Прочитај ми чланак

Сви докази о лоповлуку у вези Телекома ЦГ воде ка Ђукановићима

0

Након саслушања Вуксановића јаснија слика о афери Телеком.
Подаци које је анкетни одбор за утврђивање корупције у приватизацији Црногорског телекома добио након саслушања директора Управе полиције Божидара Вуксановића, још јасније упућују на власнике Прве банке, породицу бившег премијера и шефа ДПС-а Мила Ђукановића, потврдило је „Дану” неколико чланова тог тела.

Коча Павловић (ПзП) казао је „Дану” да су упознали чињенице које су потврдиле слику коју је имао раније.
– Подаци које смо добили фокусирају причу на адресе које смо раније гледали у медијима – казао је Павловић.

Председник анкетног одбора Андрија Мандић (Нова) казао је да су на синоћњем саслушању од Вуксановића добили читав низ нових информација у вези са активностима полиције по упутствима државног тужиоца.

– То се односи на узимање одређене документације из Телекома и стављање на увид тужилаштву, јер је то посао тужиоца, а полиција само сервисира тужилачку акцију – рекао је Мандић и додао да су чланови тражили од Вуксановића да им достави документацију коју је прикупљао на захтев мађарске полиције, у 2007. и 2008. години.

– То је веома важно како бисмо могли да стекнемо потпуну слику о периоду када је од Економског факултета и бившег врховног тужиоца тај случај био затворен у Црној Гори, а онда се на захтев мађарске полиције поново отворио – објаснио је Мандић и истакао да са највећим бројем информација не може упознати јавност јер носе ознаку тајности.

– Сазнали смо много нових имена за која нијесмо могли претпоставити да су повезана са случајем, али има и доста старих – рекао је Мандић.

Он је најавио да се у другој половини августа планира нова седница на којој ће се утврдити листа других лица која треба да буду саслушана.

– Све то у циљу прибављања информација од бивших државних функционера и људи који су водили некадашњу државну фирму Телеком. Биће позвани сви за које остваримо већину – навео је Мандић и додао да ће поново у септембру саслушати Вуксановића, државну тужитељку Ранку Чарапић и директора Управе за спречавање прања новца Предрага Митровића.

– Тужилаштво је послало захтев САД за документацију која је прикупљена у оквиру нагодбе коју је Мађар телеком платио од 95 милиона евра, за коју очекујемо да ће стићи до септембра, с обзиром да суђење бившим директорима те компаније почиње у августу – казао је Мандић.

Анкетни одбор планирао је да до 1. октобра саслуша 20 лица како би дошао до података и утврдио да ли је било корупције у афери Телеком. Одбор је формиран у фебруару, након што су Дојче телеком и његова мађарска подружница Мађар телеком платили 95 милиона долара казне у оквиру нагодбе за корупцију приликом аквизиције црногорског и македонског телефонског оператера.

Мађар телеком је, како се наводи у нагодби, подмитио најмање двојицу владиних званичника укључених у продају Телекома Црне Горе и „сестру високог владиног функционера која се бави адвокатуром”. Суђење бившим директорима Мађар телекома Тамашу Марваију, Елеку Штраубу и Андрашу Балогу пред судом у Њујорку, по тужби америчке Комисије за хартије од вредности, почеће 8. августа.
Д.М.