Прочитај ми чланак

ШИДЕР: Решавање косовског проблема да остане код ЕУ

0

Носилац листе Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) на изборима за Европски парламент Андреас Шидер у интервјуу за "Вести" позвао је грађане да на гласању у недељу испоставе рачун Слободарској партији Аустрије (ФПО) и Народној странци (ОВП) за политику која је купљена од концерна и богатих, те најавио да ће се залагати на новој дужности за приступање Србије Европској унији.

Коју важност имају избори у недељу поготово након афере „Ибица“?

– Хајнц Кристијан Штрахе и његова ФПО желе да продају нашу Аустрију олигарсима и великим концернима. Желе да приватизују наш водовод и продају путну инфраструктуру. Те њихове намере се могу видети у видео- снимцима који су објављени. Они су издали своје гласаче. Оно што је исто битно је и део видеа у којем Штрахе вређа Србију тако што сугерише да се у њу не треба инвестирати. Због свега тога, у недељу 26. маја треба да испоставимо рачун ФПО-у и ОВП-у за политику која је купљена од концерна и богатих.

Како би по вашем мишљењу требала да изгледа ЕУ после избора?

– ЕУ мора да буде на услузи на првом месту обичним људима. Људи требају имати веће плате. Велике фирме се морају спречити да помоћу пореских трикова избегавају плаћање пореза. Тако ће бити за све више средстава.

Упитан да ли је за даље проширење ЕУ носилац листе највеће опозиционе партије у Аустрији, Шидер је казао да прво морају да буду решени унутрашњи проблеми ЕУ како би она поново била способна да функционише.

– Ја видим Западни Балкан као део ЕУ, за разлику од Турске коју не видим као будућу чланицу Уније – подвукао је он.

Рекао је да ће се у Европском парламенту залагати за приступање Србије.

На констатацију да Србија на путу у ЕУ мора решити косовско питање, и да ли у потрагу за солуцијом треба укључити САД и Русију, Шидер је казао да је мишљења да ЕУ треба да преузме иницијативу око решавања тог проблема.

– Али да то преузму политичке снаге које ће том питању приступити искрено, а не као Слободарска партија Аустрије (ФПО). Сетимо се само гласања о пријему Косова у Интерпол на којем је министар из редова ФПО гласао за чланство Приштине. Само два дана пре тога су Страхе и ФПО обећали Србији да неће гласати у корист чланства Косова у Интерполу – указао је он.

На крају он је похвалио српску заједницу у Аустрији.

– Ја сам поносан на наше грађане српског порекла. Они пуно доприносе просперитету и разноликости Аустрије. Такође, они су увек били ти који су подржавали СПО у политици заједништва. Ја се залажем да од ЕУ сви профитирају, поготово људи који марљиво раде, а не само богати и велике фирме – закључио је Шидер.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!