Прочитај ми чланак

Породиљске муке због неисплаћених зарада

0

Труднице муку муче због неплаћених доприноса, а породиље због неисплаћених накнада. У Министарству рада кажу да новац за породиљско боловање редовно издвајају. Одговорни су послодавци које казна ретко стиже.

О већем наталитету само ће се причати док се не поправи положај трудница и породиља. Труднице муку муче због неплаћених доприноса, а породиље због неисплаћених накнада. У Министарству рада кажу да новац за породиљско боловање – редовно издвајају. Одговорни су послодавци које казна ретко стиже.

Једна од породиља због страха да ће изгубити посао неће да каже где ради, али ни да открије свој идентитет. Има троје деце, породиљско боловање и нема примања. Све због неодговорног послодавца.

„На породиљском боловању сам годину дана, за осам месеци нисам имала ниједну уплату од послодавца. Тужила сам фирму, добила сам решење од инспектора – стигли смо до принудне наплате, која још није извршена. У тешкој смо финансијског ситуацији, живимо од мужеве плате“, каже породиља.

У ресорном министарству кажу да се новац за породиљска боловања редовно издваја.

„Рефундирамо новац за породиље послодавцима онако како пристижу њихови захтеви и докази да су уплатили. Министарстарство директно уплаћује само женама које су самостално запослене и немају друге запослене“, наводи државна секретарка Министарства рада и социјалне политике Бранкица Јанковић.

Породиље које се суочавају са овим проблемом, могу захтевом да се обрате ресорном министарству за помоћ.

„Могу да вам кажем да је тај процес изузетно дуготрајан, ми имамо механизме, развијен је законски оквир, међутим цео процес добијања надокнаде траје некада и по две године, чак и више“, напомиње Драгана Соћанин из Удружења „Родитељ“.

Не зна се колико породиља чека накнаде. Драгана Соћанин је навела да су покренули иницијативу да се прескочи послодавац, јер држава ионако рефундира новац и да се породиљске и трудничке накнаде исплаћују директно женема на рачун.

„Постоји такав механизам, обратили смо се недавно Министарству финансија и они су начелно рекли да, а одговор је био усмени“, додаје Драгана Соћанин.

За време породиљског боловања, жене примају просечну плату на основу дванаестомесечне зараде пре одласка на боловање. Накнаду примају годину дана, а оне које роде треће дете – две године.

 

( РТС )