Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из централне Србије 02.08.2012.

0

Чачак: РРА одузела дозволу за рад ТВ Чачак
Републичка радиодифузна агенција одузела је дозволу за емитовање програма ТВ Чачак и наложила прекид емитовања истог, јер нису плаћане накнаде РРА. ТВ Чачак гашањем сигнала у поноћ, престаје да постоји.

ТВ Чачак А.Д. у стечају угасиће свој сигнал у поноћ по решењу РРА које је донето 13.06.2012. године, а којим се одузима дозвола за рад за емитовање програма и налаже обустављање истог. Решењем од 18.07.2012. године одбијен је приговор емитера ТВ Чачак. Разлог за такву одлуку је неплаћање обавеза према РРА.

То практично значи да је ТВ Чачак остала без фреквенције и да би са поновним емитовањем програма могла да почне тек по расписивању новог конкурса за доделу фреквенција. Међутим, у РРА кажу да се то више неће радити, и да ће нови конкурс бити расписан након потпуног преласка на дигитални сигнал, што се може очекивати најраније 2014. године.

 

Чачак: Судар на Ибарској, 28 повређених
Најмање 28 особа је повређено у судару аутобуса и камиона с приколицом који се догодио у ноћи између 01. и 02. августа, на Ибарској магистрали, у Брђанима код Чачка.

Дежурни лекар у горњомилановачкој болници Милан Лазаревић је рекао да је у тој здравственој установи задржано осморо путника, међу којима су две особе тешко повређене.

Судар се догодио око поноћи, а у њему су учествовали аутобуса „Аутопревоза“ из Бањалуке и камион из Врбаса који је превозио јестиво уље.

Дежурни хирург Миро Лазаревић изјавио је Агенцији Бета да је 20 путника отпуштено после указивања помоћи, а у болници је задржано осам путника.

Тешко повређени возач аутобуса Душан Руњо из Бањалуке је одвезен у Клинички центар у Крагујецу.

Хирург Лазаревић је рекао да ће осам задржаних путника бити поново прегледано и већина ће бити послата на кућно лечење.

По информацијама из Саобраћајне полиције у Чачку, аутобус је био на релацији Ниш-Бањалука, а већина путника је из Републике Српске.

Истражује се узрок несреће због које је саобраћај на Ибарској магистрали био у прекиду око два сата.

Путници који су у Болници у Горњем Милановцу рекли су да су спавали у време несреће, а пробудио их је удар. Од судара су у из камиона поиспадале боце са јестивим уљем, те су сви путници скоро пуног аутобуса били њиме „окупани“.

 

Крагујевац: Модерне технологије у Пореској управи
Наш суграђанин М.С. већ трећи пут из Илићева, усред радног времена, долази у Пореску управу због најобичније информације коју не успева да добије преко телефона. Сваки пут када је овај предузетник напустио фирму посао је стајао, а он је морао да користи технику „пут под ноге“.

Како се испоставило, телефонска централа у Пореској управи у Крагујевцу не ради већ данима. Алтернативног броја нема, а о интернет комуникацији ни говора. Грађани су, зато, принуђени да неопходне информације прибављају „лично“, односно одласком до канцеларија.

Због бројних позива забринутих и љутих читалаца, шУмадијапресс је покушао да контактира надлежне у жељи да утврди о чему се заправо ради.

Као и у случају јунака наше приче, после неколико неуспешних позива, ипак је морало да се прошета.

Пошто начелницу, Бранку Павићевић, нисмо затекли на радном месту, обратили смо се службеницима и сазнали да телефони не раде већ око недељу дана, али „да би требало да прораде до краја недеље“.

Како су објаснили, очекују да резервни делови за телефонску централу стигну чак из Новог Сада, и то ће, по свој прилици, да потраје.

У међувремену, сви они којима затреба било шта из из ове установе, мораће да дођу лично.

Дакле, обујте сандале које не жуљају, и, како прилике налажу – пут под ноге. О трошковима неажурног и спорог пословања Пореске управе боље не размишљајте, јер вам их нико неће надокнадити.

А ако сте, не дај боже, ви у обавези да нешто платите – пожурите, иначе ће вам решење са каматом стићи пре него што трепнете.

 

Крагујевац:Поезија као начин живљења
Крагујевац ускоро добија нови фестивал који ће кроз афирмацију песништва и песника приказати град у нешто другачијем светлу. Како ће фестивал бити такмичарског карактера, конкурс за први „Крагујевац опен poetry“ за све песнике и песникиње отворен је до 5. августа.

Прву крагујевачку такмичарску песничку манифестацију организују Студентски културни центар и неформална група крагујевачких културних радника, а да би учествовали на фестивалу, песници треба да пошаљу најмање три, а највише пет песама на адресу СКЦ-а.

У кратким песничким двобојима, публика и трочлани жири бираће„бољег” који иде у следећи круг, до великог финала. Жребањем на почетку фестивала направиће се „костур”, па ће тако песници из квалификација, преко шеснаестине, осмине, четврт и полуфинала стићи до финала, у коме најбоље очекују и награде.

Идеја манифестације „Крагујевац опен poetry” је успостављање нове сцене са које би се чуо живи, пробрани говор младих песничких снага.

– Култура се мери „полетом стиха” и ово ће бити прилика да преко овог „тест” фестивала у нашој средини оснажимо улогу поезије као начина живљења и сценског деловања. Идеја је да поезију приближимо публици – од обичних пролазника до угледних књижевника, на оригиналан, занимљив и аутентичан начин, а са циљем да се оповргну предрасуде да је поезија безначајна, маргинализована и непотребна човеку данас – кажу организатори.

