Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из централне Србије 15.08.2012.

0

Крагујевац: СНС неће у власт
Владајућа већина у градској власти Крагујевца неће добити појачање СНС-а, тврде представници коалиције Заједно за Шумадију. И напредњаци кажу да неће у власт.

У Српској напредној странци потврђују да неће ући у локалну власт и додају да између ова два табора не постоји никаква комуникација.

Након изјаве првог човека Крагујевца Верољуба Стевановића да су „Вучић и Николић све мудро урадили“, уследили су и наговештаји да би Српска напредна странка могла да постане део власти у том граду.

Председник Градског одбора Заједно за Шумадију Саша Миленић, међутим, то негира и каже да између ове две странке никада није било разговора на ту тему, нити да је Крагујевац на списку градова наведених у коалиционом уговору где је пожељно успоставити власт према републичком моделу.

„Заједно за Шумадију је партија регистрована као и све друге политичке партије у земљи с једном тразликом, са седиштем у Крагујевцу. Не постоји политичка централа која би могла странци Заједно за Шумадију да диктира ставове изван њене политичке одлуке,“ каже Саша Миленић из ове коалиције.

Крагујевачки напредњаци тврде да никада нису добили званичну понуду од владајуће странке, али и да је не би ни прихватили због, како кажу, програмског размимоилажења.

„Ми смо убеђени да у овом тренутку она нама уопште не треба и не одговара због низа лоших одлука које се тичу пре свега вођења града, како пре избора, тако и после избора, и Градски одбор СНС у Крагујевцу има јединствен став и јасан став да нам у овом тренутку није потреба коалиција на локалу,“ рекао је Горан Ковачевић из СНС-а.

И док напредњаци тврде да коалиција те странке и УРС-а није променила њихово деловање у Крагујевцу, те да остају опозиција, председник крагујевачких демократа Душан Обрадовић сматра да је Демократска странка једина опозициона партија у градском парламенту.

„Ми одлично знамо шта значи бити на локалном нивоу опозиција, а на републичком у коалицији са локалном структуром. То је нешто што су грађани веома лоше протумачили у једном периоду и сада то није ситуација, али сада имамо веома сличну ситуацију са Српском напредном странком која на локалу није са странком која води град Крагујевац, тако да ће веома тешко објаснити да ли су они опозиција или не,“ рекао је Душан Обрадовић из крагујевачког ДС-а.

Цена коју су демократе платиле је освојених 12 од 87 одборничких мандата, а да ли ће 18 напредњака прићи већини коју чине Заједно за Шумадију, СПС, ЈС, PUPS, али и ДСС, СПО и ЛДП или остати конструктивна опозиција показаће време.

Крушевац: Запослени у индустрији машина и компонената ИМК „14.октобар“ у Крушевцу блокирали су јуче путни правац Крушевац – Јасика захтевајући да ову индустрију хитно посете представници министарства финансија и привреде, као и смену руководства.
Блокаду пута организовали су представници оба репрезентативна синдиката, самостални синдикат и синдикат „Независност“ најављујући свакодневна окупљања и заоштравање протеста, уколико се ови захтеви не испуне.

Председник самосталног синдиката Љубиша Велимировић рекао је новинарима да упосленост капацитета у овој фабрици износи око 20 одсто подсетивши да плате касне осам месеци, те да се зарада из новембра 2011. године делила на осам рата.

„По тој динамици, вероватно ће зараде из 2012. године бити исплаћене 2018. године“, рекао је Велимировић и нагласио да је претходно руководство смењено, иако је реализација послова у том периоду била 10 одсто већа.

Он је казао да ће у току дана представници ИМК “14. октобар” разговарати са градоначелником Крушевца Братиславом Гашићем од кога очекују да контактира представнике Владе Републике Србије јер се ово предузеће налази у процесу реструктурирања и у великој мери, како је рекао Велимировић, зависи од субвенција државе.

 „У зависности од исхода данашњег састанка са градоначелником, ми ћемо донети одлуку да ли ћемо сутра наставити са блокадом путних праваца“, нагласио је председник самосталног синдиката.

 Велимировић је овом приликом рекао да синдикат такође захтева и смену руководства, односно генералног директора Миће Рајића, као и промену управног одбора јер досадашњи састанци везани за покретање производње и побољшање материјалног положаја радника нису дали резултате.

Према речима председника синдиката „Независност“ Дејана Мутавџића, у овом тренутку 700 од 1.500 радника не долази на посао.

 

Крушевац:  Поступак и против градоначелника
Агенција за борбу против корупције покренула је поступак против градоначелника Крушевца Братислава Гашића који је истовремено и посланик у Скупштини Србије, јер је ступио на другу функцију без сагласности Агенције.

Како је објављено данас на сајту агенције, Гашић је имао законску обавезу да у року од три дана од ступања на функцију градоначелника Агенцији поднесе захтев за давање сагласности за вршење друге функције – што он није урадио.

Законом о Агенцији је прописано да јавним функционерима који прекрше закон друга јавна функција престаје по сили закона.

На сајту је објављено да агенција наставља да проверава народне посланике, градоначелнике, председнике општине и њихове заменике, као и да ће покренути исти поступак против свих за које постоји сумња да нису поштовали Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Агенција је пре два дана покренула поступак и против градоначелника Зајечара Бошка Ничића, Пирота Видоја Петровића и Лознице Владана Васића. Њих тројица су посланици изабрани на листи Уједињених региона Србије.

