Прочитај ми чланак

Србин: Београд – Kомуналне вести за 21.јул. 2012.г.

0

Измене у режиму саобраћаја због изградње рампе на кружном току саобраћајне петље „Радничка”
Због изградње рампе на кружном току саобраћајне петље „Радничка” доћи ће до привремене измене режима саобраћаја за возила која се из смера Новог Београда, користећи Мост на Ади, крећу ка Топчидеру и Миљаковцу од сутра у 22 часа до недеље, 22. јула, у 6 часова. У овом периоду за саобраћај се затвара део саобраћајнице између Моста на Ади и саобраћајне петље „Хиподром”, у смеру од Моста на Ади према саобраћајној петљи „Хиподром”.

Возила која прелазе Мост на Ади крећући се из смера Новог Београда према Топчидеру и Миљаковцу, након преласка моста усмеравају се на рампу за силазак у Радничку улицу и даље на алтернативну трасу: надвожњак ка Бановом брду – Кировљева – Пожешка – саобраћајна петља „Хиподром” – Булевар војводе Мишића ка „Милошевом конаку”.

За возила која се крећу Мостом на Ади у смеру ка Новом Београду саобраћај се одвија без измена.

Током извођења радова возила са линије број 94 у смеру ка Миљаковцу 3 уместо Мостом на Ади кретаће се измењеном трасом: Булевар Милутина Миланковића – Антифашистичке борбе – Булевар Арсенија Чарнојевића –„Газела” – Булевар војводе Мишића и даље редовном трасом. Возила ће на измењеном делу трасе користити сва постојећа стајалишта јавног градског превоза.

У смеру од Миљаковца ка Новом Београду возила са линије број 94 крећу се редовном трасом.

 

Одношење рециклабилног отпада из угоститељских и трговинских објеката
Угоститељски и трговински објекти већ су почели да се пријављују за услугу одношења рециклабилног отпада, а само са ЈКП „Градска чистоћа” већ је склопљено 469 уговора.

Изменама Одлуке о одржавању чистоће, правна лица на територији Београда у обавези су да одвајају рециклабилни од осталог комуналног отпада.

– Већ нам се пријављују власници продавница, кафића и ресторана којима смо пре скоро месец дана послали летак са обавештењем о овој одлуци. Објаснили смо им да ћемо једном дневно долазити и одвозити њихов амбалажни отпад. И сами власници кажу да им је ово велико олакшање, јер се често догађало да немају где да држе ту врсту отпада – каже директор ЈКП „Градска чистоћа” Александар Стаменковић.

Власници објеката који потпишу уговор са „Градском чистоћом” или другим оператерима који имају дозволу Министарства за заштиту животне средине, добиће документ о кретању отпада. У „Градској чистоћи” кажу да ће њихове екипе по потреби долазити и више пута дневно да односе амбалажни отпад од правних лица са којима буду склопили уговор. Из овог предузећа захваљују свима који су управо „Чистоћи” указали поверење и поручују да ће, као и до сад, учинити све да то поверење и оправдају.

Комунална полиција и комунална инспекција ће на терену кажњавати сва правна лица која амбалажни отпад буду бацала у контејнере.

 

У понедељак без воде насеља Винча и Лештане
Због радова на производном погону „Винча”, у понедељак, 23. јула, од 8.30 до 24 сата, без воде ће остати потрошачи у насељима Винча и Лештане.

За најнужније потребе обезбеђене су аутоцистерне с питком водом, саопштено је данас из Јавног комуналног предузећа „Београдски водовод и канализација”.

У саопштењу се потрошачи подсећају да припреме неопходне залихе воде за пиће и основне потребе.

Све додатне информације могу се добити у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на телефон 3606-606, осим у суботу, 21. јула, када ће због радова „Електродистрибуције Београд” корисницима бити на располагању број телефона 2065-276. Обавештења о планираним радовима и кваровима на мрежи могу се потражити и на веб-адреси „Београдског водовода” www.bvk.rs.

