Прочитај ми чланак

ПУКОВНИК ОГАР О СКАНДАЛУ У ПАРИЗУ: Обележено „ослобођење Косова“ уз Куран

0

Пуковник Oгар, за "Новости", о скандалу у катедрали инвалида. Брука запањила француску војску

СКАНДАЛ који се догодио у чувеној катедрали Сен Луј Војно-меморијалног центра Инвалиди у Паризу у коме је сахрањен Наполеон, када је у организацији „косовске амбасаде“ приређена церемонија током које су певани делови Курана уз помињање Алаха уз образложење да се тако обележава двадесет година од „ослобођења“ лажне државе, изазвао је велики одјек у Француској.

– Протестно писмо потписало је до сада више од сто генерала и високих официра. Ова брука запањила је војни кор – каже, за „Новости“, пуковник Жак Огар, који је алармирао јавност.

Некадашњи вођа француских специјалаца који су први ушли на Косово и Метохију после потписивања Кумановског споразума, истиче да је за овај догађај сазнао од свог пријатеља официра који му се пожалио на одржану церемонију. Скуп је одржан 22. маја.

– Одмах после тога сам написао писмо званичном бискупу француске војске Антоану де Романеу, протестујући због тога што се догодило – истиче Огар.

Бискуп је одмах одреаговао и дан касније, 30. маја, на празник Вазнесења Христовог на миси у истој цркви, тим поводом изговорио заштитничку молитву. У парохији су такође истакли да они само користе катедралу и да је њен власник Музеј војске.

У протестном писму, које су потписали официри, наглашава се да је рецитал организовала лажна држава и изразили резигнираност, истичући да је катедрала, и то још војничка, на овај начин, уз спомињање делова исламске молитве – оскрнављена.

– Први пут у својој историји, а надамо се и последњи, отпеван је позив на исламску молитву у катедрали у Инвалидима – пише у писму упућеном јавности које су потписали официри.

Реч је о музичком спектаклу у извођењу „Филхармонијског хора“ из Приштине под називом „Наоружани човек, миса за мир“ Карла Џенкинса која садржи и делове из Курана.

– Наша војска има хришћанску традицију и немамо право да оћутимо на ово. Власти су, очигледно, затечне овом афером и није им пријатно – каже Огар.

РЕАГОВАЛИ МНОГИ ЛИСТОВИ

У ФРАНЦУСКОЈ јавности је поменути догађај изазвао велико интересовање. Реаговали су бројни листови и сајтови који се баве питањима цркве, али и други медији, попут веома познатог недељника „Валер актијел“. Тим пре што су још свежа сећања на сраман однос према Србији током прославе стогодишњице победе у Првом светском рату у Паризу.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!