• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Добро јутро, Београде 22.08.’12: Летњи позоришни дани на „Олимпу”, затворен излазак са саобраћајне петље „Аутокоманда” у смеру ка Нишу
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 22.08.’12: Летњи позоришни дани на „Олимпу”, затворен излазак са саобраћајне петље „Аутокоманда” у смеру ка Нишу

0

Летњи позоришни дани на „Олимпу”
Спортски центар „Олимп” биће од 25. до 31. августа домаћин „Летњих позоришних дана” намењених најмлађима, које се одржавају шесту годину заредом. Професионална позоришта за децу играће представе на отвореној сцени амфитеатра.

Општина Звездара, као организатор и покровитељ овог догађаја, већ традиционално подржава стварање позоришне културе код најмлађих, поклања деци седам представа. Представе почињу у 18.30 и бесплатне су за посетиоце.

Из ове градске општине позивају децу и родитеље из целог града да посете „Олимп” и уживају у програмима.

 

Чишћењем канала Визељ град помаже стварaње нових шампиона
Сестре Николина и Оливера Молдован данас су изразиле захвалност граду што је први притекао у помоћ и почео са чишћењем канала Визељ у Борчи, чиме ће се, како су истакле, подстаћи стварање нових шампиона.

Оне су подсетиле да је и раније организовано чишћење канала, али само површинско, што није олакшавало тренирање члановима Кајак клуба „БСК” из Борче, у коме су и оне.

Секретар за комуналне и стамбене послове града Београда Предраг Петровић указао је да град и овог пута реагује у интересу спорта и својих грађана. Он је изразио наду да ће надлежно републичко министарство за пољопривреду и водопривреду преузети своје обавезе, а док се не нађе трајно решење, Петровић је истакао да ће град Београд омогућити веслачима несметано тренирање.

Директорка Управе за воде Јована Антић честитала је у име града сестрама Молдован на успеху које су постигле на Олимпијским играма у Лондону и захвалила им на радости које су приредиле нацији.

– Наводњавање је основна сврха канала Визељ, али захваљујући сестрама Молдован, као и кајакашком клубу чији су чланови, овај канал се у будућности мора третирати и као својеврсни спортски терен – указала је Антићева.

Директор ЈВП „Београдводе” Милош Миловановић подсетио је да су данашњим чишћењем канала настављени радови започети 2009. године.

– Пре три године извадили смо око 13.000 кубика материјала са 600 метара канала и продужили га за 200 метара, чиме смо направили стазу за тренинге кајакаша. Данас скупљамо површинску вегетацију, док ће ових дана бити очишћена површина од око три хектара – најавио је Миловановић.

За ову прилику градске службе су ангажовале специјално возило – „амфибију”, које има вишенаменску улогу. Покретљиво је и на земљи и на води, као и у стању да, поред уклањања површинске вегетације, коси траву и на већој дубини.

 

Нова игралишта за децу и омладину у Борској улици
Изградњом два дечја игралишта и реконструкцијом спортског терена у стамбеном насељу у Борској улици у Раковици мештани тог дела града добили су квалитетан простор за дружење и игру. Отварању игралишта, чији су садржаји прилагођени и деци са сметњама у развоју, присуствовали су помоћник градоначелника Дејан Живковић и секретар за социјалну заштиту Ненад Матић.

Помоћник градоначелника Дејан Живковић рекао је да су терени у том насељу реконструисани на иницијативу грађана Канаревог брда и позвао суграђане да учествују у планирању и реализацији оваквих пројеката.

– На овај начин поново оживљавамо сличне садржаје, како би деца и млади уживали у здравој игри. Наш циљ је да паркове, зелене површине, претворимо у квалитетније и здравије области за уживање суграђана – истакао је Живковић.

Према његовим речима, у плану је и изградња чесме на тој локацији, а фитнес- паркови ће бити направљени на свим оним местима где је то дозвољено.

Секретар за социјалну заштиту Ненад Матић казао је да је игралиште у Борској још један доказ да град Београд води рачуна о особама са сметњама у развоју и додао да ће тај секретаријат и убудуће учествовати у реализацији таквих пројеката.

ЈКП „Зеленило – Београд” саградило је два нова дечја игралишта. Мање се простире на површини од 130 квадратних метара и пресвучено је асфалтом у комбинацији са стазом од гуме у облику осмице са симболима саобраћајнице, а предвиђена је за вожњу ролера и бицикла. На том игралишту нема реквизита јер је та површина у зимском периоду санкалиште за велики број деце. Веће игралиште, површине 170 квадратних метара, пресвучено је специјалном гумом, постављени су савремени реквизити, специјално дизајнирани за децу са посебним потребама. Комбиновано игралиште за баскет, фудбал и одбојку пресвучено је равнајућим слојем и ограђено жичаном оградом. Како би деци која се крећу у колицима био омогућен приступ, пројектована је приступна стаза.

