Прочитај ми чланак

СКАНДАЛОЗНО: Туђман рат у Хрватској финансирао златом убијених Срба

0

ЗАГРЕБ-Финансирање ратних операција у Републици српској Крајини и потоњих акција “Олуја” и “Бљесак” током деведесетих година прошлог века, потицало је од дијаманата и накита који су припадали Србима и Јеврејима убијеним у НДХ током Другого светског рата а које је тадашњем председнику Хрватске Фрањи Туђману из Ватикана донео кардинал Кухарић.

Према тврдњама Фердинанда Јукића, оперативца хрватске Службе за заштиту уставног поретка (СЗУП), дијаманти су били у три велике торбе. И поред ниске цене, Хрватска није успела да их прода јер су сви потенцијални купци одбили да их узму управо због тога што потичу од жртава усташког терора.

Злато, накит и друге драгоцености које су усташе отеле Јеврејима и Србима предмет су спора који се води пред Врховним судом у Сан Франциску. Породице убијених, наиме, тужиле су Ватиканску банку и Хрватску због пљачке новца и других драгоцености у концентрационом логору „Јасеновац“ током Другог светског рата.

Породице Срба и Јевреја заступа познати амерички правник Џонатан Леви. Он још од 1998. покушава да докаже да је преко Ватиканске банке, захваљујући припадницима Фрањевачког реда, после 1945. „опрана“ велика сума новца, која је из НДХ пренета у Ватикан. Адвокат Џонатан Леви покушава судским путем да натера Ватикан да плати репарације жртвама геноцида јер је саучествовао у овом страшном злочину.

О овом суђењу и понашању Ватикана нашироко је писао израелски лист „Хаарец“. Лист наводи да су управо усташке вође, на челу са поглавником Антом Павелићем, украле имовину жртава из „Јасеновца“. Тај накит био је скоро 50 година сакривен у Ватикану да би се почетком деведесетих употребио за војно финансирање Хрватске.

Тајна документа која су објављена пред судом у Сан Франциску показују да су на крају рата британски обавештајци преузели Павелића и дозволили њему и конвоју од десет камиона са украденим благом да уђу у британску окупирану зону у Аустрији. Усташе су конвој с благом одвезле до Рима, где су га предале хрватском амбасадору у Ватикану, свештенику Крунославу Драгановићу. Новац је у Ватикану био све до деведесетих година прошлог века, када је у бившој Југославији почео грађански рат.

Шеф документационо-информатичког центра „Веритас“ Саво Штрбац каже да се на међународним конференцијама о „Јасеновцу“ којима је присуствовао често причало о отетом благу Срба и Јевреја.

– Цела ова афера може користити за откривању истине око ратних злочина, како оних у Другом светском рату, тако и оних од 1990. године. Тужба коју су пред америчким судом поднели Џонатан Леви и влада РСК у егзилу заправо је тужба јеврејских породица из САД чији су чланови побијени, при том и опљачкани, у „Јасеновцу“ и другим логорима у НДХ – сматра Саво Штрбац.

Према речима Министра информисања владе РСК у избеглиштву Ратко Личина каже да је новац којим је финансирана одбрана Хрватске сасвим сигурно потекао од накита и блага украденог од Срба и Јевреја у концентрационим логорима у Хрватској.

– Нема дилеме да је Туђман добио дијаманте од Кухарића 1990. године. Зна се какве су биле везе Хрватске и кругова у Ватикану. Хапшење генерала Загорца нови је моменат у овом процесу, који ће, верујем, бити од велике користи нашој страни пред судом у Сан Франциску – каже Личина.

 

(Правда)