Прочитај ми чланак

НЕД (хуманитарна агенција ЦИА) финансира НВО по Србији

0

У чему је логика ако се НУНС помаже са 31 500 долара, а НДНВ (Независно друштво новинара Војводине) са 289 800 долара? Пешчаник 397 700 долара и Центар за међународно прививатно предузетништво (ЦИПЕ) са 256 569 долара – „тешкаши” по сумама којима је НЕД помогао њихове активности.
Према годишњем изваштају америчког НЕД (Национална задужбина за демократију) за 2011.годину, 20 невладиних организација у Србији примило је укупно милион долара за промоцију посебности „регија у Србији“, као што су Војводина и „Санџак“, за утицање на доношење закона, усмеравање новинара, борбу за децентрализацију, отварање форума о евро-атлантским интеграцијама.

Ко финансира Независно удружење новинара Србије – НУНС, Истиномер, Пешчаник, Е-новине, НИП Врањске или ЈУКОМ – и зашто? Одговор стиже директно из пера америчких оснивача овог приватног фонда Конгреса САД.

 

Асоцијација локалних независних медија „локал прес“

40 000 долара

Да настави са извештавањем о изазовима који су пред Србијом на путу демократске транзиције – на локалном нивоу. Зато ће 15 чланица Асоцијације произвести, разменити и објавити серију од 17 чланака у којима ће се разматрати различити аспекти процеса децентрализације у Србији и информисати грађане како (де)централизација утиче на њихове заједнице.

Размена чланака, јавни округли сто и телевизијски програм ће проширити домет пројекта на целу земљу.

 

Центар за развој цивилних ресурса

40 586 долара

Да настави да промовише слободу изражавања и поштовање различитости и људских права на југу Србије. Дата средства ће покрити оперативне трошкове алтернативног културног центра ове организације, који ће организовати серију од 16 дискусионих панела, округлих столова, изложби, радионица и јавних догађаја на тему људских права и недавних конфликата на Балкану.

 

Центар за међународно прививатно предузетништво (ЦИПЕ)

256 569 долара

Да ојача „глас бизниса“ у „јавно – приватном дијалогу“ и да повећа капацитет српске пословне заједнице да учествује у процесу доношења закона.

ЦИПЕ и његов партнер ће консултовати чланове регионалних трговинских комора о препрекама за обављање пословних активности и њиховим предлозима за реформе, помоћи ће им да се ангажују у лобистичким кампањама код владе и помоћи у надзирању статуса законодавних предлога.

 

Центар за истраживање, транспарентност и одговорност

48 750 долара

Да промовише транспарентност и одговорност српског парламента.

Центар ће надзирати заседања парламента, анализирати извештаје и ток рада парламента, пратити општи законодавни процес и трендове и бележити иступања индивидуалних посланика.

Резултати надзора ће бити представљени на посебном сајту који ће бити повезан са револуционарним вебсајтом „Истиномер“ те организације.

Центар ће такође организовати промотивне догађаје, држати прес-конференције и објављивати билтен ради даљег промовисања њених резултата у надзору.

Центар је добио још 47 000 да настави да развија и промовише свој револуционарни веб сајт www.istinomer.rs који служи као свеобухватна база података за проверу тачности политичких чињеница. Сајт пружа непартијска поређења и процене изјава званичника и њихове наступе у Србији.

Веб сајт ће бити проширен тако да укључи анализе које ће подносити НВО активисти и новинари у десет градова, које ће Центар обучити да надгледају рад и изјаве власти и званичника на локалном нивоу.

 

Е новине

41 850 долара

Да промовишу више професионалне и етичке стандарде у новинарству у Србији и региону.

Током девет месеци особље Е новина и новинари сарадници ће производити око 15 аналитичких текстова месечно за on line дневник www.e-novine.com како би подигли свест о улози медија током ратова деведесетих година, и како би охрабрили јавну дебату о тренутној медијској ситуацији у региону.

 

Пешчаник

397 700 долара

Да настави да охрабрује јавну дебату о најважнијим друштвеним, политичким и економским темама везаним за српску демократску транзицију, као део популарног мултимедијалног програма који представља форум за отворену дискусију истакнутих законодаваца, грађанских и политичких лидера, новинара и академика. Пешчаник ће за ово користити НЕД фондове да настави са производњом свог највише рангираног недељног радио-програма и свог интерактивног политичког е–часописа: www.pescanik.net

Отприлике 32 радио програма и 75 чланака ће бити произведени и објављени.

 

НУНС

31 500 долара

Да настави да омогућава независно извештавање у Србији.

Кроз свој Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС), Удружење ће наставити да промовише концепт независног извештавања и повећати вештине младих новинара да производе квалитетне истраживачке чланке.

ЦИНС ће огранизовати семинар, у трајању од 12 недеља, за истраживачко новинарство за 30 и приправништво за групу од 10 одабраних младих новинара. Најбољих пет ће добити стипендије да произведу истраживачке чланке.

 

НДНВ (Независно друштво новинара Војводине)

289 800 долара

Да настави да обезбеђују форум за јавни дијалог о кључним питањима са којима се суочава српска демократска транзиција.

НДВД ће организовати 6 панела о децентрализацији у Србији и одржаће тренинг-семинар за новинаре и уреднике који се баве овим темама.

Додатно, НДВД ће надоградити и наставити да одржава веб сајт www.autonomija.info , важан извор вести и форум за јавну дебату.

