Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из централне Србије 09.08.2012.

0

Варош код Сврљига: Сеоски аеродром
Југослав Томић из села Варош, који се пре три и по године вратио из Аустрије направио је аеродром у свом селу, купио летелицу и сада жели да угости прве туристе.

Како повратници из иностранства могу да оживе свој крај, можда најбоље показује пример из околине Сврљига. Југослав Томић из села Варош, који се пре три и по године вратио из Аустрије, решио је да направи аеродром. И успео је у томе. Купио је и летелицу, и сада жели да угости прве туристе.

Југослав Томић је сам направио земљану писту на два хектара. Земљаци нису веровали у причу, али су му на 20 година уступили 14 хектара сеоског имања.

„Надам се да ће бар туризам да се развије. То ми је жеља, да дођу људи и виде, да заједно оживимо овај крај“, каже Томић.

Капитал стечен у Бечу, Југослав је уложио у обнову породичне куће, изградњу базена, и куповину моторниог змаја. Иако има 68 година, платио је обавезно осигурање и завршио летачку обуку.

„Ветар је одличан за подизање. Треба најмање четири метра у секунди, да би се авион подигао“, објаснио је Томић.

За 12 километара пута од Сврљига до села и аеродрома сиромашна општина нема пара. Пошто је близу Старе планине, очекују авантуристе који ће до туристичког центра ипак ваздушним путем.

Председник Општине Сврљиг Милија Милетић каже да ко жели на Бабин зуб може да дође до Вароши, види Варошке куле, па да змајем одлети на Бабин зуб. Нада се да ће и тамо бити направљено место за слетање.

У селу Мерџелат код Сврљига, на 52 хектара од 1931. до 1945. године постојао је аеродром. На том месту 1936. године организован је први аеромитинг.

О том периоду сведочи позивница за свечаност на Грудобрану, за мештане околних села, који су желели да виде авионе. То време памти 91-огодишњи Властимир Виденовић, који се као дете често играо близу сврљишког аеродрома.

„Народ са свих страна долазио је да гледа авионе, како они полећу и слећу и како народ лети“, сећа се Властимир Виденовић из села Мерџелат.

Нови спортски аеродром код Сврљига, недавно су први обишли туристи из Грчке. Зато његов власник планира осветљење писте и изградњу викенд насеља.

 

Чачак: Сами чисте Мораву и језеро Међувршје
Љубитељи природе – Драган Бојовић Гаша већ годинама чисти језеро Међувршје код Чачка од пластичне амбалаже, док је Иван Крунић покренуо акцију чишћења Западне Мораве

Чачани Драган Бојовић Гаша (41) и Иван Крунић (31), иако се уопште не познају, своју љубав према родном граду и Западној Морави показују на исти начин.

Иако свестан да ради „сизифовски посао“, Гаша већ годинама од наслага пластичне амбалаже чисти језеро Међувршје, док је Иван покренуо акцију чишћења Западне Мораве. Обојица то раде без икакве надокнаде и уз још недовољну помоћ надлежних градских институција и суграђана.

Драган Бојовић, по струци алатничар, бави се тренутно некретнинама у једној приватној агенцији, али не пропушта ниједан викенд да оде до Заграђа на језеру Међувршје у Овчарско-кабларској клисури, где има викендицу.

– Годинама гледам како, када надођу пролећне воде, од пластике настане прави лом. Човек има утисак да на језеру нема воде већ да плута само пластика. Раније сам повремено скупљао флаше које плутају, а ове године сваки пут кад одем на језеро уђем у чамац и по два-три сата прикупљам смеће. Накупим две-три велике вреће, углавном пет амбалаже, и онда их носим на депонију у Чачак. Знам да не могу очистити све јер су за то потребне велика акција и подршка надлежних, али једноставно свако од нас може да допринесе да буде боље. Радим колико могу и није ми тешко јер волим језеро и клисуру – каже овај чачански „мохиканац“, коме је несхватљиво да људи говоре колико воле природу, а непрестано је уништавају.

 

Сам против отпада
Драгану у послу понекад помажу ћерке Марија (19) и Сара (13), али и комшијска деца Теодора, Андреа, Ђорђе, Филип… Пластика која плута језером за њега је лак посао, јер је много напорније скупљати флаше заглављене у трсци и рогозу, где их и има највише. Тада мора да загази у муљ, у коме се, каже, налази свашта….

– Имам подршку од свих комшије у Заграђу. Ово је један рај на земљи који само квари та пластика. И даље ћу радити овај посао, са или без помоћи других – обећава Гаша.

