Прочитај ми чланак

Опозиција има доказе: Весић за 160 милиона смањио новац за лечење Београђана ВИДЕО

0

Шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда и потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас да је Градско веће Београда, усред ванредног стања и епидемије вируса корона, смањило расходе за здравство за 160 милиона динара, што је "у оваквој ситуацији бесмислен и сулуд потез".

Заменик градоначелника Горан Весић на то каже да од 5. марта ни Београд ни друге локалне самоуправе немају надлежност у здравственим установама и да сада нема потребе да издвајају новац јер то чини држава.

„То је урађено у склопу априлског ребаланса, који је обављен нетранспарентно и лоше, а без консултовања струке и градских одборника, за шта директну кривицу сносе градоначелник Зоран Радојичић и заменик Горан Весић“, рекао је раније данас Јовановић.

Јовановић је позвао градску и републичку власт да, нарочито у времену кризе и опште опасности, не доносе непромишљене одлуке попут овог смањивања расхода за здравство за читавих 10 одсто, јер такве одлуке имају тешке последице по здравље и животе људи.
Весић демантује: Новац издваја држава

Заменик градоначелника Београда Горан Весић демантује изјаву функционера СзС Николе Јовановића да је град смањио расходе за здравство за 160 милиона динара, наводећи да од 5. марта ни Београд ни друге локалне самоуправе немају надлежност у здравственим установама и да сада нема потребе да издвајају новац јер то чини држава.

Одговарајући Весићу, Јовановић је изјавио да заменик градоначелника „и даље спинује, уместо да призна грешку“. Он је навео да се Весић брани тиме да су промењена оснивачка права у примарној здравственој нези, али и додаје да је закон на који се он позива усвојен пола године пре него што је усвојен оригинални буџет за 2020. годину.

Заменик градоначелника каже и да је 50 милиона из тог фонда директно пребачено на Завод за биоциде, који обавља дезинфекцију града током епидемије коронавируса и истиче га Јовановић изненађује непознавањем система.

Заменик градоначелника у саопштењу наводи да је Законом о здравственој нези, који је усвојен прошле године, примарна здравствена нега пребачена са локалних самоуправа на Републику Србију и да је у складу са тим законом Влада Србије 5. марта ове године донела Одлуку о преузимању оснивачких права у домовима здравља као и Одлуку о преузимању оснивачких права у заводима који обављају здравствену делатност на примарном нивоу здравствене неге.

Он каже да, када би желео да буде малициозан, могао да каже да Јовановић не жели да Завод за биоциде дезинфикује Београд и да се хлором перу улице.