Прочитај ми чланак

Вести из Српске Црне Горе: Власт уме само да пљачка

0

„Ziddojče cajtung”: Мило Ђукановић као диктатор контролише све у Црној Гори.
Неопходно је да Европска унија под лупу узме судске процесе против корумпираних политичара и олигараха у Црној Гори, као и да подржи државне тужиоце, полицајце и новинаре, који се боре против злоупотреба моћи, објавио је немачки дневник „Зиддојче цајтунг”.

По писању тог листа, Црној Гори су хитно неопходне нове снаге у политици јер, како се наводи, брдовита балканска држава „зна за само једну владајућу политичку класу и то још од деведсетих година прошлог века, а многи кажу да она зна само да пљачка”.

Дневник „Зиддојче цајтунг” наглашава да председник ДПС-а Мило Ђукановић не контролише само бизнис у Црној Гори, него и политику.

–Председник владајуће странке, која се одазива на име Демократска партија социјалиста (ДПС), има обичај да често на недемократски начин одлучује о приватизацијама и грађевинским пословима – навео је немачки лист „Зиддојче цајтунг”, у тексту који потписује дописник за југоисточну Европу Енвер Робели.

Подсећа се да када је недавно министар спољних послова Милан Роћен обзнанио оставку, није то урадио због погрешног потеза или грешке. Тврди се да је први шеф дипломатије мале државице на Јадрану, независне тек од 2006. године, остварио најбитнији политички циљ. Председавајући ЕУ Херман ван Ромпуј објавио је на маргинама последњег заседања Европског савета да „приступни преговори са Црном Гором могу да почну”.

– Славље у главном граду Подгорици било је велико. Једна важна етапа везивања земље за Запад заокружена је – објаснио је Роћен своју демисију, па би сада хтео да ослободи место за наследника. У међувремену, парламент је потврдио именовање Небојше Калуђеровића, каријерног диломате, за министра спољних послова. Потом је високи народни дом распуштен. Грађани Црне Горе са бирачким правом моћи ће да изаберу нове посланике 14. октобра. Влада жели, окуражена новим мандатом, да води приступне преговоре са Европском унијом свом снагом – напомиње дневник „Зиддојче цајтунг”.

Немачки лист сматра да су Црној Гори хитно неопходне нове снаге у политици, као и да је дугогодишњи председник и премијер Мило Ђукановић био тема насловних страна, кад је италијанско тужилаштво покренуло истрагу због шверца цигарета. Тврди се да је и за време балканских ратова Ђукановић наводно пунио државну касу зарадом од илегалних послова.

– До судског процеса никад није дошло јер је Мило уживао дипломатски имунитет. Крајем 2010. године, овај контроверзни политичар подноси оставку на место премијера. Тврдио је да је уморан од владарских послова и стреми каријери у привреди. То је била само полуистина – Ђукановић не контролише само бизнис у Црној Гори, него и политику. И још је председник владајуће партије, која се одазива на име Демократска партија социјалиста (ДПС), а има обичај да често на недемократски начин одлучује о приватизацијама и грађевинским пословима – оценио је „Зиддојче цајтунг”.

Наглашава се да је у Црној Гори, у последње две деценије, настао систем клијентеле и патронаже који дипломатама из ЕУ и безбедносним службама задаје озбиљну главобољу. Пише и да је новинарска мрежа ОЦЦРП недавно узела под лупу Прву банку, која је наводно проћердала буџетске паре.

– Банка припада фамилији Ђукановић. Кредите су, по ОЦЦРП, добијали пре свега бизнисмени повезани с Ђукановићем, али и осумњичени шверцери дувана и дроге. И државне фирме отуђене су врло сумњивим бизнисменима – наводи се у чланку.

Немачки лист указује да мизерна привредна ситуација није државу одвратила од плаћања концерта певачици Мадони, којој је у приморском граду Будви кеширано пет милиона и 300 хиљада евра.

– Амерички часопис „Форин аферс” недавно је Црну Гору обележио као „мафијшку државу”. Најновија студија Фондације „Наука и политика” (SWP) долази до закључка да многобројним индицијама о политичкој корупцији и организованом криминалу у Црној Гори још нема адекватног одговора, ни од судске ни од политичке стране. Незадовољство међу грађанима расте. У марту је у Подгорици против корупције и злоупотреба демонстрирало 15.000 људи. Но, борба против ова два зла у земљи од 620.000 становника посебно је тежак посао, јер овде скоро свако свакога зна, а непотизам је свакодневна појава – закључује угледни немачки дневник „Зиддојче цајтунг”.

