Прочитај ми чланак

У СРБИЈИ највише зависних од алкохолизма, зависност од интернета рапидно расте

0

У Србији је најзаступљенији облик зависност алкохолизам, али је у великом порасту нова болест - зависност од интернета која ће за пет година бити доминантна, упозорио је начелник Клинике за болести зависности на Институту за ментално здравље Ивица Младеновић.

Он је на трибини рекао да у Србији има између 200.000 и 300.000 алкохоличара, као и још 300.000 до 400.000 који на неки начин злоупотребљавају алкохол.

Младеновић је навео да је на другом месту по броју зависника коцка и клађење, али да ће у будућности зависност од интернета бити у све већем порасту.

Зашто се зависност од интернета не препознаје као проблем на глобалном нивоу – зато што су велике паре у игри, констатовао је он.

Психијатар Александар Рамах, власник приватне клинике, указао је да последњих година примат преузима „нехемијска зависност“ – коцка, клађење и интернет, јер значајан број особа које се јављају на лечење припада тој категорији.

Отприлике половина су чисти коцкари, а код половине је коцка комбинована са зависношћу од алкохола или неке друге супстанце, навео је Рамах.

Представник удружења „Излазак“, које окупља бивше зависнике, Александар Жугић нагласио је да терепијске заједнице у Србији имају између 300 и 400 постељих места, више него све државне установе тог типа.

Он је замерио држави што је све услуге и сервисе за лечење болести зависности централизовала и сместила у Београд, Нови Сад и Ниш, па су у унутрашњости неинформисани не само зависници и њихгове породице, него и доста лекара.