Први „Крагујевац опен poetry” биће организован у суботу, 11. августа, на летњој сцени СКЦ-а. Ове године фестивал ће трајати само један дан, а план је да од следеће године фестивал траје три дана.

Они који желе да се пријаве за највеће песничко надметање ове године, своја дела могу да пошаљу до 5. августа, електронском поштом на мејлове [email protected], или на јасамцер@gmail.com са субјектом поруке “КГ опен poetry”.

 

ФСС: Суспензија за Јагодину
Дисциплинска комисија поред мере забране регистрације нових играча, због неизмирених дугова суспендовала је и Раднички из Ниша (Суперлига), Борац из Чачка, Инђију и Слогу из Краљева

Дисциплинска комисија ФС Србије поред мере забране регистрације нових играча, због неизмирених дугова суспендовала је Јагодина и Раднички из Ниша (Суперлига), Борац из Чачка, Инђија и Слога из Краљева (Прва лига).

Уколико до 8. августа не измире дугове, од 10. августа неће моћи да играју првенствене, Куп и пријатељске утакмице уколико не измире обавезе.

 

Краљево: Пријава због злоупотребе старт-ап кредита
Против 6 особа из Краљева, Трстеника и Врњачке Бање поднете су пријаве због злоупотребе старт-ап кредита чиме је Фонд за развој оштећен за 5 милиона динара

За злоупотребу службеног положаја осумњичени су одговорно лице „Били Комерца 002“ и „Пчиње“ Далибор Б. (37) из Краљева, власник „Били Комерца 002“ Небојша Н. (41) из Краљева, власница радње „Тикс“ Тијана К. (22) из Матарушке Бање, власник радње „Бон Стајл“ Стеван О. (35) из Трстеника и Тонче С. (23) власник предузећа „Пчиња“ из Врања.

Кривичне пријаве су поднете и против Љубише В. (47) из Краљева, осумњиченог да је фалисификовао службене исправе, а против Жарка И. (32) из Трстеника, власника производне радње „Фри Стајл“ због сумње да је неосновано добијао кредит и друге погодности.

У полицијском саопштењу се наводи да су осумњичени оснивали фиктивна предузећа и радње да би добили кредите Фонда за развој, обављајући при том фиктивну куповину, продају и испоруку машина.

Потом кредите нису отплаћивали чиме су себи противправну имовинску корист од око пет милиона динара.

 

Крушевац: „Рибарска бања” бележи профит од преко милион евра

Специјална болница “Рибарска бања” надомак Крушевца, која годишње остварује профит од преко милион евра, у летњој сезони дневно бележи више од 2.000 посетилаца и рекордан број ноћења, рекао је за Танјуг директор ове установе др Бранислав Катанчевић.

– Мада је све указивало да ће због економске кризе ова година бити лошија од претходних, ми већ сада имамо рекордну посећеност и очекујемо да ћемо до краја 2012. остварити више од 190.000 ноћења – истакао је Катанчевић.

Он је додао да попуњеност капацитета у овом тренутку износи 100 одсто, подсетивши да бања у својих девет вила има укупно 520 постеља, од којих су 230 у систему здравствених установа Србије, односно у уговорном односу са Републичким фондом за здравствено осигурање, док је 280 на слободном тржишту.

– У околини има регистрованих 540 лежајева за госте јер се у међувремену, због недостатка капацитета у бањи развио и сеоски туризам што значи да дневно имамо око 1.060 посетилаца – каже Катанчевић и наглашава да томе треба додати и госте који за викенд долазе на базене, у спа центар и ресторане.

Изразивши очекивање да ће се Рибарској бањи ускоро вратити око 11 хектара земљишта које је сада у власништву ЈП “Србија шуме”, Катанчевић је најавио изградњу хотела са две стотине лежајева јер је, како је казао, “пребукираност” тренутно највећи проблем ове здравствено – туристичке установе.

Осим гостију из Крушевца, Ниша, Београда и Новог Сада, 12 одсто посетилаца чине гости из иностранства, најпре Француске, који организовано долазе неколико пута годишње, као и из Швајцарске и Немачке, као и са Флориде.

Према речима директора ове установе, Рибарска бања ће, добијањем печата квалитета ускоро постати установа која ће моћи равноправно да конкурише на светском тржишту што је, како је казао, гаранција за сигурну будућност.

– Због кризе, фонд за лечење пацијената у Енглеској је смањен за 20 милијарди фунти и ми смо већ у преговорима да ти пацијенти долазе код нас на лечење и рехабилитацију и то може представљати још једну шансу Рибраске бање – рекао је Катанчевић.

Коментаришући профит ове установе који годинама прелази million евра, директор СБ Рибарска бања истиче да се зарада користи за нова улагања подсетивши да је крајем прошле године отворен велнес и спа центар у који је инвестирано око 360 милиона динара.

– За заврштек велнес и спа центра узели смо кредит код банака у висини од 50 милиона динара и он је скоро исплаћен. На јесен ћемо реновирати и вилу Херцеговина и уколико саберемо ове две инвестиције, долазимо до податка да смо само у последње две године инвестирали око пет милиона евра – нагласио је Катанчевић.

 

(Вести он лајн, Озон пресс, Новости, Шумадија прес)