 

Нећете скоро у ЕУ
Према запажањима дневника „Зиддојче цајтунг”, док Црна Гора не постане зрела за пријем у ЕУ, могу да протекну године.

–У Бриселу су на примерима Румуније и Бугарске научили лекцију, јер је у ове две земље правна држава само површно била стављена под лупу. Због тога је ЕУ одлучила да примени нова правила игре – убудуће ће поглавља темељна права и правни поредак имати кључну улогу. Она ће бити прва отворена и тек пред пријем у ЕУ затворена – указује немачки лист.

 

(Дан)

 

СНП тражи 53 одсто будућих мандата Демократског фронта
Социјалистичка народна партија тражиће током разговора Срђана Милића са Миодрагом Лекићем да та партија, уколико буде дио Демократског фронта, буде заступљена са 53 одсто кандидата на листи, односно да јој након избора припадне 53 одсто мандата.

Када се сабере 54.547 гласова колико је СНП добио на државним изборима 2009. године у односу на 29.883 гласа Нове српске демократије и 19.548 гласова Покрета за промјене и подијели по количницима, долази се до 53 одсто учешћа СНП-а у укупном, збирном резултату те три партије. По тој рачуници Новој српској демократији припало би 28,5 одсто, а Покрету за промјене 18,5 одсто мандата.

СНП није спреман да евентуалне позиције на листи Демократског фронта дијели са независним интелектуалцима, синдикалним активистима или појединцима из тзв. Лекићеве квоте, наглашавајући да „онај ко их доводи на листу треба да им да мандате“.

„СНП хоће 53 одсто, а како ће НСД, ПзП и независни кандидати подијелити квоту од 47 одсто, ако се договоримо, није проблем СНП-а, него организатора окупљања у Демократском фронту“, тврди извор Епохе из врха СНП-а који додаје да „не прави квалитативну разлику између режима и политички учмалих странака окупљених у ДФ, изузимајући грађанске квалитете Миодрага Лекића и његов позитиван став током НАТО агресије“.

„Када се СНП ослободи услуга Предрага Булатовића, тек ће опозициони потенцијал у нашој партији доћи до изражаја“, тврди саговорник Епохе који каже да Булатовићу највише замјера то што је на попису промијенио нацију све држећи корак са оним што ради Срђан Милић и што је себи допустио да му „војвода Мандић нуди позицију почасног предсједника НСД-а на изборној скупштини Нове у јануару идуће године“.

„Оно што је предложио Божидар Вујичић из Будве, Срђина је увертира и опипавање терена да спроведе рационалан предлог од 53 одсто за СНП у ДФ, који је чак попустљив за НСД и ПзП јер су те партије доживјеле расуло тек након избора 2009. године. Медојевић тренутно има проблем са Позитивном Црном Гором која усисава бирачко тијело ПзП-а, док Мандић добија алтернативу у бившим партијским колегама који су обновили Српску листу и поготово са Српским блоком који је извјестан након што је Предраг Поповић прихватио позив Добрила Дедеића“, каже саговорник Епохе и додаје да је интересантно да је Нова ћутала након што је ПзП у име ДФ затражио поштовање циљева које је НАТО поставио Црној Гори.

Милан Кнежевић је направио превише фаулова унутар партије и неће бити на посланичкој листи СНП-а за предстојеће државне изборе. Епоха је то сазнала од функционера СНП-а „који је свакодневно на вези са Срђаном Милићем“. Према том сценарију, Срђан Милић и Александар Дамјановић и даље Предрага Булатовића посматрају као крупну и недокучиву политичку ловину поготово након што је Булатовић претходних дана дао броје сигнале предсједнику СНП-а да је спреман да се покаје.

„Одстрањивање Кнежевића осушиће Булатовића, али Булатовићу ништа неће бити опроштено“, предвиђа извор Епохе.

Милић је коначно преломио и закључио да Булатовић не смије добити нову шансу јер ако он и Кнежевић опет буду посланици, СНП-у пријети цијепање најкасније пола године након избора што би „зауставило демократске процесе у странци“.

