Прочитај ми чланак

ЛГБТ-активисти прете: Одржаћемо параду упркос могућој забрани

0

Члан Организационог одбора геј параде у Београду, Горан Милетић изјавио је данас у Нишу да постоји могућност да надлежни државни органи забране параду и да припадници ЛГБТ разматрају и такву опцију, а Адам Пушкар, такође члан Организационог одбора је додао да одлагање параде не долази у обзир и да ће се „ипак нешто десити“.

„Забрана постоји као реална опција и ми се спремамо и разговарамо и о таквој могућности“, рекао је Милетић на конференцији за новинаре, на којој су поједине нишке невладине организације изразиле подршку организовању геј-параде почетком октобра у Београду.

Члан Организационог одбора Адам Пушкар је рекао да одлагање „шетње“ не долази у обзир, а у случају да дође до забране „ипак ће се нешто десити“.

 „Посао државних органа је да се старају о безбедности и да ту безбедност обезбеде за одржавање параде“, рекли су Милетић и Пушкар и најавили долазак неких политичких партија и представника међународне заједнице на геј-параду.

 

 Члан Организационог одбора Бојана Ивковић представила је политичке захтеве који су упућени надлежним државним органима, у којима се тражи да се у 24 града Србије успостави контакт ЛГБТ заједнице са полицијом преко једне особе задужене за сарадњу.

 Они траже „измену и допуну Кривичног законика, којим би било предвиђено кривично дело злочина из мржње“, као и процесуирање свих оних због чијих је пртњи забрањена геј-парада прошле године. У захтевима се тражи и усвајање „Националне стратегије против насиља“ и „Декларације против хомофобије“ у Народној скупштини.

 

(Србел)