Да би обале Западне Мораве, којом се Чачани поносе, поново биле чисте, Иван Крунић је пре месец дана преко Фејсбука позвао све заљубљенике у природу да се у суботу, 11. августа, окупе у заједничкој акцији чишћења. Иван, који је живео у Америци, каже да очекује за почетак бар двадесетак својих другара, али да ће ово бити само једна у низу акција.

– Идеја је да се са љубићке стране крене чишћење обале од нагомилане земље, али и од другог смећа. Покосићемо траву и друго растиње, да се може проћи до обале. Еколози су обећали да ће одржати обуку о инвазивним коровима. За сада имамо обећање и из градских предузећа за помоћ у механизацији, јавили су се многи заинтересовани, тако да очекујемо добру акцију. За нас који живимо на кеју у зградама обала и река су наше двориште, у које сада од отпада, змија, пацова и смећа деца не могу ни да привире – каже Иван, који је тренутно без сталног посла.

 

Комуналци не раде добро
Иван и његови пријатељи упутили су позив свим јавним предузећима и запосленима у Градској управи да у суботу од 8 часова замене оловке грабуљама, тримерима…

Акција ….. Иван Крунић (други слева) уочи чишћења Западне Мораве

– Надамо се да ће наша акција покренути и друге и доказати да сви можемо учинити нешто за град који волимо. Желимо да покажемо да се без много новца може урадити много. Јер разлика између Србије и Америке је то што је тамо однос људи према својој околини регулисан законом који се примењује. Овде већина надлежних не ради оно за шта је плаћена. Али ни то нам не смета за сада, само да нас не спутавају – каже Иван Крунић.

 

Крагујевац: Нова паркиралишта и за бицикле
Иако је Крагујевац прилично брдовит, бициклисти у граду нису тако ретка појава. Да ли Крагујевчани воле здрав живот или је такво кретање само много јефитније, није разматрано, али потреба за паркиралиштима за двоточкаше у граду евидентно постоји.

Прописно паркирање бицикала, које је и бесплатно, од ове године је могуће на четири локације у граду.

Прво постављено постоље је код спортске хале „Језеро“, друго код Великог парка, треће код затвореног базена, и од данас још једно – испред зграде Института за јавно здравље, популарног Уреда.

– Тиме је план за ову годину испуњен, а за убудуће ћемо да видимо – каже за шУмадијапресс Милош Ћујић из информативне службе ЈКП „Паркинг сервис“.

Инвестиција, како сазнајемо, није велика, тек неколико стотина евра, али је сезона при крају, те се о томе више и не размишља. Свакако, каже Ћујић, дефинисана је потреба за њима и вероватно ће следеће године да их буде још.

Места за сада нема много, пошто је на све четири локације постављено само по једно постоље капацитета четири или пет бицикала, али за почетак рекло би се, сасвим довољно.

 

Зајечар: Оштра контрола возача током Зајечарске гитаријаде
Због успостављања вишег нивоа безбедности планирано је и осматрање из ваздуха хеликоптерском летелицом МУП, као и снимање и фотографисање грађана и учесника ових скупова, наводи се у саопштењу Полицијске управе у Зајечару

Саобраћајна полиција из Ниша, Пирота, Јагодине, Бора и Зајечара вршиће у наредном периоду оштрију контролу саобраћаја у Зајечару и прилазним путевима због предстојеће гитаријаде и мото-скупа у овом граду.

Како се наводи у саопштењу Полицијске управе у Зајечару, контрола саобраћаја биће превасходно усмерена на возаче мотоцикала, док ће посебна пажња бити усмерена на контролу брзине кретања возила и нивоа алкохолисаности возача.

У парк-шуми Краљевица одржаће се од 9. до 12. августа 46. „Гитаријада Зајечар“ и 16. „Мото Скуп 2012“, па ће полиција ангажовати и хеликоптере.

„Због успостављања вишег нивоа безбедности планирано је и осматрање из ваздуха хеликоптерском летелицом Министарства унурашњих послова, као и снимање и фотографисање грађана и учесника ових скупова“, наводи се у саопштењу.

 

Крушевац: У уторак почео „Ајде фест“

У организацији Асоцијације младих и културно – просветне заједнице, у Крушевцу почео „Ајде фестивал“ под слоганом     0132Летње кување културе”, који ће трајати до 11.августа

„У ових пет дана, Крушевљане очекују изложбе, радионице, трибине, филмови, концерти, поетске вечери, као и Ð наступи, а програм ће се као и прошле године одржавати на више локација, у дворишту КПЗ, Гимназији и Библиотеци за младе“, рекла је Адријана Милосављевић портпарол фестивала.

Она је додала да ће изложба “Збогом underground” Саше Марковића Микроба бити изложена у Крушевачком позоришту.

