Прочитај ми чланак

МИЛИЦА (ЗАВЕТНИЦИ): Срце Београда окупира великоалбанска пропаганда! (ВИДЕО)

0

„Нећу да дозволим да срце Београда окупира великоалбанска пропаганда”, за Србин.инфо је еклсклузивно изјавила Милица Ђурђевић Стаменковски, порпаролка Српског сабора Заветници.

Данас, нешто пре 19:00 часова, припаднице српског покрета „Заветници“ дошле су уз певање косовских и српских песама узвикујући „Косово је Србија“ и „Не дамо Косово“.

Јаке полицијске снаге, који су се налазе недалеко од  „Центра за културну деконтаминацију”, простора у којем се одржава фестивал „Мердита, добар дан”, блокирали су Бирчанинову улицу и околне улице не дозволивши патриотама из више организација да протествују близу споменутог догађаја.

Брзо је због тога дошло до кошкања и мирног покушаја пробијања полицијског кордона, но полиција никоме није дозволила да приђе Центру за културну деконтаминацију, а да није имао новинарску акредитацију или позивницу за праћење фестивала „Мердита”.

Након, што  је било јасно да патриоти неће моћи доћи до самих врата дворишта Центра, Милица Ђурђевић, се у име присутних патриота обратила окупљениим новинарима, а затим је дала ексклузивну изјаву за Србин.инфо у којем је јасно објаснила разлоге зашто су она, Заветници и окупљени грађани против тога да се фестивал Мердита одржи данас у Београду.

„Нећу да дозволим да срце Београда окупира великоалбанска пропаганда. Фестивал „Мердита, добар дан” није културни догађај јер промиовише Косово као државу, промовише непостојећу аутохтону косовску културу као албанску и врши ревизују историјских чињеница у вези догађаја на Косову 1999. год”., за Србин.инфо је изјавила порпаролка Српског сабора Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски објашњавајући разлоге због чега су се присталице и симпатизери Заветника, са члановима још неких патриотских удружења и организација окупили неделеко од „Центра за културну деконтаминацију”, да би протествовали због одржавања споменутог фестивала.

А шта је још тада рекла Милица Ђурђевић – Стаменковски, погледајте у првом видео прилогу горе.

Мирдита, добар дан

Фестивал „Мирдита, добар дан!“, који према речима организотора промовише модерну косовску уметничку и друштвену сцена отворен је вечерас у Центру за културну деконтаминацију у Београду, а завршава се 1. јуна.

Директорка Грађанских иницијатива Маја Стојановић казала је на отварању фестивала да је ово шеста година да се организује тај фестивал. Она је казала да нису владе те које доносе нормализацију, већ невладин сектор, млади људи и културна сцена обе стране.

Извршни директор организације са Косова Интегра Куштрим Колићи рекао је да је тешко организовати фестивал у данашњем „токсичном окружењу“, али да неће одустати.

Директор Иницијативе младих за људска права Иван Ђурић казао је да тај фестивал данас показује „ту другу страну политичке стварности“.

„Кроз овај фестивал отварамо нови поглед и нови приступ. Овај фестивал је мера те нормализације“, оценио је Ђурић.

Директор Фонда за отворено друштво Милан Антонијевић рекао је да је он међу последњим генерацијама које би, да су живеле на Косову училе два језика, и да се нада да ће се та пракса вратити.

„Видели смо како организовани криминал на обе стране сарадјивао деценијама и надам се да ће овај фестивал бити још успешнији“, рекао је Антонијевић.

Публика је на отварању имала прилику да погледа и учествује у изложби „Хајде да водимо љубав“ аутора Шкумбина Тафилаја којом аутор жели да каже „не“ говору мржње, а након тога је приказан филм „Хладни новембар“ редитеља Исмета Сијарине.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!