Прочитај ми чланак

Друмови празни, нико нема пара за гориво

0

У Србији је ове године у односу на лане забележен пад промета горива за десет процената. За који дан се очекују појефтињења од 1,5 до три динара по литру, а уколико се динар стабилизује на овом нивоу, могућ је и други талас снижења, поручују из Удружења бензинских станица Србије. Ипак, чињеница је да се никада није мање возило него сад.

За пун резервоар потребно је 1.500 динара више него лане

Разлоге за све већи пад промета горива на станицама широм Србије најбоље илуструје податак да је, примера ради, овог лета потребно око 1.500 динара више у односу на прошлу годину да би се напунио резервоар евродизела. То би значило да сада може да се пређе око 100 километара мање на отвореном са новцем са којим је лане могло да се сипа до врха резервоара.

У Удружењу бензијских станица Србије кажу да је и у окружењу евидентан пад промета горива, који у Србији износи око десет процената, али истичу да је гориво у Србији јефтиније него у земљама окружења.

Упркос томе, грађанин Србије са просечним примањима може да купи скоро два пута мање горива за своју плату од комшије из Хрватске јер је његова плата два пута већа. Дакле, у поређењу са земљама у региону, бензин у Србији није најскупљи јер су по ценама јаче и Мађарска и Словенија и Хрватска, али је зато у просечна плата по неколико пута већа у односу на Србију у зависности о којој земљи окружења се ради. Реалност је следећа: најчешће се у резервоар сипа за популарну “црвену” (1.000 динара), што вам доноси око шест литара и прелазак мање од сто километара.

Имајући у виду да је НИС спустио велепродајну цену за 1,5 до 3 динара по литру, у поменутом удружењу очекују да ће и остали трговци снизити у том износу цене у малопродаји. На пумпама Нафтне индустрије Србије већ је појефтинио бензин МБМ 95 за 1,5 динар по литру.

У компанији „МБ гас оил“ кажу да су као фирма у обавези да прате цену конкуренције, с обзиром на то да је НИС на тржишту снизио цене горива па су самим тим и друге фирме приморане да их прате у томе јер би у противном изгубили купце уколико би били скупљи у односу на конкуренцију.

– Ми радимо са минималном маржом, деривате купујемо од њих, а свесни смо, нажалост, да је куповна моћ становништва мала. Набавне цене деривате су високе, као и акцизе које прописује држава. У таквим условима морамо да се прилагодимо тржишту и нашим крајњим потрошачима – кажу за “Блиц” у овој компанији.

У ОМВ-у, међутим, истичу да нису у позицији да спекулишу о будућим ценама горива и наводе да се малопродајне цене бензина и других горива поред произвођачке цене састоје од бројних компоненти.

– Велики удео у малопродајној цени имају акцизе, царине, порези, курсне разлике, трошкови транспорта и остали трошкови. Цене на ОМВ бензинским станицама варирају у складу са кретањима тих различитих компоненти – кажу за “Блиц” у ОМВ-у.

Тома Мићевић, из Удружења бензинских станица Србије, каже да је и нафтним компанијама у интересу да цене буду ниже јер високе цене озбиљно смањују промет, што им никако не иде наруку. Он додаје да тренутно јачање динара такође може да доведе до нових снижења горива, али само под условом да се динар неко време стабилизује на тренутном нивоу.

 

( Блиц )