Прочитај ми чланак

СВИ ДЕТАЉИ УСВАЈАЊА ДЕЦЕ: Ко и под којим условима може да усвоји

0

Прошле године у Београду је усвојено 13 деце, међутим, 17 нових малишана стекло је услов да буде усвојено, али су истовремено још 23 усвојитељска пара стекла општу подобност за усвајање, подаци су Градског центра за социјални рад.

Ово, с једне стране, указује да упркос дуготрајном и мукотрпном процесу, усвајање постаје пожељнија опција за парове који не могу да се остваре као биолошки родитељи, док на другој страни говори да у Србији нема много напуштене деце.

Фото: www.pexels.com – Bess Hamiti

Дуг процес

– Некада су на једно напуштено дете долазила три пара који желе да усвоје, а сада је шест пута више потенцијалних родитеља него деце која чекају усвојење – указала је Зорица Павловић, директорка Градског центра за социјални рад, на недавној конференцији магазина Елле.

2 месеца траје процена будућих родитеља

Процес усвојења, иначе, може да траје од два месеца, колико је потребно за процену опште подобности и припреме за родитељство, до неколико година, а све зависи од тога колико брзо ће се поклопити могућности родитеља и интерес детета, који је на првом месту. Највећи кочничар могу да буду судске процедуре у случајевима када су живи биолошки родитељи, јер правни статус за усвајање мора да буде решен.

– У просеку испитујемо 14 парова за једно дете с листе. Родитељи морају да буду праве особе баш за то дете са свим његовим специфичностима и евентуално траумама из претходног искуства – истакла је Павловићева.

Усвојили близанце

Да људи идеализују чин усвајања, потврдила је Зорица Обрадовић Лончар, мајка усвојених близанаца, поручивши да се у тај процес не треба упуштати без правог партнера који је подједнако спреман на мучне и дугорочне провере и тестирања.

14 парова се испита за једно дете с листе

– Од тренутка када смо се партнер и ја обратили Центру за социјални рад с намером до усвајања прошле су четири године. За то време смо три пута били разматрани за усвојитеље, за прво дете нисмо били спремни, за друго смо отпали из конкуренције, тако да смо из трећег пута добили близанце – описала је Зорица лично искуство, истичући да почетни период навикавања никако није био лак.

– Наши дечаци претходно су били у две хранитељске породице. Иако је између нас брзо прорадила хемија, деца су била у шоку. Требало је времена да се адаптирању и рехабилитују од претходних траума, али сада су одлично. Имају девет година, иду у школи и један је чак натпросечно интелигентан – навела је Зорица, која људима који не могу на други начин да се остваре као родитељи препоручује да буду упорни и да се потруде око усвојења, без обзира на то колико то стресно било.

ЧИЊЕНИЦЕ
КОРАЦИ ЗА УСВАЈАНЈЕ

– потенцијални усвојиоци и усвојеник морају бити уписани у јединствени лични регистар усвојења
– предаја документације
– стручни тим процењује подобност кандидата
– процењују се психо-социјалне особине
– спроводи се припрема и обука усвојитеља
– упознавање са неопходним информацијама и карактеристикама детета
– по упућивању детета у изабрану породицу, шест месеци се прати период прилагођавања
– уколико је прилагођавање успешно, следи свечани чин заснивања усвојења

ЧИЊЕНИЦЕ
ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

– личне карте
– извод из матичних књига рођених и венчаних
– потврде да кандидати нису лишени родитељског права
– да ниједан од партнера није под истрагом
– да није осуђиван нити лишен пословне способности
– лекарско уверење
– документација о имовини и приходима
– све се предаје центру за социјални рад

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!