Прочитај ми чланак

Последњи опроштај од кнеза Павла: Грађани целивали ковчег

0

Српски председник и премијер обећали су да ће у земљу вратити и посмртне остатке осталих чланова породице Карађорђевић, пре свега краља Петра Карађорђевића.

ОПЛЕНАЦ – Велики број грађана окупио се јутрос испред цркве Светог Ђорђа на Опленцу, где ће бити положени посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Никола Карађорђевића.

Грађани Топле, али и целе Србије, организовано у колонама аутобуса пристижу на Опленац, где у тишини уз звуке црквених звона чекају да одају пошту последњем владару Краљевине Југославије. Ковчези кнеза Павла и његове уже породице биће положени у критпти цркве на Опленцу, која је задужбина краља Петра Првог Карађорђевића.

Непосредно пред почетак литургије у цркву на Опленцу стигла је ћерка кнеза Павла Јелисавета и остали чланови породице Карађордевић, а нешто затим и принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

Свету литургију, која је почела у 10 сати, служио је владика аустралијско-новозеландски Иринеј, уз саслужење владике врањског Пахомија и свештенства. Полагању у крипту према најавама присуствоваће само чланови породице, а окупљеним грађанима током церемонија обратиће се кнегиња Јелисавета Карађођревић и председник Србије Томислав Николић, који је и председник Организационог одбора Владе Србије за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић.

Међу окупљенима на Опленцу су и грађани у униформама краљеве војске, припадници Равногорског покрета, свештеници… Сахрана посмртних остатака чланова породице Карађорђевић, ексхумираних 28. септембра на гробљу у Лозани, планирана је за око 13.30, а претходила јој је света литургија од 10 сати. Обраћање председника Србије предвиђено је за 13 часова.

Посмртни остаци Крађорђевића пренети су у четвртак из Лозане у Београд, где су дочекани у Саборној цркви у присуству државног врха, црквених великодостојника и бројних грађана.Церемонији дочека посмртних остатака Карађорђевића присуствовали су и ћерка кнеза Павла и кнегиње Олге, принцеза Јелисавета Карађорђевић са породицом, председник и премијер Србије, Томислав Николић и Ивица Дачић, патријарх српски Иринеј, као и принц Александар Карађорђевић са породицом, црквени великодостојници….

Патријарх Иринеј, који је у Саборној цркву служио литургију, у свом обраћању поручио да је после седам деценија „исправљена историјска неправда према кнезу који је био велики патриота“.

Српски председник и премијер обећали су да ће у земљу вратити и посмртне остатке осталих чланова породице Карађорђевић, пре свега краља Петра Карађорђевића. По завршетку литургије грађани су почели да одају пошту целивајући ковчег са посмртним остацима породице Карађорђевић.

На дан ексхумације кнегиња Јелисавета поручила је да је то историјски догађај важан не само за породицу, већ и за читаву Србију, подсетивши да су њеног оца „до скора третирали као издајника“.“Он је био херој и без разлога је патио“, речи су Јелисавете, уз подсећање да је Швајцарска била прва земља која је породицу кнеза Павла примила после рата.

Организациони одбор Владе Србије за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић, којим је председавао Николић, 21. септембра је донео одлуку да се на Опленцу сахране супружници кнез Павле и књегиња Олга и њихов син кнежевић Никола.

Кнез Павле Карађорђевић рехабилитован је 15. децембра 2011. године, чиме је поништена одлука из 1945. којом је проглашен за ратног злочинца коме су одузета грађанска права и имовина у земљи. Дугогодишњи сан и борба кнегиње Јелисавете постали су реалност, и све је спремно за сахрану на Опленцу којој ће, према очекивању, присуствовати угледне личности из земље и света.

Кнез Павле је рођен у Петрограду 1893. године, владао је Краљевином Југославијом седам година (од 1934. до 1941). Умро је у Паризу септембра 1976. године.

Николић: Одужујемо дуг и скидамо тежак терет са себе

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће полагањем посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Србија скинути са леђа део тешког терета који је сама натоварила на себе.

„У светој српској земљи их сахрањујемо, коначно ће наћи мир у цркви коју је саградио краљ Петар И Карађорђевић. Данас ћемо да скинемо са леђа део тешког терета који смо себи наторавали сами када смо се заслепљени садашношћу одрекли поштовања вредне прошлости“, поручио је Николић на почетку церемоније полагања посмртних остатака.

Николић је поручио да је зато данашњи дан велики за Србију и да би сви грађани, без обзира на лична уверења и верска убеђења, требало да буду поносни што одужујемо један од најтрежих дугова и дуг према прецима.

„Данас потомцима указујемо на једини пут којим могу да стигну до самопоштовања и поштовања других, којим могу да постану достојни својих славних предака. Колико је народа у свету који су имали у свету цареве, царице, краљеве, краљице, кнежеве, кнегиње?“, навео је Николић.

 

( Танјуг )