Прочитај ми чланак

Адобе се нашао на мети хакера, угрожено више од 38 милиона корисника

0

hacked pass

Из компаније наводе како су суфистицираним нападима хакери дошли до неодређеног броја корисничких налога и криптованих лозинки, те су украли информације везане за 2.9 милиона корисника, укључујући имена, бројеве кредитних и дебитних картица. Хакери су такође украли и изворне кодове неколико производа, а из компаније наводе како се ради о Adobe Acrobat, ColdFusion и ColdFusion Builder производима.

Адобеов директор одељења за безбедност Бред Аркин је изразио дубоко жаљење због инцидента који се догодио, те је навео како интерни али и спољни сарадници марљиво раде на решавању проблема. Аркин наводи како досадашњи резултати истраге указују на то да не постоји повећани ризик за безбедност корисника.

Лични подаци Адобе корисника су криптовани, тако да је ризик од преваре или крађе идентитета низак, но из компаније нису навели какву енкрипцију или сигурносна решења користе за заштиту података корисника. Како је истрага још у раној фази, додатне информације биће доступне у наредним данима. У међувремену, Адобе измењује неке од лозинки, обавештава кориснике чије су кредитне и дебитне картице угрожене нападом, те информише банке које су исто тако захваћене. У истрагу се такође укључила Савезна агенција за спровођење закона.

http://helpx.adobe.com/x-productkb/policy-pricing/ecc.html#serbia

Из новијих извора се сазнаје да је број оштећених већи него што то Адобе потврђује. Иако је у првом извештају о сајбер-нападу на Адобе било речи о 2,9 милиона корисника, он се недуго затим попео на 38 милиона активних корисника. Много је већи број незадовољних корисника овом информацијом, па се тако цифра озлојађених клијената креће и до 10 пута више од броја стварно оштећених корисника.

Фацебоук је почео да копа по подацима добијеним од напада на Адобе и од угрожених корисника тражио додатну потврду и измену података. И друге компаније могу да узму било коју од Адобе лозинки које су већ биле погођене нападом и претресу интерне система како би обавестили своје клијенте о насталим пропустима. Из Адобеа су похвалили иницијативу Фацебоука и других компанија као меру опреза „за заштиту заједничких корисника“.

Из Адобеа тврде како за сада  још нису примећене никакве злоупотребе због насталог инцидента.

извор : CNN , C|NET

СРБИН инфо