Прочитај ми чланак

Адвокат Чедомир Кокановић ухапшен у Новом Саду

0

Београдски адвокат Чедомир Кокановић ухапшен је данас у 12 часова у Новом Саду од стране новосадске полиције, а по потерници коју је против њега претходно издао Основни суд у Новом Саду. Кокановић је лишен слободе у Булевару Бате Бркића, када се, у својству заступника, упутио према просторијама Адвокатске коморе Војводине где је у 13 часова требало да приступи у својству браниоца колеге кога заступа у дисциплинском поступку, а кога систематски прогоне дисциплинско органи те коморе.

„Како сам информисан, разлог хапшења мог брањеника је приватна кривична тужба за увреду коју је против њега поднео председник Адвокатске коморе Војводине Владимир Бељански. А, повод за ову тужбу су ранији наводи адвоката Кокановића о финасијским малверзацијама и службенм путовањима у Адвокатским коморама Војводине и Србије. Иначе, мој брањеник никада није уредно примио судски позив, али је упркос томе, на иницијативу приватног тужиоца Владимира Бељанског, новосадски суд издао потерницу и наложио његово хапшење“, каже адвокат Иван Нинић који заступа Кокановића.

Како наводи, очигледно је да су одређени доушници пријавили полицији да ће Кокановић данас због службених обавеза боравити у Новом Саду и изражавају сумњу да је праћен по доласку у Нови Сад.

Фото: Јутјуб/Принтскрин

 

„И то свакако, најбоље илуструје тренутне размере пропасти српске адвокатуре. Да једног адвоката, само због бритког пера и оштре речи, стављате на потерницу и хапсите, у поступку по приватној кривичној тужби, је несвакидашњи реваншизам и театар апсурда, чак и за наше скромне правне стандарде. Дакле, дошли смо у ситуацију да, у 21. веку, адвокат прогања адвоката због вербалног деликта преко апликације „Вајбер“ и да наш колега буде ухапшен, на свом радном месту, на овако сраман начин. Па, шта онда, могу да очекују грађани и ко ће њихова зајемчена права и слободе сутра да заштити?“, каже Нинић и додаје:

„Мој брањеник Чедомир Кокановић има познату и сталну и регистровану адресу пребивалишта у свом стану у Београду, запослен је у својој адвокатској канцеларији, није припадник било какве организоване криминалне групе, никада никога није самлео у Ритопеку и доступан је свим државним органима. Не постоји ниједан оправдани разлог за одређивање притвора и верујем да овог пута реваншизам неће надвладати чињенице и право“.