Прочитај ми чланак

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ Муслимани из Зворника масовно гласали за Додика, Жељку и СНСД

0

Поред тога што су СНСД, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, мање-више, очекивано однели убедљиву победу у Зворнику, оно што је занимљиво за изборне резултате у том граду јесте њихова комотна победа и у бошњачким насељима и селима.

Након што се Ћамил Дураковић, независни кандидат за потпредседника РС јавно пожалио како је у “шехидском селу” Клиси код Зворника Милорад Додик освојио највише гласова, према прелиминарним подацима ЦИК идентична ситуација је и у Козлуку, већинском бошњачком насељу на подручју тог града.

Осим што је Милорад Додик у Козлуку, насељу у којем по резултатима посљедњег пописа становништва живи 75 одсто Бошњака, освојио највише гласова за председника Републике Српске, победу у том насељу однела је и Жељка Цвијановић на изборима за члана Председништва БиХ, а СНСД је освојио највише гласова за Народну скупштину РС и Представнички дом парламентарне скупштине БиХ.

Тако је, на примјер, на бирачком месту Козлук (А) Милорад Додик освојио 41,22 одсто гласова бирача, на бирачком месту Козлук (Б) 51,57 одсто, док је на бирачком месту Козлук (Ц) за лидера СНСД гласало 37,5 одсто изашлих на изборе.

Жељка Цвијановић на истим бирачким мјестима освојила је 42,67 одсто, 54,44 те 40,14 одсто повјерења регистрованих гласача.

Сличне проценте освојила је и листа СНСД за Народну скупштину РС и Парламент БиХ.

На тим бирачким местима најближи противкандидати Додика, Цвијановићеве и СНСД у просеку су заостајали за 20 одсто гласова.