Прочитај ми чланак

РАСПАД СНС КАРТЕЛА Почело рушење нелегалног објекта на врху Копаоника

0

Инвеститорка нелегалног објеката на Панчићевом врху на Копаонику Снежана Митковић, више од две године од када је грађевинска инспекција први пут наложила рушење, самостално је започела уклањање објекта.

Из ЈП „Национални парк Копаоник“ је речено да је то потврђено дежурним чуварима који су на терену зетекли раднике који уклањају цреп са крова објекта.

Дежурни чувари Националног парка Копаоник током обиласка терена затекли су раднике који на објекту уклањају цреп са крова. Како је Инсајдеру речено у НП Копаоник, менаџер ресторана отвореног у нелегалном објекту, рекао је чуварима да уклањају објекат.

„Чуварима је речено да они демонтирају објекат у сопственој режији. Почели су од крова, уклањају цреп, износе намештај, а затим и све остало“, наводе у НП Копаоник. Чуварима је речено и да ће сутра на терену бити ангажован и већи број радника.

Инвеститорка је, међутим и у овом случају прекршила закон јер је било какве радове морала да пријави. Како је Инсајдеру потврђено, радови нису пријављени ни грађевинској инспекцији, нити НП Копаоник.

Одлука инвеститорке да сама уклони објекат уследила је два месеца пошто је министар полиције Небојша Стефановић рекао да ће објекат бити срушен најкасније до краја године.

Према Закону о планирању и изградњи, обавеза инвеститора је да сам сруши нелегални објекат. Уколико то не уради, рушење организује, у овом случају, Републичка грађевинска инспекција тако што ангажује за то грађевинску фирму после чега се трошкови рушења наплаћују инвеститору. За инвеститора је далеко јефтиније да сам уклони објекат, јер се понуде фирми за рушење објеката ове величине крећу и до 250.000 евра.

Рушење отказано због одбијања полиције да пружи асистенцију

Због одбијања полиције да пружи асистенцију инспекторима, рушење заказано за 7. август прошле године одложено је дан раније. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, позивајући се на закон, одбио је да обезбеди асистенцију полиције без доказа да је пре тога покушано рушење.

С друге стране, уз образложење да не жели да угрози безбедност својих запослених, министарка грађевинарства Зорана Михајловић одбила је да без асистенције полиције спроведе рушење нелегалног објекта. Тако се случај нашао у пат позицији и такво стање траје већ годину дана.

Ствар није решена ни након усвојених измена и допуна Закона о планирању и изградњи у децембру 2018. године. Министарка Зорана Михајловић је почетком 2019. за Инсајдер рекла да је сада на неки начин стављена законска обавеза да МУП помогне И асистира у рушењу.