Прочитај ми чланак

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ПОРАЗ Млади нам беже, по томе смо лидери у региону (ТАБЕЛА)

0

Према истраживању, младе у Србији на првом месту занима дружење и забава

Да млади одлазе из Србије често можемо чути.

Ипак, сада је објављена најновија студија „Млади у Србији 2018/2019“ која је ставила Србију на прво место по жељи да емигрира у неку земју Европе.

Наиме, студија је обухватила питања о томе како млади у Југоисточној Европи и Србији проводе време, које вредности су важне, колико верују Влади, а колико евопским институцијама, као и где виде своју будућност – у Србији или иностранству?

Према истраживању, младе у Србији на првом месту занима дружење и забава. Затим, истичу важност породице, политика их не занима, а жеља за вишим степеном образовања није равномерно заступљена.

Међу омладином у Србији најраспострањенија је жеља да оду из Србије, а у томе предњаче у односу на младе из осталих земаља у региону.

Они који су анкетирани у овој студији чине веома разноврсну друштвену групу стрости од 14 до 29 година, а податке је прикупио истраживачки тим Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД).

Интерпретацију података прикупљених анкетним истраживањем и елаборацију емпиријске студије спровео је експертски истраживачки тим ангажован је од стране истраживачко-издавачког центра ДЕМОСТАТ.

Чак је и Зоран Чичак иронично написао на свом Твитер профилу да смо барем по нечему лидеру у региону:

– Па сад реците да нисмо лидер у региону! – написао је он и приложио графикон на ком се види како чак 75% Срба настоји да емигрира.

Три четвртине младих у Србији изражава жељу/намеру да емигрира, што ставља Србију на прво место међу земљама у региону, у којима такву жељу има у просеку половина испитаника, закључак је експретског тима.

Затим, међу испитаницима који желе да напусте земљу једна петина би отишла на годину-две, док би једна петина у иностранству остала двадесет година или цео живот.

Земље које испитанике највише привлаче су Немачка, иза које следе Швајцарска, Аустрија и САД.

Главни фактори који младе терају на одлазак из земље су лоша ситуација и песимизам кад је реч о побољшању социјалних услова. Главни фактори који младе привлаче да оду из земље су жеља за побољшањем сопственог материјалног положаја и боље образовање, стоји у извештају.

Како се наводи, они испитаници који желе да се иселе из земље у наредних девет месеци слабо су упознати са потребним чињеницама. Највећу помоћ испитаници очекују од рођака и пријатеља који живе у иностранству.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!