Прочитај ми чланак

Више од 50 аутобуса са око 5.000 миграната са Ђевђелије ноћас кренуло ка Србији

0

migranti-8-7907

Велики број миграната који су прешли грчко-македонску границу и дошли до Ђевђелије, протекле ноћи је организовано – аутобусима, минибусевима и такси возилима – кренуо за Србију, јавља извештач Танјуга са лица места.

Како је рекао Танјугу Јасмин Реџепи из невладине организације Легис, специјална јединица македонске полиције – ЕБР (Јединица за брзо реаговање) је, уз помоћ локалне полиције, организовала превоз за све мигранте који су се у суботу затекли у Ђевђелији.

Он каже да се ради о „неофицијелном“ превозу и да се ради о готово 5.000 људи.

„То значи да су скоро аутопревозници са свих страна Македоније дошли да превезу путнике, односно мигранте до српске границе. Имали смо на десетине и десетине аутобуса, више од 50, такође минибусеви и таксији су се користили. Оно што је битно, људи плаћају свој превоз, као и до сада када су плаћали аутобусе или возове“, рекао је Реџепи.

Према његовим речима, то пракса коју је Македонија преузела од Србије – да мигранти имају право да користе јавни превоз и они га и плаћају исто као и грађани Македоније и добијају фискалне рачуне.

Реџепи сматра да је то што се десило у суботу, када је око хиљаду миграната на два места пробило кордон полиције на граници, последица тога што је полиција изгубила контролу, па је део људи пропустила, а део је границу прешао сам, па нису могли силом да их спрече и на крају су сви они успели да уђу на територију Македоније.

„Малтене окупирали су Ђевђелију, била је ‘поплава’ људи, њих око 4.000-5.000 ушло је у град, возови су примили онолико колико су могли, а онда се неофицијелно организовао превоз за остале“, рекао је Реџепи.

Он је додао да је обично у Македонију дневно улазило између 1.500 и 2.000 миграната, а да је у суботу апсолутно био „хаос“ који се, према његовом мишљењу, могао избећи, јер Србија није затворила своју границу.

„И даље смо могли да имамо тих 1.500-2.000 миграната и да се бринемо о њима, да им обезбедимо воду и храну. Проблем је био што полиција није давала довољно дозвола за пролазак“, рекао је Реџепи.

Он је додао да је од 19 сати до поноћи више од 50 аутобуса пуних миграната напустило Ђевђелију и упутило се ка Табановцу, односно ка граници са Србијом.

Екипа Танјуга на лицу места уверила се ноћас да се многобројни аутобуси, минибусеви најразличитијих превозника и ауто ознака из целе Македоније, попут Струмице, Скопља, Прилепа, Велеса, Ђевђелије, Тетова, крећу по граду и укрцавају мигранте уз асистенцију полиције, која није желела да даје коментаре.

Бета преноси да у исто време на железничкој станици у Ђевђелији око 3.000 избеглица са севера Африке и Блиског истока од синоћ чека ванредне композије које ће их пребацити ка прелазу Табановце на граници са Србијом.

Они спавају на тротоарима, клупама и у парковима у близини прелаза са Грчком који обезбеђују појачане патроле македонске војске и полиције.

Како су објавили македонски медији, безбедносне снаге те земље нису успеле да зауставе већи прелазак избеглица у Македонију и да дозволе улазак само организованим групама од 200 до 300 људи.

Полицијски кордон је у суботу у поподневним сатима пробило готово 1.000 људи, а претпоставља се и да мање групе успевају да пређу грчко-македонску границу на местима која немају јако полицијско и војно обезбеђење.

Ванредни возови који са железничке станице у Ђевђелији превозе избеглице у Србију, од суботе имају по четири уместо по два вагона.

Из македонског МУП-а је најављено да ће полиција и даље пропуштати избеглице са грчке стране границе у групама од по 200 до 300 људи, при чему предност имају жене и деца.

Очекује се да сви који долазе из Грчке и Македоније пређу у Србију, јер је намера највећег броја њих да затраже азил у некој од развијенијих земаља ЕУ.

2.000 миграната током ноћи стигло у Прешево

Група од око 2.000 миграната стигла је током ноћи у Прешево преко прелаза Миратовац и испред Прихватног центра у Прешеву формирала се колона дуга више од пола километра.

Како је речено извештачу Танјуга ради се о групи од око 2.000 људи који су јуче пробили кордон македонске полиције и прошли границу између Грчке и Македоније.

Избеглице кажу да су у Србију ушли без проблема и нису имали никаквих проблема са полицијом.

Ред испред Прихватног центра у Прешеву сада је изузетно велики, а Црвени крст, УНХЦР и Комесаријат за избеглице деле храну, воду и средства за хигијену мигрантима који су тек стигли у Прешево.

У Прешеву је неколико аутобуса који ће мигранте превести до Београда.

Министар одбране Братислав Гашић посетиће данас гранични прелаз Прешево и Прихватни центар за мигранте у том граду.

(Танјуг-Бета)