 

Затварање за саобраћај Булевара Деспота Стефана испод „Панчевачког моста”
Због рушења дела мостовске конструкције, које се обавља у оквиру изградње приступне рампе на „Панчевачки мост” из Булевара деспота Стефана, од петка, 20. јула, од 22 часа до недеље, 22. јула, до 24 часа за саобраћај ће бити затворен део Булевара деспота Стефана испод „Панчевачког моста”.Укључење на „Панчевачки мост” биће могуће само из Булевара деспота Стефана и то из смера Вишњичке улице и Улице Мије Ковачевића.

Теретним возилима забрањено је скретање из Дунавске улице у Улицу кланички кеј. Обавезна траса за теретна возила која долазе из Дунавске улице јесте: Дунавска улица – новоизграђена саобраћајница испод „Панчевачког моста” – Улица Вука Врчевића – Вишњичка улица.

Због ових радова дошло је до следећих привремених измена режима саобраћаја:

– Онемогућено је укључење на „Панчевачки мост” из Булевара деспота Стефана из смера центра града и из Улице Драгослава Срејовића. Исто тако забрањено је из Булевара деспота Стефана продужити право према Вишњичкој улици испод „Панчевачког моста”, као и из Вишњичке улице продужити право према центру града кроз Булевар деспота Стефана испод „Панчевачког моста”;

– Улица кланички кеј, на делу између Булевара деспота Стефана и Венизелосове, једносмерна је од Булевара деспота Стефана ка Венизелосовој, а Улица митрополита Петра, на делу између Драгослава Срејовића и Јаше Продановића једносмерна је од Драгослава Срејовића ка Јаше Продановића;

– Возила која Булеваром деспота Стефана долазе из смера центра града да би се укључила на „Панчевачки мост” упућују се на алтернативну трасу: Булевар деспота Стефана – Митрополита Петра – Драгослава Срејовића – кружни ток „Богословија” – Мије Ковачевића – Булевар деспота Стефана – „Панчевачки мост”;

– Возила која Булеваром деспота Стефана долазе из смера центра града да би се укључила у Вишњичку улицу упућују се на алтернативне трасе: Булевар деспота Стефана – Митрополита Петра – Драгослава Срејовића – кружни ток „Богословија” – Мије Ковачевића – Вишњичка, као и Булевар деспота Стефана – Цвијићева – Венизелосова – Кланички кеј – Вука Врчевића – Вишњичка;

– Возила која се крећу од Вишњичке улице према центру града упућују се на алтернативне трасе: Вишњичка – Вука Врчевића – Дунавска – Кнежопољска – Венизелосова – Цвијићева – Булевар деспота Стефана, као и Вишњичка – Мије Ковачевића – кружни ток „Богословија” – Драгослава Срејовића – Булевар деспота Стефана. Алтернативни правац је и Вишњичка – Мије Ковачевића – кружни ток „Богословија” – Мије Ковачевића – Рузвелтова.

 

За саобраћај је и даље затворена прилазна конструкција „Панчевачком мосту” из Улице Драгослава Срејовића.
Током извођења ових радова возила јавног градског превоза са линија 16, 23 и 35 у оба смера кретаће се делимично измењеном трасом: Булевар деспота Стефана – Митрополита Петра – Драгослава Срејовића – кружни ток „Богословија” – Мије Ковачевића – Вишњичка и даље редовним трасама.Возила јавног градског превоза са линија 43, 95 и 96 у смеру од центра града ка „Панчевачком мосту” кретаће се делимично измењеном трасом: Булевар деспота Стефана – Митрополита Петра – Драгослава Срејовића – кружни ток „Богословија” – Мије Ковачевића – Булевар деспота Стефана – Панчевачки мост и даље редовним трасама, а у супротном смеру возила са ових линија не мењају трасу.

Возила јавног градског превоза са линија 33 и 48 у смеру ка терминусу испод „Панчевачког моста” крећу се делимично измењеном трасом: Старине Новака – Цвијићева – Венизелосова, а у супротном смеру возила са ових линија не мењају трасу.

Возила јавног градског превоза са линија 101, 104, 105, 106, 107 (викендом) и 108 ће у смеру ка периферним терминусима ће након изласка из окретнице „Омладински стадион” саобраћати следећим улицама: Драгослава Срејовића, Мије Ковачевића и Булеваром деспота Стефана до Панчевачког моста и даље редовним трасама, а у супротном смеру возила са ових линија не мењају трасу.