„Булатовић би то искористио да се представи Србином, патриотом и опозицинаром, а да на Милића опет навуче сумњу сарадње са ДПС-ом. Оно што је Предраг Булатовић направио Милићу путујући у Берлин са Мандићем и Медојевићем без знања партије и подржавајући ДФ, иако је већина у СНП-у против њега, не заборавља се“, тврди саговорник Епохе из СНП-а надајући се да ћемо идући пут разговарати са отклоњеном дилемом око наступа СНП-а у Демократском фронту чиме ће најјача опозициона партија добити прилику да нормално функционише.

 

(Епоха)

 

Јубилеј прослављају на Преображење
Угледни представници језерских и шаранских братстава , на Илиндан, на Жабљаку су основали удружење – НВО „Шаранци”. Оснивачка скупштина је била прилика да након усвајања општих аката и извештаја Иницијативног одбора о активностима у претходне две године, расправљају и о пројектима који су у завршној фази, а поводом прославе јубилеја 150 година Шаранске битке.

– У полемичкој, али врло толерантној атмосфери изнесени су различити ставови око места одржавања прославе. Иницијативни одбор је изашао са предлогом да то буде Жабљак, а поједини делегате, који су се залагали да то буде нека друга локација, након додатног појашњења и аргумената који га фаворизују, прихватили су предлог Иницијативног одбора – каже за „Дан” Мијодраг Кујо Нововић, који је изабран за председника НВО Шаранци.

Лоше стање са путевима и напоном струје у шаранским селима Руданца, Брајковача и Пода, где је било поприште битке, онемогућавају да се реализује прослава на планираном нивоу, појаснио је Нововић.

– Делегација удружења ће 19. августа, положити венац у Руданцима, на месту где је била кула војводе Јоксима Кнежевића, која је прва запаљена. Планирамо да у наредних пет година подигнемо спомен – обележје на овом месту – каже Нововић.

Одлучено је да се направи видео запис тих предјела где се битка одигравала – од Слатине код Мојковца, где је турска војска прешла Тару на газова, преко Бистрице која је прва попаљена. Након тога преко ових шаранских села до Пода, где се и завршила, са посебним задржавањем на оним местима, где се поуздано зна да су били најжешћи окршаји.

– Јубилеј 150 година Шаранске битке биће обележен дводневном прославом коју организују Шаранци и Језерци и Српска православна црква. Најпре ће 18. августа на Жабљаку бити промовисана књига „Шаранци – историјски фрагменти”. Сјутрадан, 19. августа биће одржана служба у помен страдалих у Шаранској бици, у цркви Светог Преображења, на Жабљаку, која је подигнута одмах после битке. Након Свете литургије и помена проћи ће и литијума кроз Жабљак. У центру ће бити постављена бина и приређен пригодан програм у оквиру кога ће бити промовисан и CD „Бој на Шаранцима” – рекао је Нововић.

Бој на Шаранцима се одиграо 1862. године, на Преображење 6. августа по старом, а 19. августа по новом календару.

 

CD уз „Дан”
У протекле две године Иницијативни одбор је припремио књигу „Шаранци – историјски фрагменти”, на 600 страна са 400 нових докумената који осветљавају Шаранску битку из 1862. године. Уз то ускоро ће уз „Дан” бити доступан и CD „Бој на Шаранцима”. Песма је подељена на четири целине, а певају је уз гусле Ђорђије Ђоко Копривица, Славко Јекнић, Саша Лакетић и Властимир Бараћ – казао је Нововић, директор и власник предузећа „Графо Црна Гора”.

 

Нововић и три потпредседника
За председника НВО Шаранци, једногласно је изабран Мијодраг Кујо Нововић из Подгорице, као и тројица потпресједника, Мирко Кнежевић из Београда, др Саша Кнежевић и Владе Бојовић, оба из Подгорице. Једногласно је извршен и избор Извршног одбора: Мирко Вуковић, Новак- Рајко Шљиванчанин, Бошко Кнежевић, Лука Касалица, Божо Крстајић, Рашко Булић, Ђорђије Остојић, Љубомир Зејак, др Зоран Бојовић, Љубомир Рондовић и Свето Шљиванчанин.

 

(Дан)