Директор тог комуналног предузећа Радован Драшкић рекао је да је терен на коме се налазе игралишта био прилично неприступачан за време радова, те да је урађен и дренажни систем око игралишта и тако решен проблем подземних и површинских вода које се периодично јављају. На доњем игралишту ћемо доградити још неколико реквизита специјалне намене, нагласио је Драшкић и додао да је простор у Борској само један у низу који је направљен у граду, а да је претходне године направљено на десетине сличних.

Руководилац Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју у Борској улици Мирјана Билбија изразила је задовољство што је простор који је био запуштен сада завршен и улепшан.

– Ово сада даје могућност да наши рехабилитациони поступци, као и укључивање деце у друштвену средину буду што квалитетнији јер ће више времена проводити на отвореном простору. Дневни боравак збрињава 17 корисника, а капацитет је 21. Намеравамо да ове године проширимо капацитете и добијемо још 300 квадрата корисног простора, који ће нам много значити у раду са децом – нагласила је она.

Малишани су испробали нове реквизите, кажу да су задовољни, али и да је добро што има довољно простора за прескакање ластиша и још неке игрице.

 

Од вечерас у 22 часа затворен излазак са саобраћајне петље „Аутокоманда” у смеру ка Нишу
Излазак са саобраћајне петље „Аутокоманда” у смеру ка Нишу биће затворен за саобраћај од вечерас у 22 часа због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд.

У овој фази радова саобраћај ће се одвијати на половини ауто-пута, и то тако што ће возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду користити две саобраћајне траке ауто-пута, а возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користиће једну саобраћајну траку ауто-пута.

Возила која се крећу ауто-путем из смера Новог Београда и Шида неће моћи да се искључе са ауто-пута код „Плавог моста” (Саобраћајна петља „Медаковић”) и саобраћајне петље „Коњарник”, па је зато неопходно да се искључе раније на саобраћајним петљама „Мостар”, „Аутокоманда” и „Душановац”.

Из смера Новог Београда и Шида, возила која се крећу ауто-путем морају да користе Облаковску улицу за искључење на саобраћајној петљи „Аутокоманда”, то јест да се код саобраћајне петље „Хитна помоћ” искључе са ауто-пута у Облаковску улицу.

У овој фази радова аутобуске линије које саобраћају до насеља у градским општинама Младеновац, Сопот и Гроцка, у смеру од Шида ка Нишу, на деоници ауто-пута између саобраћајних петљи „Хитна помоћ” и „Медаковић” („Плави мост”) крећу се Облаковском улицом, излазе са ауто-пута на саобраћајној петљи „Аутокоманда” и даље Устаничком, Војислава Илића, до „Плавог моста”, Мокролушком, Топлице Милана, ауто-путем и даље редовним трасама.

У овој фази радова аутобуске линија број 17, 18, 46, 55 неће мењати трасу. Планирано је да радови буду завршени до 2. септембра.

 

Радови на водоводној мрежи на Старој Карабурми
Због планираних радова на водоводној мрежи на углу Булевара деспота Стефана и Улице Мије Ковачевића у насељу Стара Карабурма у среду, 22. августа, од 8 до 14 сати без воде ће остати потрошачи у блоку оивиченом улицама Вишњичком, Мије Ковачевића, Војводе Мицка Крстића, Чиче Романијског, Симе Шолаје, Веље Миљковића, Прибојском и Лесновском.

За најнужније потребе обезбеђена је цистерна с питком водом.

Све додатне информације потрошачи могу да добију у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на број телефона 3606-606, а обавештења о планираним радовима и кваровима на мрежи могу се наћи и на веб-адреси www.bvk.rs.

 

Радионица за израду мозаика у ОШ „Ратко Митровић”
Бесплатна радионица за израду мозаика за децу и младе од 14 до 18 година одржаваће се до 30. августа у ОШ „Ратко Митровић” (Омладинских бригада 58), од 10 до 13 сати. Радионицу организују Пријатељи деце општине Нови Београд, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину.

Мозаик се у овој радионици израђује у више различитих форми – слика, пано, подметачи, спољашња страна саксије, вазе итд. Уз усвајање основних практичних смерница у техници израде мозаика, млади уче да обрађују почетне идеје, цртеже, и прилагођавају их овој техници, аплицирају каменчиће („мозаичке коцкице”) на површину на којој се налази цртеж, стилизују и израђују мозаик. Цео процес је инверзног карактера, тако да се права слика добија на самом крају, после одливања у радионици.

