Прочитај ми чланак

Ведрана Рудан: Зашто нисмо Срби?

0

Тренутно је у Србији веееееликаааа фрка. Гледала сам на Тијанићевој теве емисију о “никловању Србије.” Прича је једноставна.

Нека њихова лопина намјерава разровати Шумадију, срце Србије, у потрази за никлом. Српска фирма је већ нашла и страног партнера чије име не открива јер је то “пословна тајна.”

Не би то била велика прича да се због ње читава Србија није дигла на ноге. Најприје се огласио Емир Кустурица и поставио питање колико има смисла разорити крај створен за развој туризма и пољопривреде. Покренуо је лавину.

У Србији тренутно нема обичног човјека који није дигао глас против идеје да му се комад земље претвори у извор огромних прихода за домаће и стране разбојнике.

Не желе отровану воду, зрак, земљу, прозивају министре а новинари су на првој црти бојишнице. Емисија коју сам гледала ни у лудом лудилу никад не би могла осванути на Хрватској теве.

У студију је био представник инвеститора, политичар коме ништа свето није, представници огорчених грађана, у анкетама су обични људи гласно и јасно рекли што мисле о још једном злочину који пријети њиховој земљи.Ја, грађанка Хрватске, нисам могла вјеровати ни очима ни ушима. Ми који смо, је ли, у посљедње вријеме турбо цивилизирани, да нисмо не би нас примили у Европу, ми…

Ми никад, никад и никад нећемо на Хрватској теве видјети емисију о градњи Пломина 3. У студију нећемо видјети Чачића, екологе, представнике грађана Истре, сувислу водитељицу, нећемо чути вапај становника истарских села чије ће животе Пломин 3 претворити у умирање на рате.

Никад нећемо чути што ће Пломин 3 учинити Хрватској, истарској земљи, њеном зраку, плућима становника, истарској води, туризму, пољопривреди…

Већ се годинама питам зашто смо ми грађани Хрватске кротки попут оваца? Да смо “дивљаци” попут Срба, да се боримо за чист зрак, воду, земљу, здравију будућност наше дјеце, да све то тражимо урлајући и лупајући шаком по столу не бисмо видјели Европу?

Тражење правде и прозивање разбојника је знак дивљаштва? Боље је пристојно цркнути него урлајући послати стране и домаће убојице у красни курац?

Зашто нисмо Срби? Да смо Срби Пломин 3 никад не би рак изригао на истарска села, градове, брда, долине, ријеке и море. Да смо Срби Хрватска теве дала би прилику и обичним људима да кажу што мисле о разарању њиховог завичаја. Да смо Срби смјели бисмо на теве рећи што мислимо о домаћим и страним криминалцима који ће нам подавити дјецу.

Зашто, зашто, зашто је то тако? Зашто шутимо попут Жидова испред крематорија у Аушвицу? Хрватска је нама који на рачунима немамо милијарде украдених куна једино мјесто за живот.

Па ипак, кад нам га желе претворити у пакао, остајемо без текста? Зато јер немамо свога Емира Кустурицу? Или ипак зато јер смо одувијек били и остали хрвати?

Хрвати малим словом? Бити хрват је прије свега карактерна особина. Наравно да је ово објашњење сувишно. Знамо ми нас. Знају и они нас. Нас кукавице које ће довијека тихо цркавати у малој земљи за велики рак.

 

(Блог Ведране Рудан)