Прочитај ми чланак

Адвокати све снимили: „Полиција пита да ли идемо на протест“

0

У снимку разговора полиције и адвоката достављеном Н1 може се чути адвокат Жељко Симић који позива полицијску станицу у Лајковцу и проверава наводе које су му пренеле колеге да тамошња полиција позива адвокате и пита их да ли ће ићи на протест у Београду, у суботу, 2. октобра.

Портал Н1 је објавио снимак и траснкрипт разговора Симића и командира полиције, чије име се у снимку не наводи:

Симић: Могу ли добити неког командира, начелника. Жељко Симић овде, адвокат из Београда.

Полицајац: Команадир је изашао на терен, а и начелник…Само мало, ево га командир…

Симић (представља се командиру): Само да вас обавестим, проверили смо са неколицином колега, неко са броја ваше полицијске станице зове адвокате и распитује се да ли ће ићи на протест у суботу и тако даље. То није у надлежности полиције, па пошто сте ви надлежни да контролишете рад својих подређених, проверите ко то ради. Ми вам можемо доставити време када су позиви обављени и да се то више не понавља, да не правимо скандал неки, ето…

Командир: А реците са киме разговарам, јесте се представили, него нисам резумео.

Симић се поново представља.

Командир: Овако, Жељко, прикупљање обавештења о било чему јесте полицијско овлашћење.

Симић: Да ли прикупљате обавештења да ли се адвокати у слободној држави Србији окупљају негде 2. октобра, или не прикупљате?

Командир: Да вам кажем, слободу кретања нисмо ми ограничили било коме.

Симић: Али откуд ви из Лајковца да прикупљате, није ми јасан тај део, што се нама не бави Београд, у Београду ће бити протест?

Командир: То да ли ће са наше територије ићи или не није надлежност Београда, него Лајковца. То прво. Друго, ако ми кажете у складу са чим то није, ја ћу обавити разговор са својим подређенима.

Симић: Ево, ја вам кажем да није у складу са Уставом и законима Републике Србије.

Командир: Шта, позив? Прикупљање обавештења?

Симић: Чекајте, чекајте, у вези чега обавештења? Јел’ се десило нек о кривично дело?

Командир: Па, је л учињено неко кривично дело од стране полиције? Молим Вас, Жељко, на шта ми губимо време и зашта ви упућујете позив?

Симић: Па ја упућујем позив за оно што ми је од интереса, зато што је адвокатура самостална, независна и слободна… А зашто се застрашују колеге, је л’ мислите да је неком пријатно да добије позив од полиције, да га неко пита да ли ћете ићи у суботу на протест?

Командир: Ја стварно не знам како се неки адвокат осећа и због чега…

Симић: Па, то ће врло брзо сазнати цела држава и цео систем, али не бих вас више задржавао, не желим да инсистирам, не можете ни да ми кажете ко вам је то наредио и откуд та идеја, али јасно ми је да је истина да се позиви дешавају. То је оно што ме је занимало…

Командир: Пријатно.

Подсећамо, 20. септембра одржан је протест испред Врховног касационог суда (ВКС), где су адвокати изразили незадовољство поводом промене става тог суда о трошковима обраде кредита у споровима између банака и грађана. Адвокати су потом 24. септембра одржали још један протест, уз једнодневну обуставу рада, а планирају и ново укупљање за 2. октобар.