Од понедељка, 23. јула, за саобраћај ће бити отворен део Булевара деспота Стефана испод „Панчевачког моста”, али ће и даље бити онемогућен приступ „Панчевачком мосту” преко прилазне конструкције из Уулице Драгослава Срејовића.

Из Секретаријата за собраћај моле све возаче да поштују постављене саобраћајне прописе и сигнализацију.

 

Нова фаза радова на ауто-путу кроз Београд у зони саобраћајне петље „Душановац”
Због радова на августу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд, у зони саобраћајне петље „Душановац” од 19. до 27. јула за саобраћај ће бити затворена једна половина пута у смеру од Београда ка Нишу, саопштио је Секретаријат за саобраћај. У зони радова саобраћај ће се одвијати на другој половини ауто-пута тако што су две саобраћајне траке намењене за возила која се крећу из смера Ниша ка Београду, а једна трака за возила која се крећу из смера Београда ка Нишу.

Возила која се крећу од Београда ка Нишу биће преусмеравана у једну саобраћајну траку у зони саобраћајне петље „Аутокоманда”.

Онемогућено је укључење на ауто-пут у смеру ка Нишу на саобраћајној петљи „Аутокоманда”, а као алтернатива грађанима за укључење на ауто-пут у смеру ка Нишу препоручује се да користе саобраћајне петље „Мостар” и „Медаковић” („Плави мост”).

Током ове фазе радова линије јавног градског превоза у оквиру система ITS 2 које саобраћају ауто-путем од Београда до Младеновца, Сопота и Мале Иванче саобраћаће делимично измењеном трасом. Тако ће се возила на линијама 493 (Београд – Мали Пожаревац – Младеновац), 4414 А (Београд – Мали Пожаревац – Мала Иванча – Сопот), 499 (Београд – Сенаја – Шепшин – Дубона – Младеновац), 494 А (Београд – Сенаја – Мали Пожаревац – Младеновац), 465 (Београд – Станојевац – Сопот), 464 (Београд – Мали Пожаревац – Мали Поповић – Сопот), 460 А (Београд – Мала Иванча), 493 А (Београд – Младеновац) 4651 (Београд – Сопот/Станојевац), 4652 ( Београд – Станојевац) и 460 (Београд – Мала Иванча) у смеру ка периферним терминусима кретати на тај начин што ће се на саобраћајној петљи „Аутокоманда” искључити са ауто-пута, продужити Устаничком и Улицом Војислава Илића до „Плавог моста”, где се укључују на ауто-пут и настављају својим редовним трасама до периферних терминуса.

Због бржег одвијања саобраћаја на овом делу ауто-пута, Секретаријат за саобраћај препоручује возачима да избегавају коришћење ауто-пута Е-75 између саобраћајних петљи „Аутокоманда” и „Медаковић” („Плави мост”). Апелује се на све возаче да обрате пажњу на постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања постојећим условима у зони радова.

 

Измене линија јавног превоза током трке у венчаницама
Током одржавања манифестације „Трка у венчаницама” на Тргу Николе Пашића од Теразија и Игуманове палате до Улице Драгослава Јовановића, у недељу, 22. јула, од 9 до 13 часова, линије 24, 26, 27 и 37 ће саобраћати измењеном трасом.

Тако ће се аутобуси на линијама 24 и 26 у оба смера, уместо преко Трга Николе Пашића, кретати Дечанском, Булеваром краља Александра и даље својом редовном трасом.

Аутобуси са линија 27 и 37 неће саобраћати преко Теразија у смеру ка Вуковом споменику, већ ће се у оба смера кретати Булеваром краља Александра, Дечанском и даље својим редовним трасама.

 

Почела изградња нове петље „Панчевачки мост”
Због изградње нове петље „Панчевачки мост” до краја јесени за саобраћај ће бити затворена прилазна конструкција мосту из Улице Драгослава Срејовића. Прва фаза радова трајаће до 20. јула, када ће возачима бити омогућен улазак на Панчевачки мост из Булевара деспота Стефана из оба смера (смер из центра града и смер из Вишњичке улице).

