Прочитај ми чланак

10 ствари о Тесли које нисте знали

0

Nikola-Tesla

1. Тесла је направио торањ висок преко 40 метара у Цолорадо Спрингсу. Са њега је могао да испаљује вештачке муње и до 30 метара даљине.

2. Тесла је понекад разговарао са голубовима, јео само кувану храну и био скоро опседнут бројем 3.

3. Томас Едисон је све урадио да би уништио Теслино откриће наизменичне струје, како би промовисао своју једносмерну струју.

4. Тесла је направио први даљински управљач на свету и то за контролу малог брода. Приказао га је 1898 године, али људи нису схватили вредност овог изума у том тренутку.

5. Тесла је осмислио прву хидроцентралу на свету. Направљена је на Нијагариним водопадима још 1896. године и правила је струју за Неw Yорк.

6. А 1893. године на једној изложби искористио је генератор од 1.000 коњских снага како би направио струју за 100.000 сијалица.

7. Тесла је умро у сиромаштву са 86 година у Америци. Два дана касније све његове ствари, па и непроцењиве нацрте је запленила Влада Сједињених Америчких Држава.

8. Сматрао је да његов револуционарни торањ може да цео свет снабдева бесплатном електричном енергијом. Никада није завршен и сасвим је уништен 1917. године, а тачни нацрти за овај пројекат и даље нису пронађени.

9. Тесла је заиста имао планове за тајно и врло моћно оружје. Постоје докази да је америчка војска пробала да га направи, али сви документи су нестали и никада нису пронађени.

10. До своје смрти регистровао је преко 250 патената. Међу њима су свећице, радио, Теслин намотај и многи други.