Прочитај ми чланак

Влатко Ратковић – народни посланик на струју

0

Доскорашњи народни посланик и председник Законодавног одбора Народне Скупштине Влатко Ратковић је док је обављао јавне функције био ангажован за заступање интереса државе, односно предузећа Електровојводина д.о.о. из Новог Сада, које послује у склопу Електропривреде Србије, сазнаје Пиштаљка.
Документација до које је Пиштаљка дошла показује да је предузеће Електровојводина, у коме су запослена 34 дипломирана правника, за вођење судских спорова преко адвокатске канцеларије Немање Алексића из Новог Сада опуномоћило 15 адвоката, међу којима је био и државни функционер Влатко Ратковић.

У предузећу Електровојводине су негирали да су са адвокатом Ратковићем закључили уговор о пружању адвокатских услуга, али су потврдили његово посредно ангажовање преко друге адвокатске канцеларије. У одговору који је сарадник Пиштаљке добио наводи се да је то предузеће, након спроведеног поступка јавне набавке, са адвокатом Немањом Алексићем закључило шестомесечни уговор о пружању адвокатских услуга (2.2.2012) и то ради засупања предузећа у извршним предметима на подручју три огранка: Руме, Сремске Митровице и Зрењанина.

„Адвокат Немања Алексић је у складу са једним од услова понуде предметне јавне набавке, а који се односио на кадровски капацитет услуге, као број ангажованих сарадника одредио адвокате, који су се својом изјавом у поступку те набавке обавезали да су сагласни са тим да ће поступати као адвокати сарадници и заменици адвоката Немање Алексића у поступцима заступања Електровојводина д.о.о. Нови Сад“, наводи се у одговору.

Такође се истиче да је за заступање предузећа опуномоћен адвокат Немања Алексић и 13 његових сарадника, међу којима је и Влатко Ратковић. Међутим, документа до којих је дошла Пиштаљка показују да је Електровојводина није опуномоћила 14 адвоката како тврди, него укупно њих 15. Генералну пуномоћ групи адвоката из адвокатске канцеларије Немање Алексића потписао је 22. фебруара директор Електровојводине Тихомир Симић. Он је адвокате овластио да предузеће заступају у свим предметима, „пред свим судовима, органима управе, арбитражама, судовима части и другим државним органима“.

Сарадник Пиштаљке је покушао да сазна врсту адвокатских услуга и износ укупних трошкова које је Електровојводина платила групи адвоката окупљених у Алексићевој канцеларији, али одговор на то питање није добијен. Такође, у предузећу Електровојводина тврде да Влатко Ратковић у заступању предузећа никада није замењивао Немању Алексића. Нејасно је како се и због чега на пуномоћју и то на другом месту нашло име Влатка Ратковића ако он није имао баш никакву улогу у пословима заступања које је у име Електровојводине предузимала адвокатаска канцеларија.

Индикативно је да се ангажовање адвоката односи и на извршне предмете Електровојводине на територији Руме, одакле је доскорашњи председник Законодавног одбора Скупштине Србије. Ратковић је према подацима Адвокатске коморе Војводине имао регистровану адвокатску канцеларију управо у Руми и то све до краја августа 2011. Онда је променио седиште, па је 1.9.2011. канцеларију пребацио у Нови Сад, у улицу Железничку 38/1, на исту адресу где је иначе регистрована канцеларија Немање Алексића. Према подацима Народне банке Србије, рачун Ратковића је у блокади више од 60 дана и он је на дан 6.9.2012. године имао неизмирене обавезе према дужницима од 428.597 динара.

Иначе, предузеће Електровојводина има 34 стално запослена дипломирана правника. Оволики број правника у предузећу намеће питање колико је заиста била оправдана потреба за ангажовањем 15 адвоката међу којима је био и народни посланик Влатко Ратковић.

 

( Пиштаљка )