Прочитај ми чланак

Банке у Србији: 4.000 станова иде на добош

0

 СВЕ више грађана касни са отплатом стамбених кредита, па ће, према последњим подацима Кредитног бироа, на добош отићи готово 4.000 станова. Банке су одобриле 90.347 стамбених кредита из својих средстава и уз помоћ субвенција државе, вредних 343,2 милијарди динара.

 Проценат грађана који не могу више да отплаћују стамбене зајмове сада износи 1,6 одсто. У поређењу са кашњењем кредитних рата фирми то још не изгледа драматично, али тачно 3.938 породица дугује више од 5,6 милијарди динара и мораће да се исели из купљених станова.

 Банкарска статистика је неумољива – 2.114 корисника стамбених кредита у еврима касни дуже од 60 дана са отплатом обавеза. Још 1.824 грађана не може да враћа стамбени зајам у швајцарским францима.

ОСИГУРАНИ Од укупног броја одобрених стамбених кредита, чак три четвртине (76 одсто) осигурано је код Националне корпорације у вредности од око 2,9 милијарде евра. Такође, од 90.347 стамбених зајмова које су банке дале грађанима 15.851 су субвенционисани.

 Разлози за престанак отплате позајмица су, готово по правилу, губитак посла, смањене плате и, наравно, велики скок месечних рата због раста девизног курса.

 – Највећи проблем је код грађана који су узели стамбене кредите у „швајцарцима“, јер су им се рате, због курса, за последње четири године дуплирале – указују у једној од великих банака у Београду. – Проблем је, међутим, и ако банка одузме стан клијенту који не отплаћује кредит. Јер, цене некретнина су пале, као и потражња, па банке немају коме да продају станове или то чине испод цене. Клијенти у том случају, и поред тога што остану без некретнине, и даље дугују банкама део кредита.

 Има банака које су спремне да се нагоде са потенцијалним купцима тако што прихватају било коју цену за „стан са добоша“ само да би га продале. А многи банкари саветују клијентима који нису у стању да отплаћују стамбене кредите да сами продају станове које су купили, јер тако могу да постигну већу цену.

 Од тренутка када се клијент евидентира да више не отплаћује рате па до продаје стана прође и до три године. Банка мора да покрене поступак пред судом, а до судске пресуде некада прође и више од годину дана. Сама продаја стана, такође, траје дуго, јер је купаца мало чак и за квадрате који се нуде јефтиније него што им је тржишна вредност.

 Банке на својим сајтовима објављују списак некретнина које су одузеле, не би ли их лакше продале и намириле потраживања. И то, међутим, мало помаже. Није само беспарица у питању, већ нема довољно ни оних који су спремни да реше свој животни проблем на туђој невољи, односно куповином стана из којег су због дуга избачени претходни власници.

 

(Вечерње новости)