Прочитај ми чланак

ЖИВКОВИЋ: За рушење Вучићевог режима нема подршке ЕУ, али није је било ни 2000.

0

Србија има будућност ако криминал, примитивизам и бесмислена демагогија постану прошлост, истакао је председник Нове странке Зоран Живковић.

Одговарајући на питања грађана на Фејсбук страници Данаса, у оквиру рубрике Интервју на мрежи, навео је да актуелне протесте не сматра предизборном кампањом, те да су за њихов успех потребни „и грађани и политичари и јавне личности, а пре свега упорност, одлучност и храброст“.

Како је рекао, седницу о ситуацији на Косову и Метохији, на којој присуствује и председник Александар Вучић, сматра победом опозиције и грађана који су протестовали.

„Ми смо то тражили и он је морао да дође у парламент. Мој предлог колегама из опозиције је био да тим поводом прекинемо бојкот и својим активним присуством на тој седници укажемо домаћој и светској јавности, а пре свега грађанима Србије, на сва злодела која је, по том питању, Вучић, заједно са својим пријатељима терорстима из Приштине, учинио грађанима Србије. Нажалост, остали из опозиције нису имали храбрости за такву одлуку, а ја са, из солидарности, одустао од свог присуства“, рекао је Живковић.

За рушење режима Александра Вучића нема подршке Европске уније, истакао је Живковић уз напомену да подршке није било ни 2000. године, када је срушен тадашњи председник Слободан Милошевић.

На опаску да се криминал, за време његовог вођења државе, „увукао у сваку пору друштва“, Живковић је узвратио да је криминал овладао 90-их година, те да је, након периода после акције Сабља, када је био сведен на историјски минимум, „поново део власти и симболично и директно“ и додао да је Србији потребна „нова Сабља“.

На коментар да је 90-их година грађане Ниша позивао на неплаћање струје, указао да се радило о такси за јавни сервис, која се, као и данас, плаћала уз рачун за струју.

„Не постоји ниједан пример да је неко у протестима 1996/97 престао да плаћа струју и да је упао у неке проблеме“, истакао је.

На питање једног читаоца шта мисли о организовању протеста испред амбасада Немачке, САД, Велике Британије и Русије, због подршке Вучићевом режиму, Живковић је рекао да „амбасаде нису довеле Вучића на власт, а неће га ни отерати“, додавши да је то посао грађана и политичара.

Нова странка је, како тврди, од 2013. до данас, добио више понуда за коалиционо партнерство, а да притом Нова странка није та која је тражила партнера.

Велики број питања односио се и на субвенцију у износу од 500.000 динара које је Живковић за виноград добио 2007. године, а која је, према његовим речима, до данас троструко враћена.

„За девет година држава је, само кроз ПДВ, за вино из тог винограда наплатила 180 милиона динара. односно 1.525.000 евра“, истакао је.

Нагласио је и да не постоји ниједна формална пријава за било шта што је урадио са позиције градоначелника Ниша, министра унутрашњих послова СРЈ или премијера Србије.

Једно од питања односило се и на његов став о статусу мајки болесне деце које из тог разлога не могу да раде. Истакао је да оне морају имати посебан статус и посебан однос државе према њима и изнео своја два предлога закона из ове области.

„Први је да се забрани рекламирање политичких странака, а да се тај новац усмери на лечење деце у иностранство, за оне болести где је немогуће лечење у Србији. Други се тиче измена Закона о раду, којим се предвиђа забрана отпуштања родитеља који брину о болесном детету. Ове законе предлажем већ три године, а владајућа већина одбија и да их стави у дневни ред“, одговорио је Живковић.

Он је истакао да, за време владавине Зорана Ђинђића, ниједна приватизација није била извршена на криминалан начин, а као успешне примере истакао је приватизације дуванског комплекса, Беопетрола, цементара и пивара.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!