Прочитај ми чланак

Од Светог Илије лето све врелије

0

Пред нама пет „паклених“ дана
У Србији ће данас бити претежно сунчано и топло, с температурама око 36 степени, а следећих пет дана очекује се и преко 40 степени.

Како је саопштено из Хидрометеоролошког завода, температура ваздуха у Србији константно ће расти до уторка, тако да се за дане викенда, али и у понедељак и уторак очекује веома топло време с темературама и преко 40 степени.

Како најављују метеоролози, максималне температуре у том периоду кретаће се од 35 Ц до 42 Ц. Освежење се очекује тек од средине наредне седмице, за када се прогнозирају кише, пљускови и грмљавина.

Али, док освежење не стигне, Београђани ће моћи да се расхладе на врелом асфалту уз помоћ цистерни с пијаћом водом, које ће од данас опет бити постављене на Тргу Републике, Зеленом венцу и Славији.

Присуство цистерни нарочито ће бити значајно и корисно за малишане и најстарије особе, који најтеже подносе врућину.

Такође, лекари константно упозоравају да је у тропким данима да је неопходна лагана исхрана, узимање течности, адекватно одевање и избегавање излагања сунцу у најтоплијем делу дана.

Како је изјавила јутрос портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура, посебно ће психијатријски болесници реаговати на топло време због чега се саветује обазривост у опхођењу чланова породице и особа које са њима долазе у контакт. Мацура је упозорила да је таквим особама потребна редовна терапија и контрола, јер су могуће појаве суицидалних, деструктивних и депресивних идеја код таквих особа.

 

(Танјуг, Бета)