Прочитај ми чланак

„Independent”: Како Британци виде Београд

0

Британски лист “Independent” недавно је објавио текст о престоници Србије, а ми га у целости преносимо.

„Тешко је одупрети речној струји у Београду – нарочито кад их је две. Престоница Србије лежи на ушћу Саве у Дунав, од којх вас док је време сунчано, а температуре високе, обе привлаче као магнет .

 
Шеталишта и стазе за бициклисте воде поред плутајућих барова и ресторана познатих као “сплавови” од којих неки, када падне ноћ, представљају најживописније ноћне клубове у Источној Европи.

Међутим, не морате чекати мрак да бисте уживали у животу поред реке: дневни амбијент је опуштен и дивно миран за један главни град.

Велике зелене површине на западној страни Саве називају се Ушће и место су одржавања многих летњих фестивала.

Од 14. до 19. августа одржава се Београдски Beer Фест који ће ове године прославити 10. рођендан.

Током шест дана многобројни бендови одржавају бесплатне концерте у парку Ушће, док произвођачи пива на штандовима нуде разна пића.

Српска пива попут Јелена добро се држе у борби против међународне конкуренције.

Београдски Стари град, који се налази јужно од Дунава и источно од Саве је место где можете прошетати, а за то је нарочито погодна пешачка зона Кнез Михаилов.

Њене дивне грађевине из 19. века препуне су кафића и продавница, а увече постаје омиљено место за шетање – балканска верзија пассеггиата-е.

Ту се такође налази и Београд Арт Хотел, први boutique хотел у граду.

Пођите северозападно уз продавнице и киоске са сувенирима. На крају улице почиње Калемегдан – београдска тврђава, историјско срце и зелена плућа у једном.

Ту је и зоолошки врт, многи ресторани, музеји, куле и капије које подстичу из отоманског и аустроугарског периода, као и многе стазе за пешачење.

Лако је провести овде пола дана, само тумарајући унаоколо, али крените право ка великом платоу који гледа на Саву.

Не можете промашити споменик, статуу Ивана Мештровића Победника. Одавде можете видети пут који ћете прећи с друге стране Саве и Дунава ка предграђу Земуну.

Пратите стазу испред статуе како бисте изашли из парка и скрените десно. Наћи ћете се у улици где можете скренути у Улицу кнеза Симе Марковића.

У првој улици са леве стране приметићете ресторан који се једноставно зове “?”. Саграђен је 1823. и представља најстарију крчму у Београду као једна од неколико грађевина у отоманском стилу.

Ако вам је потребна енергија, тражите “кувану кафу” која се назива још и турском.

Наставите до Бранкове улице и скрените ка реци Сава. Пређите мост и спустите се каменим степеницама с десне стране.

Сада сте на сзази ка Ушћу и видите Калемегдан у свој његовој слави.

Такође можете ући у неки од 200 плутајућих барова и ресторана у свим величинама и архитектонским стиловима. Неки, попут Монза су разиграно уређени и имају чак и тркачку стазу на крову.

После 25 минута стаза се увија на леву страну где се срећу Дунав и Сава. Неколико метара даље је улазак у војну базу, па треба да скренете десно, на Кеј Ослобођења.

Што сте ближе Земуну, то атмосфера поприма више морски карактер. Ту је мали луна парк, дечје игралиште, Гранд Kasino и продавци сладоледа с леве, а Дунав начичкан сплавовима и дрвеће с ваше десне стране.

Ако сте гладни, пробајте свеже морске плодове у ресторану “Жабар”. То је скупо место за Београд (главне јело на бази рибе кошта око 1.900 динара / 13 фунти), али јела попут гриловане хоботнице и речног смуђа су одлично спремљена.

Кад угледате стари део Земуна, можда ћете помислити да сте грешком залутали у Мађарску. Земун је био део Аустро – Угарског царства до 1918. па је очигледна архитектонска разлика између истока и запада – врхови цркава у аустријском стилу и колибе у дубоким хладовинама у окер и теракота боји.

 Земун је најлепше од београдских предграђа уз лепоту речних ресторана и понтона за пливање.

 Сваког лета, поставља се понтонски мост између Земуна и Великог Ратног Острва на Дунаву где се налази мала плажа у простору које је готово у потпуности природни резерват.

 Одавде можете скренути лево ка пешачкој зони Господска улица, где на путу ка Главној улици пролазите поред пијаце. Одатле можете ухватити аутобус 84 или 706 (кошта 120 динара код возача) како бисте се вратили у Стари град.

 Клупска сцена у Београду мења се невероватном брзином, па чак и добро позната места могу нестати или мутирати у нешто ново. Легендарни “Underground” поред Калемегдана, сада је Сохо Republic које подсећа на Схоредитцх (део Лондона) у сред Београда.

 Ада Циганлија, острво у реци Сава је београдско летње игралиште са плажама, воденим спортовима и безбројним кафићима.

 У јуну је награђена првом плавом заставицом за Србију, што је права почаст за земљу која не излази на море.

 

(B92)