Прочитај ми чланак

Америчко лицемерје: Србија не поштује верске слободе за разлику од Приштине!?

0

Док се на Космету уништавају српске цркве, манастири и гробови, а људи каменују и шиканирају на православне празнике, Амерички Стејт департмент има толико образа да изда саопштење у којем осуђује Београд да не поштује верске слободе, за разлику од шиптарских сепаратиста, који су према Вашингтoну – одраз демократије и толеранције!?

 

Другим речима, ако си за америчку окупацију, онда можеш и да палиш цркве и убијаш људи друге вероисповести, али ако си противник САД, сигурно си оличење зла.

 

Оно што Вашингтону највише смета је чињеница да држава Србија неће да региструје неколико деструктивних секти, а дала је дозволу за рад руској и грчкој православној цркви! Боли их и Устав Србије, који би хтели да мењају. Америчка „демократија“ на делу…

У наставку текста преносимо срамни амерички извештај о верским слободама:

Власти у Србији генерално не поштују верске слободе које ограничавају Устав и закони те земље, док су власти у Приштини у принципу поштовале верске слободе предвиђене уставом и законима, оценио је Стејт департмент у годишњем извештају о верским слободама у свету за 2011. годину.

Устав и други закони ограничавају верске слободе у Србији, а има извештаја и о друштвеној дискриминацији заснованој на религијској опредељености или веровањима, наводи се у јуче објављеном извештају.

Стејт департмент наводи да власти у Србији не показују ни тренд напретка, али ни смањења поштовања и заштите права на верску слободу, уз истицање да представници амбасаде САД настављају да се залажу за промену закона и реституцију, која би исправила неке дискриминаторске аспекте садашњег законодавства.

У извештају се наводи да је ипак постигнут напредак по питању реституције црквених објеката одузетих после 1945. године и подсећа да је 2006. године усвојен Закон о реституцији црквене имовине и да постоји напредак, иако успорен, по питању реституције црквених објеката и земље, одузетих после 1945. године.

 

Према подацима Директората за реституцију, у току је решавању 3.049 предмета које је од 2006. до 2008. године поднело осам цркава, истиче Стејт департмент.

До сада је враћено 40 одсто одузете земље, од чега највећи део Српској православној цркви – 44 одсто од траженог, док су код других верских заједница ти проценти доста нижи – Католичка црква 11 одсто, Јеврејској заједници свега 0,5 одсто док Исламској није враћено ништа од одузете земље, подаци су Стејт департмента.

 

У посебном делу о поштовању верских слобода на Косову и Метохији, чију су једнострано проглашену независност САД признале, наводи се да су привремене институције у Приштини у принципу поштовале верске слободе предвиђене уставом и законима, али нису показале тенденцију ни ка побољшању ни ка погоршању када се ради о поштовању и заштити тих слобода.

 

Стејт департмент истиче и повремене случајеве крађе и вандализма усмерене против цркава и манастира Српске православне цркве и изоловане инциденте у којима су појединци гађали каменицама аутобусе Срба који су дошли да обиђу православне верске објекте.

 

У извештају се каже да је било извештаја о друштвеним злоупотребама или дискриминацији на основу верске припадности, па су тако у новембру прошле године непознате особе нацртале кукасте крстове на свих 80 гробова на јеврејском гробљу у Приштини.

 

Исламска заједница је пријавила да неким ученицама није било дозвољено да носе исламске мараме у државним школама, а протестантска заједница је изразила забринутост због тога што не може да направи своје гробље и изгради цркву у Дечанима.

 

У делу посвећеном Србији, Стејт департмент наглашава да, иако не постоји државна религија, СПЦ има повлашћени положај и Влада наставља да субвенционише плате свештенства СПЦ у другим државама, док друге бенефиције, као што је здравствено осигурање и пензије, свештеници других цркава добијају на основу њиховог споразума са државом, и оне нису универзалне.

 

У извештају се наводи и да су ученици обавезни да похађају верску наставу једне од седам традиционалних религија или грађанско васпитање.

 

Додаје се да су представници Министарства вера рекли да је држава понудила и представницима регистрованих заједница, које нису традиционалне, да држе часове, али да се нико није јавио.

 

Министарство вера одбија да региструје Лигу баптиста, Харе Кришна покрет, Пентекосталну цркву и Протестантско евангелистичку цркву из Суботице, док истовремено, Грчка и Руска православна црква, иако нису регистроване, признате су од власти и дозвољено им је да слободно раде, наводи Стејт департмент.

 

(Саша Суботичанин, Танјуг)