 

ЈУКОМ (Комитет правника за људска права)

44 700 долара

Да отвори дебату и промовишу идеје уставне реформе у Србији. ЈУКОМ ће анализирати недостатке актуелног устава у погледу владавине, владавине закона и људских права и предлагати амандмане који су неопходни да се устав поравна са ЕУ стандардима.

Са партнерским организацијама, ЈУКОМ ће јавно промовисати своје закључке и заговарати усвајање препоручених амандмана.

 

Миленијум

29 900 долара

Да настави промоцију демократских вредности и да настави да подстиче јавну дебату међу грађанима централне Србије о најважнијим социјалним, економским и политичким темама у вези са евро-атлантским интегацијама Србије.

Миленијум ће организовати серију од 15 филмских пројекција и ТВ дебата у 9 различитих српских градова, што ће омогућити форум за отворену дискусију истакнутих законодаваца, грађанских и политичких лидера, новинара и интелектуалаца пред живом публиком.

 

Национална коалиција за децентрализацију

43 950 долара

Да настави да унапређује процес децентрализације у Србији изграђујући подршку јавности за реформу локалне власти и децентрализацију.

Користећи моћ нових и традиционалних медија, коалиција ће организовати мултимедијалну кампању, осмишљену да мотивише обичне грађане да учествују у процесу унапређивања децентрализације.

Кампања ће укључити серију ТВ програма „он лајн“ такмичење, штампане и електронске билтене и друге форме отварања ка грађанима и њиховим изабраним представницима.

 

НИП Врањске

20 000 долара

Да истраже, произведу и објаве 24 велике теме односно чланке који се тичу кључних политичких, социјалних и економских питања од значаја за етничке заједнице на југу Србије.

Нудећи висококвалитетне, избалансиране и актуелне информације од општег интереса за све грађане, Врањске ће наставити да подстичу дијалог и граде поверење између албанске и српске заједнице у овој проблематичној регији.

 

Школа новинарства Нови Сад

58 000 долара

Да спроведе широку кампању која има за циљ подизање јавне свести о превази корупције у кључним јавним аренама – као што су политика, здравство и образовање.

Кампања, која ће бити спроведена у 4 земље југоисточне Европе ће циљати на омладину и у њу ће бити укључене креативне студентске акције, медијске продукције и регионални форуми.

У оквиру ширег, вишегодишњег пројекта, средства НЕД ће бити искоришћена за спровођење активности у Србији.

 

Регионални центар за мањине

29 800 долара

А подигне јавну свест и охрабри адекватну примену антидискриминаторног законодавства у Србији. Центар ће организовати тренинге да изгради капацитете локалних организација за људска права који ће покретати питања дискриминаторног понашања и праксе, надгледати рад релевантних регулаторних тела, промовисати препоруке за унапређену примену закона,

 

Истаживачки центар Лесковац

38 000 долара

Да настави да изграђује вештине студената активиста на југу Србије и да им омогући да играју значајнију улогу у промовисању питања који се односе на омладину у овом неразвијеном региону. Пројекат ће бити спроведен у две јужне општине Јабланица и Пчиња, укључиће три тренинга, 15 радионица, шестодневни семинар, серију средњошколских дебата, допуњених месечном публикацијом коју припреме учесници.

Урбан ин

38 000 долара

Да охрабри јавну дебату о најважнијим политичким, економским и социјалним темама које се односе на проблематичну регију Санџака.

Урбан ин ће организовати 8 јавних дебата, које ће бити ТВ емитоване и које ће омогућити форум за оторену дискусију власти, цивилних и политичких лидера, новинара и интелектуалаца пред живом публиком.

Урбан ин ће организовати три догађаја за промоцију регионалног дијалога и сарадње са активистима из суседних држава.

 

Војвођанка – регионална женска иницијатива

50 000 долара

Да настави да подстиче јавну дебату о људским правима и да подижу свест о људским правима. Шесте године, Војвођанка ће организовати Фестивал људских права – VIVISECTfest у 13 градова у Србији.

Храбрим коришћењем фотографија и документараца, фестивал даје јединствен оквир за дебату о питањима која су важна за демократизацију западног Балкана.

Очекује се да ће више од 6000 људи посетити фестивал „Освајање слободе“ у 2011.

 

Омладински центар ЦК 13

26 986 долара

Да спроведе мултимедијални програм едукације који промовише омладински активизам и поштовање различитости у српској покрајини Војводини.

ЦК13 ће организовати серију од најмање 40 радионица, наступа, публикација и других активности, представљајући младим људима другачија средства за изражавање и обезбеђује им вештине да обликују јавну дебату на нов и креативан начин..

Центар ће, такође, обезбедити форум за јавни дијалог о осетљивим питањима са којима се суочава омладина у Војводини.

 

Иницијатива Зајечар

48 900 долара

Да настави да промовише омладински активизам у јужној Србији оснажујући средњошколске парламенте и омладинске НВО, омогућавајући им да играју значајнију улогу у питањима која се односе на омладину.

Иницијатива ће организовати тренинге да помогне младима да се више укључе у своју заједницу и дати мале донације до 3000 долара за око пет организација у тимочкој регији.

Србија је, иначе, међу чак 90 земаља у којима САД реализују 1000 пројеката преко НЕД фондације.

 

( ФАКТИ )