Прочитај ми чланак

Медачки џеп – злочин усташа који је гледао цео свет

0

Паљењем свећа и поменима, Срби из Крајине у недељу ће обележити 19 година од акције хрватске војске у Медачком џепу кад су буквално са лица земље збрисана подвелебитска села Дивосело Читлук и Почитељ.

У овој акцији убијено је 88 Срба, укључујући и 17 жена, а директор Веритаса, Саво Штрбац наглашава да „није било рањених“.

 – Управо та чињеница и резултати прегледа тела на српској страни упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених. Обилазећи спаљена села, тадашњи командант Унпрофора, Жан Кот, под чијом заштитом је био овај крај, дословце је изјавио: „Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намерно“ – наглашава Штрбац.

 Хашко тужилаштво 2001. године је подигло оптужницу због злочина у Медачком џепу против тројице хрватских генерала: Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, али је тај предмет 2005. године прослеђен хрватском правосуђу.

Они су оптужени за убиство 28 цивила и пет војника и за уништавање 300 различитих објеката, комплетно убијање стоке и тровање бунара.

После суђења, које је трајало од јуна 2007. до маја 2008. године, Жупанијски суд у Загребу оптуженог Адемија, вршиоца дужности команданта Зборног подручја Госпић, ослобађа свих оптужби, а оптуженог Норца, команданта операције Џеп ’93, проглашава кривим за неспречавање, а тиме и за подржавање и охрабривање убистава цивила и пљачкање имовине, убијање и мучење.

Норац је априла прошле године пуштен на слободу после издржаних две трећине затворске казне током које је завршио факултет, али се и оженио и добио дете.

 

Приче из суднице

 

Током суђења, јавност је могла да чује и монструозне детаље злочина хрватске војске. Неки од Срба су пронађени распорених утроба, набијени на колац, некима су резани прсти или им одсецане главе, а најпотреснија су сведочења о групном гађању ножевима заробљеног војника обешеног наглавачке за стабло.

 

(вести)