Прочитај ми чланак

Нови сакндал на РТС: Тијанић забранио филм о Јасеновцу

0

Директор Радио телевизије Србија Александар Тијанић већ три године не жели да емитује филм „Валдхајм – Скривено зло“ аутора Данка Васовића, који говори о страдању српског, јеврејског и ромског народа у поменутом логору.

– Десетак људи из РТС је потписало уговор који регулише међусобна права и обавезе о емитовању овог филма, чија је централна тема Јасеновац, а који се састоји из три емисије у трајању од по сат. Документарног је карактера и описује живот аустријског дипломате и политичара Курта Валдхајма. Из тог уговора видите да су прошле три године откако мој филм стоји у Тијанићевом бункеру. Једноставно одбија да га емитује – рекао је редитељ филма Данко Васовић.

По његовим речима, филм је по том уговору требало да буде емитован три пута у року од пет година, али то се на велику срамоту људи из националне телевизије није десило.

– Проблем је што та тематика, која је наша најсветија ствар и наше највеће стратиште, није узета као приоритетна. Приказују и репризирају хиљаду других мање битних емисија и серија, а према причи о Јасеновцу имају потпуно занемарљив однос. Кад се овако понашају наши, не треба да нас чуди када католички свештеници говоре о српској митоманији – упозорио је Васовић, некадашњи новинар, а сада сценариста и редитељ.

Странцима добар, нама лош

Овај филм је побрао одличне критике на међународном филмском фестивалу у Њујорку, као и на 8. међународној конференцији о холокаусту у Јерусалиму. Како је нагласио аутор Данко Васовић, иза овог филма су стали и експерти Јад Вашема, музеј холокауста у Јерусалиму, једином сигурном месту које геноцид и холокаус чува од заборава.

Подсетимо, РТС упорно одбија и да прикаже филм „Тежина ланаца“, аутора Бориса Малагурског, који говори о правим разлозима распада Југославије, умешаности Запада и злочинима на Косову и Метохији.

У јулу је чак одржан и протест испед зграде Радио телевизије Србије, али је директор Тијанић остао нем на све захтеве.

(курир, србин.инфо)