Због радова је дошло до измене траса линија јавног градског превоза које користе окретницу „Богословија”. Тако се возила аутобуских линија 101, 104, 105, 106, 108 и викендом 107 у смеру од аутобуске окретнице „Богословија” ка периферним терминусима у насељима на левој обали Дунава кретати делимично измењеном трасом: аутобуска окретница „Богословија” – Драгослава Срејовића – Булевар деспота Стефана – Панчевачки мост и даље редовним трасама.

Из Секретаријата за саобраћај препоручују возачима који долазе из Митрополита Петра да на раскрсници те улице са Улицом Драгослава Срејовића скрену лево ка Булевару деспота Стефана, а затим десно у Булевар деспота Стефана ка Панчевачком мосту. Возила која долазе из смера Миријева и Карабурме Улицом Драгослава Срејовића треба да на кружном току Богословија скрену десно у Улицу Мије Ковачевића ка Вишњичкој улици, а затим лево у Булевар деспота Стефана ка Панчевачком мосту.

Препоручује се да, због растерећења кружног тока „Богословија”, возила која се свакодневно крећу на релацији насеља Карабурма/Мирјево – кружни ток „Богословија” – центар града и насеља Карабурма/Мирјево – кружни ток „Богословија” – Панчевачки мост користе алтернативне правце на следећи начин:

– возила која долазе из смера Миријева и Карабурме за одлазак у централно подручје града треба да користе трасу преко Булевара краља Александра, а за улазак на Панчевачки мост трасу Миријевски булевар – Вишњичка улица – Булевар деспота Стефана;

– возила која долазе из центра града за кретање према насељима Миријево и Карабурма треба да користе трасу преко Булевара краља Александра, а за улазак на Панчевачки мост Булевар деспота Стефана.

Секретаријат за саобраћај је, због наведених радова и прерасподеле саобраћајних токова у зони „Панчевачког моста”, издао налог да се изврши промена сигналних планова за рад семафора на следећим раскрсницама: Мије Ковачевића – Вишњичка, Вишњичка – Вука Врчевића, Булевар деспота Стефана – Јована Авакумовића, Булевар деспота Стефана – Поречка и Ванизелисова – Кнежопољска. Зона радова такође ће бити видно означена привременом саобраћајном сигнализацијом и опремом за радове на путу. Из овог секретаријата апелују на возаче да поштују постављену саобраћајну сигнализацију и прилагоде кретање возила условима у зони радова.

 

Апел за рационалну потрошњу воде
Снабдевање града водом је уредно и стабилно, што се обезбеђује адекватним и континуираним радом свих производних погона градског водовода, као и оптималним црпљењем изворишта, саопштено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Из тог предузећа апелују на потрошаче да оптимално и наменски користе воду за пиће, како се не би угрозило функционисање водоводног система и снабдевање водом приоритетних потрошача, као што су болнице, домови здравља и установе које раде са децом.

У приградским насељима и на крајевима водоводног система повећана је потрошња воде због обилног заливања пољопривредних и зелених површина, стварања резерви воде у вечерњим сатима и пуњења индивидуалних резервоара.

ЈКП „Београдски водовод и канализација” је поставило цистерне с водом у центру града, како би грађани лакше поднели врућине на градским улицама.

Од изузетног значаја је, наводи се у саопштењу, да се сви суграђани активно укључе у акцију наменске потрошње воде из градског водовода, јер се заједничким залагањем и савесним односом према основном извору живота може много допринети.

 

Радови у Улици антифашистичке борбе
Због постављања вијадукта (УМП И БГМ) преко Улице антифашистичке борбе, до 31. јула ће у овој улици бити сужен део у дужини од 100 метара, између раскрсница са Јурија Гагарина и Милутина Миланковића, саопштавају из Секретаријата за саобраћај.Током наведених радова линије јавног градског превоза 60, 89, 94, 95 и 7A ће саобраћати преосталом ширином августа односно користити две саобраћајне траке по смеру у Улици антифашистичке борбе.

Трамвајске линије 7, 9 и 13 ће и даље, уместо до Блока 45, саобраћати до Депоа „Сава”, то јест неће саобраћати Улицом антифашистичке борбе.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.