Прочитај ми чланак

Хрватска одбија да омогући одржив повратак Срба

0

Породице траже истину о несталима у агресији на Српску Крајину
Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“ упутило је влади Хрватске апел да убрза процес ексхумације и идентификације лица несталих током напада на Српску Крајину у мају и августу 1995. године.

 

„Хрватска се налази на прагу уласка у Европску унију, заједницу демократских народа и друштава. Сада је време да покаже своју демократичност испуњавањем ових хуманих задатака“, рекао је председник Удружења „Суза“ Чедомир Марић на конференцији за новинаре.

 

Марић је истакао да ни 17 година после акција хрватске војске и полиције „Бљесак“ и „Олуја“ нису решене судбине 1.950 крајишких Срба. Ексхумирани су земни остаци 1.018 несталих лица, од чега се тела 350 још налазе у надлежном институту у Загребу, и чека се на њихову идентификацију.

 

Породице несталих незадовољне су динамиком процеса решавања несталих Крајишника и указују да постоји велики број регистрованих гробница из којих екскумација још није почела.

 

Председник комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је рекао да је та комисија покренула иницијативу да се организује скуп на нивоу председника држава региона, на коме би се заједничком декларацијом дефинисале обавезе надлежних органа у вези са расветљавањем судбине несталих.

 

Он је казао да Србија не може да одлучује о томе када ће и где не територији друге земље бити обављена ексхумација, али да учествује у координацији тог посла на основу споразума и протокола који је потписан са Хрватском.

 

Одаловић је додао да породице несталих, поред тога што треба да знају истину о својим ближњима, имају право да знају и ко је над њима починио злочине.

 

„Наш је императивни захтев да сви починиоци злочина буду откривени и кажњени, без обзира на то да ли се налазе у Хрватској, Босни и Херцеговини или Србији. Само тако се може доћи до потпуне истине о томе шта се догађало“, рекао је Одаловић.

 

Представници удружења „Суза“ указали су да је, према њиховој евиденцији, више од хиљаду несталих лица покопано у нерегистрованим гробницама, и затражили да се утврди истина о њиховој судбини.

 

Швоња: Хрватска да омогући одржив повратак Срба
Заједница Срба Хрватске и БиХ позвала је данас председника и премијера Хрватске да се јасно и јавно изјасне да ли српском народу желе да врате сва одузета права у тој земљи.

 

Срби из Хрватске од председника и премијера те земље очекују јасне поруке у вези са статусом и правима повратника на простор некадашње Републике Српске Крајине, рекао је данас председник те заједнице Бранислав Швоња.

 

Он је на конференцији за новинаре рекао да то удружење од хрватског председника и премијера тражи да се јасно и јавно изјасне да ли српском народу у Хрватској желе да врате сва одузета права.

 

„Ипак, плашимо се да ће одговор бити исти као од њихових претходника, који су јавно позивали Србе да се врате, и обећавали да ће им омогућити одржив повратак, али су у пракси чинили све да до тог повратка не дође“, рекао је Швоња.

 

Он је оценио да је Србија током последњих седамнаест година крајишке Србе „оставила на цедилу“, и додао да верује да ће нови председник и премијер Србије другачије третирати то питање и да ће „стати уз свој народ у Хрватској и БиХ“.

 

(srbel)