Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: 12 питања за Вучића на тему Косова и Метохије

0

Такозвани "Извештај о КиМ" који је достављен Народној скупштини за посебну седницу о КиМ није извештај председника Србије као јединог досадашњег (неовлашћеног!) преговарача о статусу јужне српске покрајине већ Канцеларије за КиМ, и не даје одговоре ни на једно суштинско питање у вези са преговорима о Косову и Метохији који су тајно вођени у последње две године.

 На тај начин власт неодговорно злоупотребљава ову веома важну државну тему за још један ријалити шоу и монодраму Александра Вучића у тренутку док комплетна опозиција бојкотује заседања Народне скупштине и имамо велику политичку кризу после шест месеци уличних протеста.
Пре било каквог даљег разговора на тему КиМ председник Србије је дужан да одговори на следећа питања, иако смо сви свесни да већ седам година Вучић не сме да изађе нити на један директан ТВ дуел на ову или било коју другу тему:

На основу које платформе је до сада преговарао о Косову и Метохији, с обзиром да каже да ће му платформа од сада бити да се прави блесав? Двери су чак 14 пута предлагале Народној скупштини Резолуцију о АП Косову и Метохији која почива на Резолуцији 1244, Уставу Републике Србије и поштовању међународног права и владајућа већина је 14 пута одбила да о томе уопште расправља, из чега можемо закључити да њихова платформа за КиМ не почива на овим принципима па би требало то да објасне грађанима.

Зашто је седница на тему КиМ заказана у тренутку када опозиција бојкотује Народну скупштину? Двери су три пута поднеле предлог за допуну дневног реда на тему „Актуелна ситуација на територији АП КиМ“ и два пута на тему ,,Међународни притисци на државне органе Републике Србије у вези са преговорима и ситуацијом на Косову и Метохији“ и сваки пут је наш предлог одбијен од стране владајуће већине.

Може ли набројати које су све српске институције на КиМ угашене после потписивања Бриселског споразума 2013. године? Шта смо добили за ових седам година власти СНС с обзиром да смо изгубили и полицију, и тужилаштво, и судство, и општине на северу КиМ под ингеренцијама Србије, јер је све то Вучићева власт предала Албанцима? Да ли је тиме угрожена позиција државе Србије и безбедност српског народа на КиМ? Подсећамо да до пре доласка СНС на власт тзв. специјалне јединице РОСУ нису смеле да улазе у општине на северу КиМ што више није случај.
Зашто се уопште преговара о статусу КиМ под посредништвом ЕУ и зашто се ова тема не врати у СБ УН? Где је у разговорима тема отете српске имовине на КиМ: државне, црквене и приватне?

Зашто нису поништени антиуставни Бриселски споразуми, када не само да су противни Уставу Србије већ их и као такве друга страна не поштује? Зашто је укинуто Министарство за КиМ?

Због чега обмањује грађане тврдњама да Србија нема никакве користи од Резолуције 1244 зато што се у њој нигде не спомиње Србија? Србија је пуноправни наследник права и обавеза СРЈ, а Резолуција 1244 је правно важећа и морамо је се држати, на чему инсистира и Русија.

Да ли ће Српска листа наставити да подржава осведочене злочинце Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја и да ради на изградњи лажне државе Косово? Српска листа је учествовала на локалним изборима расписаним по тзв. Уставу и законима лажне државе Косово чиме су дали легитимитет и обавезали се да ће заклетву положити на овом, а не на Уставу Републике Србије.

Зашто се прећутно одобрава формирање тзв. Војске Косова? С обзиром да није било званичних реакција на ову тему и да се на састанку у Берлину говорило само о таксама, али не и о формирању тзв. Војске Косова, можда је Вучић о томе разговарао са Тачијем макар на њиховим тајним састанцима, али то би грађани требало да знају.

Да ли је Савет за националну безбедност разматрао безбедносне претње због планова о стварању Велике Албаније? Ово није проблем само за Србију већ за све земље у окружењу у којиама живе Албанци.

Да ли је одрицање од дела територије од стране државних представника кривично дело нарушавања уставног поретка које се санкционише казном доживотног затвора? Ово се односи и на кршење председничке заклетве дате на Уставу и Јеванђељу.

Да ли постоји план за наставак преговора о Косову и Метохији и када ће га представити јавности? С обзиром да Вучић тврди да је његов план за решење овог питања, који нико никада није видео, пропао – да ли постоји нови план или ће власт наставити да се понаша неодговорно према овом питању, неовлашћено и без икакве платформе и даље тајно преговарајући са терористима и сепаратистима о предаји или подели дела наше државне територије?

Зашто Србија никада није затражила повратак до 1000 припадника српског државног цивилног и војног особља на територију КиМ, како нам следује по Резолуцији 1244?

Све су ово питања којих нема у лажном извештају достављеном Народној скупштини и која се прећуткују на цензурисаним медијима под контролом актуелне власти. Зато настављамо протесте против Вучићеве диктатуре, јер је пад владајућег режима једини начин за промену ове катастрофалне политике и очување КиМ у саставу Србије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!