаца који су за време ванредног стања били ангажовани даноноћно зарад очувања безбедности и здравља грађана.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!