Прочитај ми чланак

А ПАТРИОТСКИ КАМП НЕ МОЖЕ: Геј парада ове године ће да траје дуже

0

Овогодишња Геј парада биће одржана 16. септембра, под слоганом "Реци да", најавили су данас организатори на отварању Прајд инфо центра.

И док по Србији режим Александра Вучића затвара омладинске кампове у којима деца се уче патриотизму и чувању православних и традиционалних вредности дотле организатори геј параде у Београду најављују да ће уз подршку власти одржати велики геј журку у центру српске престонице која ће трајати сатима.

Члан Организационог одбора Параде поноса Горан Милетић најавио је да ће Паради поноса претходити недеља Поноса (Приде wеек), а да ће 16. септембра, шетња кренути са Трга Славија до Трга Републике, где ће програм ове године до вечерњих сати, знатно дуже него до сада.

Идеја је да се слоганом „Реци да“ обухвате сви захтеви ЛГБТ заједнице, а пре свега захтев за регистрованим партнерствима и закон о родном идентитету.

Упитан да ли ће упутити Скупштини Србије захтев за усвајање закона о истополним партнерствима, Милетић је казао да су до сада захтевали од власти да почне јавна дебата о том закону, што се још увек није десило, те да ће из тог разлога ове године тражити да се закон усвоји без дебате која ће томе претходити.

Прајд инфо центар, отворен је данас у улици Краља Милана, у центру Београда, другу годину заредом, а како је у изјави новинарима рекао Милетић, прошле године је Центар отворен због примедби да се Прајд дешава у Београду само на два сата.

– Прошле године то је била само пилот идеја коју смо покушали да реализујемо, јер смо имали доста примедби да се Прајд дешава само на два сата годишње и да грађани немају на тај начин прилике да се упознају са ЛГБТ заједницом, са оним што су проблеми, могућности – казао је Милетић.

Додао је да је идеја превазишла њихова очекивања, те да је за месец дана прошло око 3.000 људи, а имали су и одличну сарадњу са државним институцијама.

– Ове године смо одлучили да Прајд инфо центар буде на већем простору, простире се на 160 квадрата и потрајаће најмање следећих шест месеци, а биће отворен сваког дана од 10.00 до 20.00 часова – навео је Милетић.

Према његовим речима, Прајд инфо центар је првенствено намењен ЛГБТ заједници и свим људима који нису одлазили у просторије других организација да се распитају за информације које их интересују.

Истакао је да је Центар потпуно видљив, да на њему јасно пише да је Прајд инфо центар, оивичен је балонима и нема никакве дилеме о чему се ради и којој заједници је намењено.

У Центру ће радити преко 200 волонтера, а говорећи о сарадњи са полицијом, Милетић је навео да се ове године дошло до тренутка када је сарадња полиције и ЛГБТ заједнице дошла до нивоа као и у свим другим развијеним државама.

– Обавештени су сви органи и тече прилицно нормално. Прошле године смо тестирали сарадњу и прошло је све без икаквих проблема. Ми не можемо радити на томе колико је полиције потребно, они се старају о томе и процењују у коликој мери је њихово присуство потребно – казао је Милетић.

Што се тиче програма који ће се одржавати у Центру, Милетић је казао да се највише односи на дебате, предавање, приказивање филмова, те креативне радионице.

Александар Савић, испред Удружења „Да се зна“ и Белграде прајда, казао је да је Центар отворен изложбом транс уметнице Наташе Станојевић под називом „Поносни“, на којој је приказано 12 портрета ЛГБТ хероја и хероина.

Према његовим речима, изложба је продајног карактера, а прикупљени приходи су намењени ауторки изложбе као подршка.