 

Краљево: Трговци лажним ратним одштетама
Наследницима заробљеника и жртава у Другом светском рату из Краљева поново су, уз чланство и уплату чланарине „свом” удружењу, понуђене примамљиве надокнаде од немачке државе

Препуна је била сала општинске управе у Краљеву протеклог петка за када су, посредством једне локалне ТВ станице, били и позвани наследници заробљеника и жртава нацистичког режима у Другом светском рату. Разлог окупљања је стара тема – накнада ратне штете од немачке државе. Иако је прича одавно испричана и разрешена, за многе је још занимљива, поготово што је понуда примамљива. А, овде је било баш тако, окупљеном народу се обратио Жика Петровић из Крагујевца, који се тако представио додајући да је дошао у име недавно основаног удружења ратних заробљеника и осталих жртава Другог светског рата, основаног у Крагујевцу. Образложио је досадашњу упорност на овом послу њега и његових сарадника, говорећи о наводном сусрету и разговору са немачким амбасадором, затим је тврдио да га је смрт ближњег у породици спречила да оде на заказани разговор са Славицом Ђукић Дејановић, да сада има уговорен састанак са председником државе… И, епилог те упорности је готово извесна исплата компензације за заробљенички рад и губитак најближих у породици током стрељања у Краљеву или негде другде од немачких фашиста. Није Петровић лицитирао ни са „ценом”, рекао је јасно да је договорена исплата седамдесет хиљада евра наследницима заробљеника а осамдесет пет хиљада евра породицама жртава.

Да би се, напоменуо је још, то што брже остварило неопходно је да се заинтересовани, уз плаћање чланарине од по петсто динара одмах учлане, а да по двехиљаде динара још уплате приликом предаје документације. Довољан је доказ да је неко њихов био заробљеник или жртва стрељања што се, како је казао, може добити и у краљевачком музеју…

Многе нејасноће присутних председавајући скупа није знао даразјасни као ни то „шта је било са претходним чланством и уплатама и шта је раније удружење урадило”. Љиљана Огњеновић, из Сирче код Краљева, га је чак и препознала као члана „старог” тима за остварење ове накнаде, који се у Краљеву појављивао још пре више од деценију.

 

Гуча: Гост Сабора трубача платио хиљаду евра саобраћајне казне
Божидара П. (42) из Требиња боравак на Сабору трубача у Гучи коштао је 118.000 динара више него што је планирао, с обзиром на то да је толико платио за низ саобраћајних прекршаја које је направио од излаза из Гуче до уласка у Чачак.

Због вожње под дејством алкохола из саобраћаја је искључено 368 возача, а од тог броја 41 возач задржан је у полицијској ћелији до истрежњења.

Прва полицијска патрола ухватила га је на излазу из Гуче, када је констатовано да је возио са 1,1 промилом алкохола у крви. Иако му је одређено искључење из саобраћаја у наредна 24 сата, он је наставио са вожњом, а нова патрола зауставила га је након непуних 20 минута.

Није му било довољно што је тада за вожњу под забраном кажњен са 50.000 динара, већ је наставио пут све док га након пола сата из саобраћаја није искључила трећа патрола, која га је због истог прекршаја казнила са нових 50.000 динара и привела судији за прекршаје.

Он је констатовао да је Божидар П. начинио пет саобраћајних прекршаја, због чега је морао да плати казну од 118.000 динара.

Овај пример, међутим, не одражава у правој мери ситуацију у саобраћају за време трајања Сабора, која је, по оцени полиције, била знатно повољнија него претходних година.

– Због вожње под дејством алкохола из саобраћаја је искључено 368 возача. Од тог броја 41 возач задржан је у полицијској ћелији до истрежњења, што значи да су ти возачи имали преко 1,2 промила алкохола у крви. Међутим, свега тројица су у крви имала преко два промила алкохола, што је велики помак у односу на раније године – речено нам је у чачанској саобраћајној полицији.

 

Смедерево:  „Комико оил” одустао од контратужбе
Упркос најавама да ће против града Смедерева поднети контратужбу,јер је јавно правобранилаштво преко суда затражило раскид уговора о закупу земљишта за рафинерију, „Комико оил” за сада то неће учинити. До краја недеље,Привредном суду у Пожаревцу доставиће одговор на тужбу града Смедерева,уз предлог да се тужба одбије, одлучили су у „Комико оилу”.

– У предлогу пресуде тражићемо да суд наложи граду Смедереву да дозволи плаћање закупа уз све правне гаранције за сигурност инвестирања. Одустали смо у овом тренутку од контратужбе и тиме желимо да покажемо колико смо озбиљни у намерама да изградимо рафинерију у Смедереву. За контратужбу није касно све до закључења главне расправе, а од тока суђења зависи да ли ћемо је поднети, изјавио је за „Политику” заменик директора „Комико оила” Радомир Радивојевић.

Он додаје да ће суду доставити комплетну хронологију документације од почетка преговора за градњу рафинерије,као доказ да је инвеститор радио све по закону и имао довољно стрпљења. Одговором на тужбу, каже Радивојевић, избрисаћемо љагу са имена фирме,коју нам је Смедерево нанело.

„Комико оил” није платио закупнину од 652 милиона динара у уговореном року за 113 хектара земљишта на обали Дунава,где би градио нафтна постројења. По истеку рока, јавни правобранилац Смедерева упутио је опомену и дао додатних осам дана за уплату, а тек онда поднео тужбу за раскид уговора о закупу. „Комико оил” оптужује град и актуелну градоначелницу Јасну Аврамовић за опструкцију инвестиције. Аврамовићева је изјавила да нико није изнад закона, па ни сам град, те да ниједан функционер у Смедереву не може донети одлуку о том питању без сагласности локалног парламента.

Расплет судског спора не може се очекивати пре јесени, а сва је прилика да ће тиме бити решена и судбина рафинерије око које се у Смедереву ломе копља већ три и по године.

 

(Танјуг, Мондо, Политика)