Према њеним речима, музички програм фестивала представиће жанровски разноврсну слику музичке сцене Србије, а посебна пажња биће усмерена на локалне бендове који су обележили крушевачку музичку сцену деведесетих.

„У оквиру музичког програма на Ајде фесту ће наступити Канда, Коџа и Небојша, Велики презир, Сцарпс, Витамин, Плишани малишан и Руски лекари“, навела је Милосављевић и додала да ће на фестивалу, у оквиру филмског програма бити приказани следећи филмови: Витамин и цвеће, Злато дуж обала, Београд underground и други…

На другом фестивалу “Август једног диверзанта” биће организоване стрип и радионице Мимарт театра засноване на принципима уличног, ненајављеног перформанса, као и радионице за креативно писање.

Фестивал су подржали асоцијација Независна културна сцена Србије, Фондација за отворено друштво, Швајцарски програм за културу Западног балкана, као и бројни локални партнери.

 

Краљево: Мери Ворлик обишла Основну школу „Светозар Марковић”
Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик обишла је у Краљеву салу Основне школе „Светозар Марковић“, за чију је обнову новац поклонила Европска команда америчких оружаних снага. Уз краљевачке грађевинце, на обнови су ангажовани и припадници америчке и српске војске.

За обнову фискултурне сале Основне школе „Светозар Марковић“ у Краљеву, koja је тешко оштећена у земљотресу, потребна средства – 300 хиљада долара – поклонила је Европска команда америчких оружаних снага.

Уз грађевинце из Краљева, на радовима који би требало да буду завршени до почетка школске године, ангажовани су и припадници Националне гарде Охаја и Војске Србије.

Теодор Каловеј, наредник Националне гарде Охаја, један је од тридесет двојице припадника америчких снага који, након Сокобање и Лапова, сада помажу и у Краљеву. Напорни радови му, каже, не падају тешко због дружења са припадницима Војске Србије, са којима заједно ради на обнови сале.

„Време је вруће, али то не можемо да променимо“, каже Каловеј. „То нам не смета да радимо и дружимо се. Свиђа ми се град и овде су сви љубазни.“

Бранка Марковић, разводник 27. механизованог батаљона Војске Србије и Драган Андрић, десетар у том батаљону кажу да им додатну снагу даје жеља да ученицима ове школе омогуће да школску годину почну у новој фискултурној сали.

Задовољство због заједничких радова и будуће сарадње, не крију ни амбасадорка САД у Србији Њена екселенција Мери Ворлик и њен домаћин градоначелник Краљева Драган Јовановић.

„Велико ми је задовољство што видим америчке и српске војнике да, иако је напорно, заједно и успешно раде на реновирању ове фискултурне сале“, рекла је Мери Ворлик приликом обиласка градилишта.

О плановима за будућу сарадњу Краљева и САД биће више речи 3. септембра, када će обновљена фискултурна сала ОШ „Светозар Марковић“ бити свечано отворена.

 

Пожега: Почела међународна „Интеракција“

Изложбом „Доласци – одласци“, у Пожеги је у уторак свечано отворен 7. Међународни студентски филмски камп „Интеракција“, на којем учествује 20 студената филмских академија из 15 земаља.

На овогодишњој „Интеракцији“, која се одржава под покровитељством Министарства културе, а у организацији Филмског независног центра „Филмарт“, учесници су подељени у четири екипе, које ће снимати документарне филмове у Чачку, Ужицу, Косјерићу и Пожеги.

Директор кампа Дејан Петровић је рекао Танјугу да је у протеклих шест година „Интеракција“ добила на квалитету захваљујући искуству и помоћи партнера.

„Упркос економској кризи, ове године успели смо да обезбедимо реализацију свих планираних програма, а први пут студенти ће у кампу радити најсавременијом опремом за српске услове“, казао је Петровић. Тема овогодишње „Интеракције“ је „Доласци – одласци“.

Истовремено са монтажом филмова, биће реализован и Међународни мастерклас документарног филма „ИНТЕРдоц 2012“, који ће окупити полазнике из Сингапура, САД, Италије, Русије, Финске и Еквадора.

„Мастерклас настоји да пружи нове могућности за практично и теоријско стицање знања младих филмских стваралаца из области креативног документарног филма, а предавачи су Желимир Жилник и Драган Елчић“, казао је Танјугу директор „Филмарта“ Дејан Петровић. Он истиче да ће оквиру „ИНТЕРсцрина“, у селекцији Дуње Кустурице, бити приказан избор филмова који су учествовали у такмичарском програм Кустендорфа.

Премијера филмова снимљених током овогодишње „Интеракције“ биће одржана 23. августа у Културном центру у Пожеги, а дан касније у Дворани културног центра у Београду.

 

(Актер, Курир, Шумадија прес, РТС)