Пријатељи деце Новог Београда овом едукативно-креативном радионицом настоје да мотивишу децу и младе за учешће у креативним радионицама у слободно време, где могу да открију уметнички дар и оспособе се да се формом мозаика различито служе.

Водитељи радионице дипломирали су сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, чланови су Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије и имају искуство у вођењу креативно-едукативних радионица.

 

„Трофеј Београда” у тенису за девојчице и дечаке до 12 година
„Трофеј Београда” у тенису за девојчице и дечаке до 12 година биће одржан од 21. до 23. августа на теренима Тениског клуба „Трим” на Кошутњаку, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда.

На престижном турниру наступиће клубови из Бањалуке, Винковаца, Скопља, Подгорице, Суботице и Београда, по систему „Хопман купа”, најавили су данас организатори из Тениског савеза Београда.

Најављен је долазак најквалитетнијих такмичара који су у врху ранг-листа својих тениских федерација, истакао је Драган Ћирић, представник ресорног секретаријата, задужен за организацију манифестације „Трофеј Београда” у свим спортовима.

– Посебност оваквог вида турнира је да се у случају нерешеног резултата игра микс-дубл, који одлучује победника. Овим правилом се поспешује уиграност наших младих такмичара у тој дисциплини, која иначе није заступљена у млађим категоријама, што у њиховом даљем развоју може да буде недостатак. Такође, не треба заборавити да је велики број наших младих тенисера, попут Микија Јанковића, Момира Кецмановића и Николе Милојевића, који сада у категоријама од 14 до 16 године бележе одличне резултате и у европским оквирима, управо стасавао на овом и сличним турнирима – истакао је Ћирић за Беоинфо.

Почетак такмичења је заказан за сутра у 10 сати, после уводног жребања, док је свечано отварање предвиђено у 17 сати, истичу организатори и позивају све љубитеље тениса да дођу у што већем броју и подрже будуће шампионе.

 

Реконструкција окретнице Миљаковац III
Због реконструкције аутобуске окретнице Миљаковац III, од 22. августа линије број 48 и 504 биће скраћене до окретнице Миљаковац II.

Планирано је да радови трају до 3. септембра, до почетка зимског реда вожње, до када ће важити скраћење траса линија 48 и 504.

 

Цистерне с питком водом поново на јавним местима
ЈКП „Београдски водовод и канализација” ће због изузетно високих температура ваздуха најављених за наредне дане поставити цистерне са питком водом у центру Београда, како би Београђани лакше поднели велике врућине. Цистерне ће бити постављене од среде, 22. августа, од 12 до 18 сати, на Тргу републике, Зеленом венцу и Славији.

Питка вода на три веома прометна места у престоници намењена је свим Београђанима за пиће, освежавање и расхлађивање, нарочито малишанима и најстаријим особама, који најтеже подносе врућину.

Будући да се постављање цистерни с водом за пиће овог лета већ показало као изузетно корисно за велики број грађана, ЈКП „Београдски водовод и канализација” ће наставити са оваквом праксом док год трају дани са тропским температурама.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

Бео-ком сервис

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

Град Београд – Градска управа
Служба за комуникације и координацију односа са грађанима
Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

  • ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
    – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606
  • ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА
    – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100
  • ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА
    – ЕПС –  ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195
  • ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ
    – Телеком Србија, 977, 9813
  • ГАСОВОД
    – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237
  • ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ
    – Дирекција за јавни превоз, 3309-153
    – ГСП „Београд“, 3664-040
    – СП „Ласта“, 0800-334-334
    – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035
  • ПАРКИРАЊЕ
    – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400
    – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200
  • ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА
    – Дирекција за путеве, 3222-993
    – ЈКП „Београд пут“, 3818-101
    – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700
  • ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
    – Дирекција за путеве, 3222-993
  • РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
  • ЧИСТОЋА
    – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901
  • ЗЕЛЕНИЛО
    – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506
  • ЖИВОТНА СРЕДИНА
    – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106
    – Градски завод за јавно здравље, 3237-351
    – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099
  • СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ
    – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301
  • ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ
    – „Димничар“ АД, 2646-355
  • ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740
    – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494
  • УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000
    – Урбанистички завод Београда, 3331-500
  • ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450
  • ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333
  • НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА
    – ЈКП „Инфостан“, 3954-403
  • ИНСПЕКЦИЈE
    – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760
    – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

Београдски комунални сервис
Тиршова 1, централа 3605-600
Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)
факс 3605-811
e-mail: [email protected]

 

(Бео.инфо)